Roditelji Sretna mama 21. svibnja 2024.

Ovaj specifični stil roditeljstva može ojačati brak

Foto: Freepik ; Uz ove odgojne metode dijete će odrasti u uspješnu osobu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako učiniti svoj brak i svoju djecu sretnijim.

Roditeljstvo nije nimalo lagan posao. To je 24 sata, svih 7 dana u tjednu obaveza koja zahtijeva tvoje vrijeme, energiju i resurse. Privrženo roditeljstvo ili djeca u centru pažnje dobilo je puno kritika posljednjih godina. Ideja o zajedničkom spavanju, nošenju beba, modeliranju ponašanja itd. nekako je izobličena i predstavljena kao luda ideja koja znači da potpuno ignorirate sve druge u svom životu i gubite se u labirintu roditeljstva. To nije točno. Roditeljstvo usmjereno na dijete može biti najbolja stvar koja se može dogoditi braku, i evo zašto.

Dječja psihologinja osjetila je na svojoj koži koja je moć privrženog roditeljstva

Evo 5 razloga zašto roditeljski stil usmjeren na dijete može ojačati vaš brak:

1. Ti i tvoj partner ste na istoj strani kada je u pitanju roditeljstvo

Oboje vjerujete u odgovaranje na potrebe djeteta. Oboje aktivno sudjelujete u procesu povezivanja. Jednako dijelite obaveze i sudjelujete u roditeljskom planu. Točno znate kakve ljudi želite da postanu vaša djeca i to se trudite ostvariti. 

2. Oboje razvijate duboku povezanost s bebom

Vaše dijete uči da oba roditelja jednako odgovaraju na njihove potrebe i razvija osjećaj sigurnosti koji uključuje mamu i tatu. Nema više situacija gdje beba više voli jednog roditelja. Vaša djeca znaju da mogu doći kod bilo kojeg roditelja s problemom i neće biti odbijena.

3. Učite biti kreativni s intimnošću

Ako prakticirate zajedničko spavanje, učite biti kreativni u vezi s mjestima gdje ćete biti intimni s partnerom. Gostinjska soba, dnevni boravak, tuš, pod spavaće sobe. Učenje kako izbaciti monotoniju iz vašeg monogamnog odnosa kao roditelja ključno je za produbljivanje vaše intimnosti.

4. Znate da možete računati na partnera da dijeli odgovornost

Kad se fokusirate na roditeljstvo usmjereno na dijete, oboje jednako dijelite obaveze. Nije više "tvoj posao" da se budiš noću, mijenjaš bebu ili je kupaš. Oboje ulažete vrijeme i trud potreban za napredak vaše djece.

5. Razvijate nevjerojatnu empatiju jedno za drugo

Oboje ste jednako iscrpljeni. Oboje jednako dijelite roditeljske obaveze. Time izbjegavate svađe oko toga tko što sve radi. Oboje roditelja pristaju biti jednako odgovorni i sudjelovati! Što drugo može iscrpljenim roditeljima novorođenčadi biti bolje? Roditeljstvo usmjereno na dijete nevjerojatan je način da produbite svoju intimnost s partnerom i stvorite dugoročni roditeljski plan koji vam pomaže da se osjećate podržano.

Možda te zanima... Psihologinja se zapitala: Brkamo li nježno roditeljstvo s popustljivim roditeljstvom? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.