Roditelji Sretna mama 14. prosinca 2015.

'Uz tatu dečki uče da je život velika tekma'

Alilović
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rukometni vratar Mirko Alilović i njegova supruga Iva nedavno su krenuli u novi projekt - izdavanje slikovnica i vježbenica za djecu. Otkrili su nam kako su odabrali imena za svoje sinove Ivana i Matu te tko je od njih dvoje kuler, a tko paničar

"Osjećao sam se kao da je cijeli svijet moj, a srce mi je bilo veće od najvećeg stadiona na kojem sam ikada igrao", tim nam je riječima rukometni vratar Mirko Alilović opisao svoje stanje kad je prvi put u ruke uzeo svoje sinove.

Upravo su četverogodišnji Ivan i dvogodišnji Mato Mirka i njegovu suprugu Ivu inspirirali da pokrenu biblioteku Loptica i počnu izdavati knjige i vježbenice za djecu

Knjižice | Author: Promo Foto: Promo

Najprije su objavili seriju slikovnica 'Maleni ali korisni', u kojoj je osam simpatičnih naslova o životinjama i ljudskim vrlinama: Glistica Mila, Žabica Žana, Šišmiš Šime, Pčelica Lelica, Paučica Paula, Mravica Dora, Ježić Joško i Gusjenica Tonka.

Zatim su počeli izdavati i vježbenice za djecu od 3 do­ 5 i od 5­ do 7 godina, od kojih je najnovija 'Mali čarobnjaci uče pravilno izgovarati glasove'. Ova vježbenica koju je napisala profesorica logopedije Nataša Šunić osobito će koristiti djeci s poteškoćama senzorne integracije, dispraksije, disfazije, te djeci koja imaju poteškoća s imenovanjem, gramatičkim strukturama i percipiranjem boja.

Važnost vjere u Boga

Dok oni djeci nastoje prenijeti praktična znanja i vrijednosti poput iskrenosti, odgovornosti i poštenja, svakodnevno puno toga i uče od njih, priznaje Iva.

Alilović | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Učim čuditi se i diviti svijetu u kojem živim i ponavljam s njima životno gradivo kroz njihova iskustva. Učim o ljubavi, nevinosti i prirodnosti. Sve su to neprocjenjive ljepote na koje mi odrasli često zaboravljamo. Učim od njih biti radosna, opuštena, igrati se, biti bezbrižna i onda kad to nisam. Učim iznova biti duhovita, na dječji način. Život s njima bogata je škola međusobnog učenja", kaže Iva kojoj je u životu posebno važna vjera u Boga:

"Po religiji sam kršćanka – rimokatolkinja, ali radije bih govorila o vjeri, nego o religiji. Rekla bih za sebe da sam duhovno biće koje ne može zamisliti život bez vjere u Boga. On je za mene ljubav, utjeha i nada. Vjera u Boga čini me kompletnom, on je moj najveći prijatelj, razlog zašto vjerujem da Dobro ipak pobjeđuje Zlo."

Pitali smo Aliloviće i kako su odabrali imena za svoje sinove.

"Ivanu je ime odabrao Mirko, po svom ocu Ivanu, a Mati sam ja odabrala ime po svom didi Mati, koji mi je pružao puno ljubavi
kroz život i uvijek je bio uz mene"
, kaže Iva i dodaje da su dječaci vrlo živahni, no Mato je temperamentniji i od malena pokazuje velik interes za loptu, dok je Ivan nešto mirniji i senzibilniji.

Tata-kuler i mama-paničarka

Uvjerena je da će obojica poput tate biti sportaši"Ne samo da oni to žele, sigurna sam da će biti, ako ne profesionalni sportaši, bit će fajteri. Uz tatu će naučiti da je život velika tekma u kojoj je možda važno pobijediti, ali se usput i uči i igra i uživa u igranju, kao i u obranama od gadnih zgoditaka. Već sad jako vole plivati, trčati i sve moguće igre s loptom."

Kad je riječ o roditeljskim brigama, Iva nam je otkrila tko je u njihovoj obitelji veći paničar: "Mirko je kuler, ali ja sam paničarka. Jednostavno sam takva. Srećom, uz Mirka tu je i hrpa divne rodbine i prijateljica, pa kad imam napadaje panike uvijek je tu netko tko me spusti na zemlju i smiri."

Alilović | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Poznato je da žene bez problema rade više različitih stvari u isto vrijeme, a Mirka smo pitali je li i on uz dvoje djece postao majstor multitaskinga.

"Nije mi problem multitaskati, jer je u mojoj obitelji uvijek bilo puno djece i malenih rođaka, a naši dječaci su kao igrači rukometa: samo čekam gdje ću kojeg uloviti pred golom i onda kad su mi u rukama, sigurni su. Budući su živahni, puštam ih da se što slobodnije kotrljaju", odgovorio nam je poznati vratar.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.