Roditelji Sretna mama 11. lipnja 2022.

Je li djeci mjesto u restoranima? Vlasnik restorana ostavio poruku: 'Ostavite neodgojenu djecu kod kuće!'

Foto: shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U svijetu su sve češći Child Free ugostiteljski objekti...

Je li djeci mjesto u restoranima i hotelima sve je češća tema rasprava u svijetu. Dok neki ne žele slušati smijeh, vrisku ili plač djece, drugi smatraju da je nelegalno zabraniti ulaz obiteljima s djecom. No, i u Hrvatskoj se često na društvenim mrežama vodi rasprava o roditeljima koji vode djecu u restoran i onih koji žele mirno uživati u ručku ili večeri.  

"Ostavite neodgojenu djecu kod kuće ili promijenite lokal!"

"Ovo je ekskluzivno mjesto i kao takvo nije prikladno za djecu", izjavio je za talijanske medije vlasnik jednog restorana u Rimu te dodao da je "restoran osmišljen tako da glazba, svjetlost, buka te jelovnik nisu predviđeni za djecu". Potom su ga novinari televizijske kuće Mediaset upitali za objašnjenje, a on im je rekao: "Ovo je moderan restoran. Imam male stolove u francuskom stolu i velike fotelje. Zaista mislim da je ovo mjesto u kojem se djeca ne bi osjećala dobro. Ovo je mjesto namijenjeno odraslima."

No, nedavni je slučaj u gradu Sondrio izazvao brojne reakcije. Naime, kako prenosi portal B92, vlasnik pizzerije Baga na ulaz je stavio poruku: "Ostavite neodgojenu djecu kod kuće ili promijenite lokal." Navedeno je opravdao željom velikog broja stalnih gostiju koji su umorni od toga da djeca drugih gostiju trče, viču i ometaju konobare u njihovom radu.

"Djeca koja trče po pizzeriji, deru se i penju na stolice smetaju drugima. Klijenti koji dolaze kod nas imaju želju i pravo da svoj ručak ili večeru provedu u miru, bez neodgojene djece koja vrište. Ako se ne slažete, možete odgojiti djecu, promijeniti pizzeriju ili ostati kod kuće. Ako vas se ovo ne tiče jer nemate djecu, ili ih imate, ali su odgojena, želimo vam dobar tek", stoji na natpisu.

Vlasnik pizzerije kaže da je zbog takvog ponašanja obitelji s djecom izgubio i neke stalne klijente te da je situacija postala nepodnošljiva jer roditelji puštaju svoju djecu da trče po restoranu i rade što god žele kao da su u svojoj kući.

Možda te zanima... Pismo roditeljima čija su djeca na tabletima i mobitelima u restoranima Roditelji

U svijetu su sve češći Child Free restorani

No osim u Italiji, pokret Child Free (engl. "bez djece") proširio se i u drugim zemljama. Nastao je u SAD-u, a u hotelima bez djece je moguće odsjesti u Parizu i Madridu te na nekim egzotičnim destinacijama. U Španjolskoj primjerice mnogi hotelski lanci ne primaju rezervacije za djecu mlađu od 12 godina, a neki čak za djecu mlađu od 18. Slična situacija je i u Švedskoj.

S druge strane, u mnogim zemljama postoje i  "family friendly" restorani i hoteli, u kojima su obitelji s djecom dobrodošle.
Jedno istraživanje pokazalo je da čak 47 posto ispitanika s djecom mlađom od 12 godina izlazi jednom tjedno, što je gotovo jednako u odnosu na one bez djece (49 posto). 40 posto ispitanika s djecom priznaje da su barem jednom bili zamoljeni da napuste restoran zbog kaosa koji su uzrokovala njihova djeca.

Možda te zanima... Mama nasmijala Internet nakon kritika zbog dojenja u restoranu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.