Roditelji Sretna mama 20. kolovoza 2015.

'Žao mi je što ćeš uvijek biti u sjeni svog brata'

mama majka dijete beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majka je napisala otvoreno pismo kćeri, objašnjavajući joj zašto joj nikad neće moći posvetiti toliko pažnje i vremena kao njenom starijem bratu

Mama Katie Rose Buckley ima sina starog dvije godine. Sa samo 5 dana pretrpio je moždani udar, što je rezultiralo i infarktom. Ima i Wolff-Parkinson-White sindrom koji uzrokuje epizode ubrzanog rada srca.

Najteže iskustvo s kojim se roditelj može suočiti je bolest djeteta i strah za njegov život. U tim trenucima teško je normalno živjeti. Svaki roditelj nađe mehanizam s kojim ostaje jak. Za svoje dijete. Ili djecu. 

Ova hrabra majka napisala je iskreno pismo svojoj tromjesečnoj kćeri koje vam prenosimo s portala The Mighty.

5 sati ujutro je i sve je tiho. Ležim u mraku sa svojom 2-mjesečnom kćeri, pripojenom na moje grudi, dok njen 2-godišnji brat hrče. Vrijeme je da ga probudim. On spava puno bolje u hotelima od mene. 

Gledam svoju kći. Stara je samo dva mjeseca, a morat ću je ostaviti cijeli dana kako bi pružila svu svoju potporu njenom bratu. Mora ići na magnetnu rezonancu zbog moždanog udara koji je pretrpio sa samo 5 dana starosti. Ovo je samo početak putovanja za nju i zato joj pišem ovo pismo. 

Draga moja djevojčice,
boli me što te moram sad ostaviti. Znam da ne razumiješ, ali to će biti svakodnevica za tebe. I jako mi je žao, ljubavi.
Žao mi je što moram usredotočiti svoju pažnju na tvog brata, kad me i ti trebaš. Žao mi je što će tvoj život često biti u sjeni njegove borbe. Žao mi je što će svaka tvoja prekretnica biti gorko-slatka jer ću se prisjećati tuge i iščekivanja da je tvoj brat dosegne. Čak mi je i žao što tvoja slika na Facebooku nikad neće dobiti toliko like-ova kao njegova jer ti nisi "čudesna beba". 

Ali nije mi žao što ćeš biti jaka, ljubavi. Nije mi žao što ću te držati sa sretnim zadovoljstvo umjesto sa sa suzama tuge ili olakšanja, kako sam često držala tvog brata.

Nije mi žao jer sam već zadivljena s tobom, koliko si već jaka i koliko jaka ćeš postati
Znam da će biti trenutaka kad ćeš to mrziti i sve će izgledati nepravedno, ali zbog toga ćeš biti nevjerojatna i puna suosjećanja. Obećajem ti.

Obećajem da ću uvijek biti tu za tebe, uživati u tvojim uspjesima i bezuvjetno te voljeti.

Uvijek ću te voljeti,
tvoja mama

Psihoterapeutkinja Lina Đulvat iz Psihološkog centra Razvoj objašnjava da roditelji često osjećaju krivnju zbog svojih postupaka, a taj je osjećaj pojačan bolešću. Važno je da su svjesni da rade najbolje što mogu, a logično je da će više pažnje posvetiti bolesnom, potrebitijem djetetu. "Roditelj ne može očekivati da će dijete to razumjeti. Uostalom, svako dijete ima pravo na ljubav. Važno je puno razgovarati sa zdravim djetetom i objasniti mu da ste svjesni gdje je ono bilo zakinuto. Ne morate ispuniti svaku dječju želju kako bi se oslobodili osjećaja krivnje. Djetetu više znači da ste svjesni i da ste mu priznali kakva je situacija", kaže psihoterapeutkinja.

Dopustite djetetu da se izrazi, posvetite mu vrijeme koje možete. "U tom pogledu je ovakvo pismo dobra stvar jer će djevojčica znati da je majka bila svjesna i prepoznala situaciju u kojoj se nalazila. Dijete ima pravo tražiti pažnju, što ne znači da će njegovi zahtjevi biti ispunjeni, no najbolja stvar koje možete pružiti svom djetetu u takvoj situacija je osjećaj da je prepoznato", završava Lina Đulvat.

 'Naša curica pobijedila je tumor'

'Izborila sam se da moje dijete u bolnici dobije adekvatnu skrb'

Ne kažnjavajte stariju djecu zbog ljubomore

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.