Roditelji Sretna mama 17. prosinca 2015.

Kad sam postala teta, shvatila sam što je ljubav

beba teta
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Predviđam njegove padove. Grlim ga kad plače. Znam kad je gladan, umoran ili razdražljiv zbog zubića. Bebe cijelo vrijeme trebaju sigurnost i strpljenje, baš kao i mi. Moj nećak dao mi je jedan od najvećih darova koje ću ikad dobiti: razumijevanje što znači voljeti

Ne morate biti mama da biste razumjeli ljubav prema djetetu, smatra Jenna Birch, kolumnistica portala YourTango. U svojoj kolumni opisuje kako je od malena voljela bebe i čeznula za jednom u svom životu - bilo da njezini roditelji dobiju još jedno dijete, ili da se beba rodi u široj obitelji ili u susjedstvu. Ova čežnja dugo ju je pratila, zajedno s očekivanjem da će upoznati pravog muškarca, vjenčati se i imati djecu. Odrasla je i te želje s vremenom su izblijedile. Već je zaključila da majčinstvo ni nije za nju, da je majčinske instinkte koje je prije osjećala možda samo umislila, a onda se dogodilo nešto što je donijelo promjenu u njezin život:

Rođenje nećaka

U studenom 2010. rodio se moj nećak. Sjećam se kad sam ga išla posjetiti u bolnicu, njegovog prvog dana na zemlji. Hodnik do bolničke sobe bio je dug i mračan i pažljivo sam se približila vratima iza kojih su se čuli glasovi posjetitelja. Kad sam ušla, odjednom su sve oči bile uperene u mene.

"Želiš li ga držati?", pitao me brat. Sljedeća stvar koje se sjećam je kako sam promatrala to maleno, savršeno ljudsko biće koje mi je ležalo na rukama. Nije plakao. Nije otvarao oči. Samo je mirno spavao pokraj mog srca, a njegovo maleno tijelo se podizalo i spuštalo sa svakim udahom i izdahom.

Gledala sam ga i znala sam: Ova beba će mi promijeniti život. I evo kako je to učinio:

Shvatila sam da je voljeti bebu urođena vještina.

Biti teta je dar!

Čestitala sam roditeljima na prekrasnom djetetu i kad sam otišla iz bolnice par sati kasnije, bilo mi je jasno zbog čega žene postaju majke. To je dar. A nakon tog studenog, otkrila sam da je biti teta također dar. U mjesecima nakon rođenja mog nećaka, postali smo jako bliski. Srećom sam živjela dovoljno blizu i napokon sam, prvi put, imala dijete u svom životu.

Često sam razmišljala kako su mu mama i baka njegovateljice, a ja više kao prijateljica. Igrali smo se s igračkama i vukli se po kući pokušavajući hodati, korak po korak. Nosila sam ga u rukama i pokazivala mu vrt, lišće koje pada, zvona na ulaznim vratima, zalazak sunca. Njegova se osobnost razvijala malo po malo, iz dana u dan, a zajedno s njim i moje shvaćanje života i moje uloge u svemiru.

Sada imam drugačiji pogled na budućnost.

Biti teta je sjajna stvar, posebno ako ste toliko sretni da to doživite prije nego što postanete mama. To je nagovještaj onoga što dolazi

Život vidim kao proces koji se odvija korak po korak i, kao što bebe rade svoje prve korake, svi mi napredujemo na različite načine. No važno je misliti na budućnost, predviđati kasnije korake dok ste još usred ovoga.

Sada znam što znači voljeti

Znam koji su mi prioriteti dok tražim romantičnu ljubav.

Onaj pravi mora imati kvalitete dobrog oca - osjetljivost, predanost, fleksibilnost, nesebičnost, snagu i mirno povjerenje. On mora biti glava kuće i mora biti brižan tata, jer i to je nešto što naučite kad ste teta: Iako sam prijateljica većinu vremena, također se brinem za potrebe svog nećaka.

Predviđam njegove padove. Grlim ga kad plače. Znam kad je gladan, umoran ili samo razdražljiv zbog zubića. Bebe cijelo vrijeme trebaju sigurnost i strpljenje, baš kao i mi. Moj nećak dao mi je jedan od najvećih darova koje ću ikad dobiti: razumijevanje što znači voljeti.

Zahvaljujući onom što me on naučio, sada znam da sam sposobna biti ne samo supruga, nego i majka. Danas sam teta i prijateljica, no mogu se vidjeti kako postajem majka.

Prije nego što sam dobila nećaka, nisam imala pojma koliko ljubavi mogu dati. Sada znam kako izgleda prava, sirova ljudska ljubav. To je nesebična ljubav. To je bezuvjetna ljubav. Bez obaveza. Ona je nužna u svim važnim odnosima. I to je nešto što ću tražiti kod partnera dok budem išla dalje kroz život.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.