Roditelji Sretna mama 15. rujna 2021.

‘Sutra je novi dan’ mantra je koja mi pomaže da preživim

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Meghan Hurst majka je dvoje djece te je za Scary mommy odlučila podijeliti strahove koje osjeća na dnevnoj bazi i zašto ju upravo oni 'tjeraju' da bude jaka i da ide dalje.

Bio je naporan dan. Dok sam te ušuškavala, ljubeći tvoj suzama prošaran obraz, stajala sam iznad tebe i teško disala. Baš kao što to piše u knjizi koju sam pročitala, četiri sekunde sam brojala od uzdaha te ponovno četiri sekunde od izdaha. Jedva sam zadržavala suze da ne krenu niz obraze mi. Još jednom sam ti rekla da te volim i došla do vrata tvoje sobe, pomilovala te pogledom i izašla.

Trebala sam trenutak nasamo da čujem svoje misli. Naša veza je moja radost, a ti si moje svjetlo; osvjetljavajući sve što dodirneš, osvjetljavajući moj doživljaj svijeta i protežući me izvan mojih mogućnosti. Biti tvoja majka najbolje je što mi se u životu dogodilo. Iako nisam znala što očekivati, odnosno kakav osjećaj će to biti, ono što sam dobila je neizmjerljiva povezanost. Ljubav prema tebi koju nikada nisam mogla predvidjeti.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Sjećam se razgovora za jednim umornim doručkom s nekolicinom svojih prijatelja kada sam rekla da ću biti sjajna majka. Ne dobra, ne dovoljna, već odlična majka. Jer ti to zaslužuješ. Od početka sam znala da zaslužuješ najbolje. 

Da bih se snašla u novom majčinstvu, instinktivno sam tražila znanje; proždirući knjige, članke i mišljenja stručnjaka i drugih koji su činili isto. Moja stalna konzumacija gradiva učinila me umornom i otupjelom. Ispunila mi je glavu s toliko glasova da sam se osjećala udaljenom i odvojenom od svih, unatoč mojim najboljim naporima. Jedino u što sam bila sigurna onda jest da nisam ona najbolja verzija sebe koju sam ti obećala da ćeš dobiti.

roditelji, umor Možda te zanima... Roditeljstvo nam pada teže od nezaposlenosti i razvoda Roditelji

U najcrnjim danima osjećala sam se posramljeno zbog ovog sjećanja i neznanja koje je došlo s mojom novom ulogom tvoje majke. Ali sada se sa suosjećanjem smiješim svojoj nepokolebljivoj odanosti tebi.

Ne postoji priprema na ono što nas čeka jednom kada postanemo roditelji. Niti jedan tečaj ne može zaći dulje u naše osjećaje. Roditeljstvo je svijetlo i mrak. Teško je i lako. Izvjesno i nesigurno. Roditeljstvo je nešto što se ne može kontrolirati u svakom segmentu.

 | Author: Guliver Foto: Guliver ;8 znakova koji otkrivaju da ste prvi put postali roditelji

Realnost jest da mnogi od nas teže idealiziranoj slici roditeljstva. Mnogi zbog toga posrću jer činjenica jest da unatoč tomu što naša djeca zaslužuju, ono što im mi možemo dati jest upravo ono što mi sami i jesmo. Moramo raditi na sebi, iscijeliti svoje srce i um, kako bismo svojoj djeci mogli dati dostojnu emocionalnu inteligenciju i povezanost.

Možda te zanima... 7 važnih lekcija iz roditeljstva jednog od najsretnijih naroda na svijetu Vrtić

Roditeljstvo je neugodan i naporan proces. Proces koji je nesavršen, isto kao što smo i mi. Ali to je možda i najvažnije da znaš, da će to proces i posao koji možda nećeš uvijek znati odraditi dobro ili pravilno, ali bitno je da kroz njega koračaš hrabro! Odaberi ljubaznost, znatiželji i empatiju i neka te one vode u teškim danima!

Ponekad mnogi roditelji neće znati što napraviti u određenoj situaciji. Ja ne znam što napraviti ponekad, ali ono što znam i u što sam sigurna jest da sve što želim je da se ti osjećaš voljeno i sigurno. Da znaš da pripadaš meni, ovoj obitelji i našem domu. Da je naš odnos važan, da te istinski vidim i podupirem i da te u potpunosti cijenim.

Sutra je novi dan. Opet će biti težak, ali prebrodit ćemo ga. Samo ga ti obasjaj svojom prekrasnom svjetlošću i karakterom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.