Roditelji Sretna mama 02. prosinca 2015.

'Svašta sam prošla, ali znam da sam OK mama'

Anđa Marić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Mislim da dobar roditelj najprije radi na sebi', rekla nam je Anđa Marić, pjevačica i autorica romana za djecu 'Afra', koji je počela pisati kad joj je bilo najteže. Ispričala nam je s kakvim izazovima se sada susreće u odnosu sa svojim sinom i zbog čega je nedavno osjetila da je stvarno dobra mama

četvero Toplu priču o ljepotama različitosti među ljudima, roman za djecu 'Afra', pjevačica Anđa Marić pisala je tijekom borbe za skrbništvo nad svojim sinom.

"Počela sam pisati 2010. u jesen, jedan tjedan kada je Gašper bio kod tate i kada nisam više smjela biti s njim kada smo to htjeli on ili ja. Vjerojatno je to bila moja slamka spasa da ne poludim i mislim na to kako se osjećam besmisleno i ne znam što bih s vremenom", priznaje Anđa koja je knjigu izdala u proljeće 2014., a ove subote, 5. prosinca predstavit će je u Kazalištu Trešnja, u sklopu njihovog projekta Kazalište i knjiga.

"Najteže su mi bile nedjelje uvečer, dan kada smo se rastajali. Dugo smo se grlili i sutradan sam bila cijeli dan nikakva. Ali pet godina je prošlo. Čovjek svašta izdrži. Sada znam da se ne smijem fokusirati na ono što mi se ne sviđa, nego tražiti dobro u svemu. Na koncu, otkrila sam pisanje. Tko bi mene prije toga nagovorio da probam? Da mirno sjedim? I ta boleština mi je u tom pomogla. Nisam mogla koristiti tijelo, ali imala sam maštu", priča o najtežem razdoblju, koje je sada iza nje.

Knjige koje osnažuju djecu

Dodaje kako ju je na pisanje za djecu najviše motivirala želja da njezin sin, koji je tada imao 7-8 godina, čita knjige koje nisu samo bajke, nego imaju i neke korisne savjete za samopouzdanje, a u Sloveniji ih u to vrijeme nije mogla pronaći.

"Ja sam kao dijete imala na raspolaganju madžarsku i hrvatsku književnost i to je bilo pravo bogatstvo. Drugo; mislim da su djeca najveće prirodno blago koje zemlje mogu imati i ako ih osnažimo da odrastu u super ljude, brzo ćemo imati vrlo zdravo društvo", kaže.

Anđa Marić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

U međuvremenu je napisala još jednu knjigu koja će izaći u proljeće sljedeće godine: "Zove se ''Tajna Zmajskog mosa' i to je avanturistički roman kojem se radnja odvija u povijesti i danas i onda se te dvije fabule spoje. Jako sam ponosna na njega jer je puno zahtjevniji od 'Afre'. Sada pišem treći - 'Zovem se Pusa'. To je priča koju pripovijeda naša čivava, koja kroz svoje oči gleda na ljudske navike i predrasude i djeci govori kako stvari jesu. Za tu knjigu moramo otići do Meksika, točnije Chihuahue, jer to će biti akcijski roman."

Kao dječje kvalitete koje još uvijek ima, Anđa ističe da nije zaboravila maštati i igrati se, a u roditeljstvu joj je uvijek bio najvažniji kontakt, povjerenje i odnos sa sinom.

Novi izazovi u pubertetu

"Ako slušamo svoje dijete, vidimo ga i poštujemo, sve će ispasti najbolje što može. To mi je uvijek bilo na prvom mjestu. Iskreno, trenutno imam izazove jer je Gašpi u pubertetu pa opet moram raditi puno na sebi da ne reagiram na određena normalna ponašanja, zbog svojih rana ili strahova. Ali to je kul. Mislim da dobar roditelj najprije radi na sebi", kaže Anđa.

Pitali smo je kakav odnos sa sinom ima danas i kakva je mama.

"Jako sam sretna. Još uvijek me ljubi i grli čak i u javnosti, a to je u njegovim godinama dobar znak. Jučer smo imali predavanje policije na roditeljskom. Policajac nas je u jednom trenutku zamolio: budite in, obaviješteni, zainteresirani za njihove filmove, muziku i igrice. Pričajte s njima. Ne budite roditelji koji ih ne kuže jer su staromodni. Sjetite se kako je to vama nedostajalo, da s mamom podijelite oduševljenje oko nekog benda… Pomislila sam: kakva vremena! Čak i policija kuži što je najvažnije. Osjetila sam se OK mamom. Eto baš dobar osjećaj", iskreno i jednostavno kaže Anđa.

Afra | Author: Afra Foto: Afra

Druženje u Trešnji

Početkom sezone Gradsko kazalište Trešnja pokrenulo je projekt Kazalište i knjiga kojem je cilj promovirati književnost za djecu. Svaku subotu prije predstave Trešnja ugošćuje nakladnike knjiga za djecu, autore, ilustratore slikovnica, pričalice bajki, te se Trešnja uključila u nacionalnu kampanju Čitaj mi.

U subotu, 5. prosinca u 16 sati Trešnja će ugostiti Anđu Marić i njezin roman za djecu "Afra". Nakon druženja s autoricom koja će čitati dijelove romana, potpisivati knjige i fotografirati se s djecom, možete pogledati novu predstavu kazališta Trešnja - Pravo zlato s početkom u 17 sati. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.