Roditelji Sretna mama 20. rujna 2021.

Emotivno pismo mame: "Znala sam da je moje vrijeme rađanja završilo, ali i dalje tugujem."

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Životni izbori ponekad nisu jednostavni. Majka je u emotivnom pismu objasnila kako se osjećala u trenutku kada je odlučila da više neće rađati, a njezino pismo prenosimo u nastavku.

"Jučer sam bila na sterilizaciji. Ironično, zadnji put sam bila u bolničkom krevetu na dan kad mi se rodilo drugo dijete. Imam skoro 42 godine. Imam dvoje djece, ali ponekad mi se čini kao da ih imam 10. Nakon što mi se rodilo drugo dijete, svi smo znali da je naša obitelj potpuna. Pa ipak, jučer kad su me odvezli u operacijsku salu, osjetila sam kako me obuzima teška navala emocija i tuge.

Počela sam jecati. Iza mene je bio muškarac, pretpostavljam anesteziolog, ali nisam mu vidjela lice, te me upitao je li sve u redu. Pokušala sam se nasmijati kroz suze. “Jednostavno ne mogu vjerovati da se to zaista događa. Idem na sterilizaciju. Ne mogu još vjerovati." Sestra pored mene kimnula je. No, muškarac je zvučao zbunjeno kad je rekao: "Ali nije li to ono što želiš?" Oh, kad bi samo svi naši životni izbori bili jednostavni kao što je pronalaženje zadovoljstva i mira pri svakoj velikoj odluci koju donesemo!  Mislim da mu nisam odgovorila, prije nego što su me spojili na IV, a probudila sam se tek nekoliko sati kasnije.

Možda te zanima... Idealan broj: Kako smo shvatili da ne želimo više djece? Trudnoća

Tada sam već ležala u krevetu, duboko iscrpljena, ali zahvalan što je operacija prošla dobro. Znam da sam donijela pravu odluku na isti način na koji sam znala da smo završili s rađanjem djece prije mnogo godina. I opet se podsjećam da čak i najvažnije odluke koje donosimo u životu mogu doći sa suzama. Čak i sa sigurnošću mogu reći, da s takvim odlukama dolazi i neka neobjašnjiva tuga.

Žaljenje zbog kraja mog rađanja nije samo prihvatljivo, već je i opravdano. To je kraj jedne ere. Moje su bebe sada već maleni ljudi i nikada više u sebi neću imati još jedno dijete. I dok slušam one čovječuljke ispred svoje spavaće sobe koji se sada bore i vrište, pomislim: "Hvala Bogu!" Ali u meni je čudan osjećaj, istovremeno i gorak i sladak. 

Pitam se, koja će biti sljedeća faza života? Bit će to nogometne utakmice, nova prijateljstva, škola, a zatim (dahtanje) tinejdžersko razdoblje. Možda će u nekoj dalekoj budućnosti postati baka.

Svi govore o tome da žele imati djecu, ali nitko nikada ne govori o danu kada je vrijeme da prestanemo imati djecu. I kao netko tko je tek prešao u sljedeću fazu života, sve što mogu reći je wow, zaista je i gorko i slatko." 

Možda te zanima... Dirljivo pismo nerođene bebe: Draga mama, jedva te čekam upoznati, ali želim da znaš... Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.