Roditelji Sretna mama 15. studenoga 2022.

Majke i očevi moći će tražiti rad od kuće do djetetova osmog rođendana

Foto: Shutterstock ; Majke i očevi moći će tražiti rad od kuće do djetetova osmog rođendana
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poslodavac je dužan razmotriti zahtjev, a može ga odbiti samo iz opravdanog razloga koji mora pismeno obrazložiti unutar 30 dana od zaprimanja prijedloga

Novim Prijedlogom Zakona o radu uređen je rad s izdvojenog mjesta rada, odnosno rada od kuće i rada na daljinu. Iako se smatralo da je izmjena donesena zbog pandemije, iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objasnili su da se ipak radi usklađivanju s europskim direktivama. Stupanjem na snagu novog Zakona o radu, majke će moći zatražiti rad od kuće tijekom cijele trudnoće, a majke i očevi do osme godine djetetova života. Isti zahtjev moći će predati oni koji brinu o bolesnom članu uže obitelji ili članu kućanstva, čije zakonsko trajanje nije određeno.

Krajem prošlog mjeseca novi Zakon o radu prošao je prvo čitanje, a dugoočekivane izmjene i dopune Zakona implementirale su i dvije europske direktive. Jedna od njih je Direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi s kojom je povezan i članak 17.c novog Zakona. Članak govori o obvezama i pravima radnika na izdvojenom mjestu rada, a dodatna pojašnjenja pojedinih stavki zatražili smo od nadležnog ministarstva i Hrvatske udruge poslodavaca.

Prema novom Zakonu o radu radnik može zatražiti rad od kuće zbog usklađivanja radnih i obiteljskih obveza i osobnih potreba iz tri razloga. Prvi razlog je zaštita zdravlja uslijed bolesti ili utvrđenog invaliditeta, drugi je trudnoća ili roditeljske obveze prema djeci do navršene osme godine života, a posljednji razlog je pružanje osobne skrbi članu uže obitelji ili članu kućanstva, piše Jutarnji list.

Poslodavac je dužan razmotriti zahtjev radnika, a može ga odbiti samo iz opravdanog razloga koji mora pismeno obrazložiti 30 dana od zaprimanja prijedloga. S druge strane, radnik se mora pridržavati sigurnosnih i zdravstvenih mjera u skladu s posebnim zakonima i propisima.

"Predloženim zakonskim rješenjem uspostavlja se odgovarajući zakonski okvir koji će omogućiti fleksibilne mogućnosti kako za radnika, tako i za poslodavca, i to unutar razumnih zakonskih ograničenja kako bi se smanjila mogućnost zloporabe navedenog prava", napisali su iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Koji su opravdani razlozi za odbijanje zahtjeva?

"Pod opravdanim razlozima zbog kojih poslodavac može odbiti zahtjev radnika za takvim radom u prvom redu podrazumijevaju se organizacijski razlozi na strani poslodavca odnosno potrebe organizacije rada koji ovise od slučaja do slučaja", poručili su iz Ministarstva.

Iz HUP-a kažu da odredba koja navodi opravdane razloge za odbijanje zahtjeva nije pravilno implementirana iz prije navedene Direktive. Ona zahtijeva da se obrazloži odbijanje ili odgađanje zahtjeva, ali ne zahtijeva postojanje opravdanog razloga za isto.

"Nije jasno na temelju kojeg propisa/kriterija se utvrđuje što se smatra opravdanim razlogom. Sadašnja formulacija je u velikoj mjeri neodređena, odnosno teško je odrediti što je opravdani razlog. Ministarstvo će morati kroz svoja tumačenja pojasniti koji bi to bili opravdani razlozi čime će si stvoriti dodatne obaveze i nejasnoće za poslodavce", rekli su iz HUP-a.

Dodali su da ni takva tumačenja neće pružati pravnu sigurnost jer mišljenje ministarstva nije važeći izvor prava koji se uzima u obzir dođe li do sudskog postupka. Dodatna razina zaštite radnika predviđena je propisivanjem upravne mjere Inspekcije rada koja naređuje poslodavcu da radniku isporuči pisano obrazloženje o nemogućnosti izmjene ugovora kojim bi se na određeno vrijeme ugovorio rad od kuće.

Možda te zanima... Rad od kuće s djecom: Uskladite raspored djeteta i svoje radne zadatke Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.