Roditelji Sretna mama 10. lipnja 2015.

'Skupljamo hranu i odjeću za siromašnu djecu'

Mali Zmaj, donacija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Volonteri iz Humanitarnog društva Mali zmaj pomažu djeci iz socijalno ugroženih obitelji te iz sigurnih kuća, a Klokanica je donirala stvari za bebe i djecu koje su roditelji ostavili u humanitarnom kutku na našem drugom Bebinjaku, buvljaku rabljene dječje opreme

Društvo za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece Mali zmaj – Zagreb otvoreno je 14. srpnja 2010. godine, ali započelo je kao mali interni projekt nekolicine prijatelja u prosincu 2009. godine.

"Sve je krenulo prije šest godina kad sam za rođendan dobila puno čokolada koje sam željela podijeliti. Angažirala sam prijatelje da ih podijele na društvenim mrežama i iz te ideje stvorena je grupa na jednom forumu u kojoj su članovi skupljali stvari za one kojima je to najpotrebnije. Tada smo se povezali s časnim sestrama iz jednog dječjeg doma i posjetili smo obitelj s četvero djece koji su doslovce živjeli na podu i u smeću. Naša grupa se skupila i renovirali smo im kuću, da bi nakon toga kuća bila srušena!", priča Martina Leopold, koja je s nekoliko prijatelja i iz želje da uvesele što veći broj djece i pomognu onima kojima je to najpotrebnije osnovala Humanitarno društvo Mali zmaj.

"Nakon toga, naše djelovanje je počelo obuhvaćati sve širi krug ljudi. Akcije smo počeli objavljivati na nekim Internet okupljalištima i iznenadio nas je velik odaziv. Nakon nekoliko manjih, ali uspješnih akcija, koje su bile neslužbene i neformalne, pokazala se potreba za registracijom udruge i malo ozbiljnijim pristupom", kaže Martina koja je po struci grafički dizajner.

Mali zmaj, Martina Leopold | Author: Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Uz Martinu u Malom zmaju je trenutno aktivno još 20 volontera, a u vrijeme blagdana ih je oko 50. Oni u prostorijama udruge skupljaju i sortiraju stvari, po koje dolaze obitelji s djecom, a obiteljima koji nisu iz Zagreba, šalju stvari poštom.

Korisnici usluga Društva Mali zmaj su djeca iz socijalno ugroženih obitelji te djeca iz sigurnih kuća, a trenutno je preko 1000 djece, tj. oko 450 siromašnih obitelji s od jednoga pa do dvanaestero djece.

"Najviše nas traže hranu, pelene i higijenske potrepštine, a to nam najmanje doniraju. Najviše nam donose rabljene stvari, odjeću, a najviše nam nedostaju kvalitetne tenisice i druga obuća za djecu svih dobi. Svaki tjedan imamo radne akcije, u vrijeme blagdana i češće, a osim toga, Udruga urganizira i besplatna predavanja, kao što su predavanja o prevenciji ovisnosti, nudimo besplatnu psihološku pomoć te instrukcije, organiziramo dječje rođendane, odlazak u kazalište, likovne radionice", kaže Martina i dodaje da im je u planu nabaviti računala kako bi djeca mogla koristiti Internet.

Klokanica se pridružila donacijom i ovoj udruzi poklonila stvari za bebe i djecu koje su ostavili roditelji u humanitarnom kutku na našem drugom Bebinjaku.

Više informacija o Društvu Mali zmaj možete saznati na službenoj web stranici, a možete se uključiti i donacijom na:

ŽIRO-RAČUN: 2484008 - 1105567475 (Raiffeisen bank)
IBAN: HR5824840081105567475
SWIFT: RZBHHR2X

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.