Roditelji Sretna mama 05. svibnja 2014.

Primalje mijenjaju svijet brigom za trudnice, majke i djecu

Dan primalja
Foto: Karmen Cecarko Vidović
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Obitelj po obitelj, primalje mijenjaju svijet', poruka je uz koju je u cijelom svijetu obilježen Međunarodni dan primalja, a u hrvatskim rodilištima primalje su mladim majkama darovale svoj priručnik 'Moja trudnoća'

U svim hrvatskim rodilištima, majke koje su rodile 5. svibnja, na Međunarodni dan primalja, na dar su dobile primaljski priručnik Moja trudnoća. Tom jednostavnom, ali vrijednom gestom, na radnim mjestima svoj su dan obilježile hrvatske primalje. Centralni događaj obilježavanja Međunarodnog dana primalja održao se u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici 'Sveti Duh' gdje je predsjednica Hrvatske komore primalja Barbara Finderle s ravnateljem bolnice Mladenom Bušićem uručila priručnike novim majkama.

Dan primalja | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Primalje diljem svijeta obilježavaju ovaj dan uz zajedničku poruku 'Obitelj po obitelj, primalje mijenjaju svijet' ističući tako važnost i potrebu za dobro obrazovanim primaljama i primaljskom skrbi u zajednici. Primalje mijenjaju svijet brigom za trudnice, majke i djecu. Partnerskim odnosom sa ženama, njihovim obiteljima i provođenjem primaljske skrbi, primalje doprinose zdravlju žena i osnaženju zajednice. Svaka žena i dijete su važni, a veza obitelji i primalja je neraskidiva.

Dan primalja | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

"U sklopu skrbi koju primalje pružaju, žene imaju manje prijevremenih poroda, manje intervencija i lijekova u porodu i ostvaruju veće zadovoljstvo pri samom porodu i nakon poroda, čime se povećava i postotak dojene djece. Primalje su uz trudnice i njihove obitelji od samog početka i svakoj primalji je cilj pružiti im u tim trenutcima najviše što mogu“, istaknula je predsjednica Hrvatske komore primalja Barbara Finderle.

Primalje teže boljoj skrbi o svojim klijenticama, a Komora kao krovna strukovna organizacija ulaže veliki trud u poboljšanje obrazovanja; točnije u otvaranje novih preddiplomskih i diplomskih studija primaljstva. U želji da približi primaljska znanja i pristupe svima, Hrvatska komora primalja je ove godine izdala i prvi primaljski priručnik namijenjen trudnicama, budućim majkama, ženama koje planiraju trudnoću, rodiljama i babinjačama, kao i njihovim obiteljima. U priručniku, koji su hrvatske primalje pisale za žene, pružaju se odgovori na brojna pitanja i daju savjeti te ista predstavlja idealan poklon za trudnice i nove majke. Iako su primaljske knjige česta praksa u svijetu; ovo je prva takva knjiga u regiji.

Pročitajte naš intervju s Barbarom Finderle!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.