Roditelji Sretna mama 14. veljače 2014.

Mlađe žene jedu više voća i povrća

voće
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema istraživanju o vitaminima koje je proveo portal Zdrava Krava, a u kojem je sudjelovalo 84 posto žena i 16 posto muškaraca, preporučene dnevne količine voća i povrća češće konzumiraju žene i osobe mlađe od 25 godina

Portal Zdrava Krava je uz podršku Ministarstva zdravlja proveo anketu o navikama i stavovima o unosu vitamina u hrvatskoj online populaciji. Anketu o vitaminima ispunilo je 1916 sudionika, od čega je 84 posto žena i 16 posto muškaraca.

Anketu o navikama i stavovima o unosu vitamina organizirao je portal Zdrava Krava uz podršku Ministarstva zdravlja, a provedena je u razdoblju od 16. prosinca 2013. do 4. siječnja 2014. na sljedećim internetskim portalima: zdravakrava.hr, 24sata.hr, gastro.hr, klokanica.hr, vecernji.hr i poslovni.hr. Ove portale posjećuje više od 1.521.500 korisnika, odnosno 60.2 posto internet populacije u Hrvatskoj.

Ispitujući stavove o unosu vitamina došlo se do rezultata kako više od polovina anketiranih, 57,8 posto smatra da nam uobičajena prehrana omogućuje unos potrebnih količina vitamina, dok 33,9 posto smatra da namirnice koje koristimo nisu dovoljno kvalitetne zbog čega je nužno koristiti vitaminske dodatke prehrani. Samo 5,5 posto ispitanika smatra da je važnost vitamina za pravilno funkcioniranje organizma prenaglašena i da se radi o marketinškom triku.

Konzumacija voća i povrća smanjuje se s godinama

Analizirajući rezultate za pitanja o učestalosti konzumacije pet obroka voća i povrća dnevno zaključilo se kako gotovo polovina anketiranih konzumira preporučenih 5 obroka voća i povrća dnevno četiri puta tjedno i češće, samo 6,9 posto to ne radi nikada. Preporučene dnevne količine voća i povrća češće konzumiraju žene i osobe mlađe od 25 godina. Podaci o unosu voća i povrća u skladu s su uobičajenim rezultatima, ali ipak tek trećina ispitanika svakodnevno unosi preporučenu količinu voća i povrća. Zanimljivo je kako se navike konzumacije voća i povrća pogoršavaju s godinama.

Tjelesnu aktivnost ispitanika povezali smo s unosom voća i povrća i zaključili kako je veća tjelesna aktivnost povezana s redovitijim unosom preporučene količine voća i povrća dnevno. Više od polovine osoba koje vježbaju redovito konzumiraju 5 obroka voća i povrća dnevno, dok je među onima koji isključivo sjede takvih samo 17,9 posto. Najmanje ispitanika koji redovito vježbaju konzumiraju voće i povrće jednom tjedno ili rjeđe, dok je najviše takvih odgovora bilo kod onih koji isključivo sjede. Pokazala se povezanost dviju zdravih navika, redovite konzumacije voća i povrća i tjelesne aktivnosti.

Osobe prekomjerne težine rjeđe jedu voće i povrće

Uspoređujući rezultate o konzumaciji pet preporučenih obroka voća i povrća dnevno s obzirom na stupanj uhranjenosti ispitanika zaključak je da osobe prekomjerne težine i gojazne osobe rjeđe konzumiraju preporučene količine voća i povrća. Gojazne osobe najviše od svih ispitanika izjasnile su se kako nikada ne konzumiraju 5 preporučenih obroka voća i povrća dnevno. Analizirajući rezultate o stavovima o unosu vitamina može se zaključiti kako ispitanici vjeruju da su vitamini važni za pravilno funkcioniranje organizma i daju prednost unosu vitamina iz voća i povrća ispred dodataka prehrani.

Više o rezultatima ankete o navikama i stavovima o unosu vitamina pročitajte na portalu Zdrava Krava!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.