Roditelji 22. srpnja 2021.

Istraživanje: Moderni roditelji žele da ih djeca doživljavaju kao prijatelji te izbjegavaju strog odgoj

Foto: Thinkstock ;Kako odgojiti sretno dijete? Istraživanja kažu da je ovo najvažnija stvar koju trebamo pružiti djeci
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Metode odgoje i roditeljski stilovi uvelike su se promijenili posljednjih godina, tvrdi novo istraživanje.

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da moderni roditelji žele prijateljski odnos s vlastitom djecom. Podaci govore da čak 73 posto roditelja preferira prijateljski i zaigran pristup, umjesto strogog i distanciranog, prenosi The Sun.

Istraživanje provedeno na 2000 roditelja u Velikoj Britaniji otkrilo je da je došlo do promjena u odgoju u odnosu na desetljeća ranije. 87 posto današnjih roditelja vjeruje kako je blagi pristup bolji za mentalno zdravlje djece. Tri četvrtine roditelja uopće ne očekuju da se njihova djeca ponašaju uvijek najbolje, odnosno prema točno određenim granicama, već  žele da se zabavljaju odrastajući.

Možda te zanima... Mijenjaju se: Muškarci su nježniji kad postanu tate Roditelji

S druge strane, stariji roditelji smatraju da takav stil odgaja djecu s nedostatkom poštovanja (29 posto) te da djeca neće znati granice kad odrastu (45 posto). Samo 37 posto starijih roditelja vidi svoje dijete kao prijatelja. Četvrtina starijih mama i tata smatra da je tretiranje djece kao prijatelja "lijeni pristup" kada je riječ o odgoju, dok jedna petina tvrdi da to pokazuje nedostatak asertivnosti.

Moderni roditelji su opušteni i potiču neovisnost

"Biti razigran, pozitivan roditelj je važno jer stvara uspomene koje traju čitav život. Djeci je posljednjih godinu dana jako teško, a opušten, samopouzdan i povezan roditelj pomaže djeci da se osjećaju podržavano, što je dobro za njihovo opće dobro i mentalno zdravlje. Pomaže roditeljima da stvore čvrstu vezu koja postavlja odlične temelje odnosa roditelj-dijete koje traje čitav život", poručila je stručnjakinja za roditeljstvo Sue Atkins.

Istraživanje je otkrilo i da su najčešće tehnike odgoja starijih roditelja uključivale učenje poštivanja starijih (62 posto), obavljanje kućanskih poslova (49 posto) i slanje u svoju sobu (41 posto). Prije nekoliko godina djecu se poticalo da jedu s obitelji (46 posto), strogo poštuju režim spavanja (40 posto), a loše ponašanje se kažnjavalo (35 posto).

Suprotno tome, moderni roditelji nagradit će dobro ponašanje (54 posto), pružiti djeci neovisnost i slobodu da uče na vlastitim greškama (48 posto) i odvojiti vrijeme za glupiranje i igru (46 posto). Današnje mame i tate ignoriraju blagi neposluh (30 posto) i puštaju djecu da jedu gdje god i kad god žele (17, odnosno 13 posto).

 

Opsežna 70-godišnja studija provedena na 70 000 djece otkrila je što je tajna odgoja uspješne djece Možda te zanima... Nakon 70 godina istraživanja otkrili koja je tajna uspješnog odgoja djece Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.