Beba Zdravlje i njega bebe 03. ožujka 2015.

Digitalni pedijatar bilježi sve podatke o razvoju djeteta

beba mobitel majka
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ugledni zagrebački pedijatar dr. Milivoj Jovančević osmilio je aplikaciju Little Dot kako bi roditelji mogli voditi dnevnik zdravlja, te dobili korisne informacije o rastu, razvoju, cijepljenju i povišenoj temperaturi

LittleDot - Dnevnik zdrave bebe, mobilna je aplikacija pomoću koje roditelji mogu pratiti razvoj i zdravlje djeteta do 18. godine. 
Osmislio ju je ugledni pedijatar dr. Milivoj Jovančević, a od početka godine može se besplatno “skinuti” na iPhone. Ovaj koncept originalan je i na svjetskom tržištu. "Došao sam na ideju prije dvije i pol godine, ponukan sve većim brijem upita telefonom, SMS-om, MMS-om. Osim toga, sve više roditelja koji dovode djecu na pregled pokazuje mi fotografije na smartphoneima kako bi mi bolje objasnili problem. Aplikacija pruža pregršt korisnih informacija i omogućava vođenje dnevnika rasta, razvoja i zdravstvenih poteškoća putem unosa teksta i fotografija", pojašnjava dr. Jovančević, autor popularne knjige “Godine prve, zašto su važne”, za dobarzivot.net

Uz LittleDot roditelji mogu spremati fotografije djeteta, unositi bilješke i komentare, spremiti prve korake, riječi, cjepiva, vrijeme uzimanja lijeka, odlaska na preglede. Aplikacija omogućava vođenje evidencije za više djece, a nudi i mnogo korisnih informacija. Tako, primjerice, kad se upiše težina djeteta, aplikacija pokazuje indeks tjelesne mase i položaj na krivulji rasta Svjetske

milivoj jovančević | Author: Žarko Bašić/Pixsell Foto: Žarko Bašić/Pixsell

zdravstvene organizacije. Toplomjer šalje podatke o temperaturi na mobitel, a ima li potrebe, roditelji mogu odmah e-mailom poslati pedijatru podatke, odnosno fotografije bolesnog djeteta, kako bi što ranije dobili savjet. 

Osim besplatnih elemenata, aplikacija ima dodatne funkcije, koje se naplaćuju. Sa svim funkcijama stoji 3,99 dolara (27 kn). U pripremi je i verzija za telefone koji rade na Androidu. Iako nisu svi liječnici vični komunikaciji e-mailom, dr. Jovančević smatra da je u zdravstvenoj skrbi posebno važno pružanje kvalitetnih informacija na vrijeme.

iphone jovančević | Author: Screenshot Foto: Screenshot

"Pri koncipiranju aplikacije nastojali smo odabrati parametre čije odstupanje vrijedi pravodobno otkriti (npr. prekomjerna tjelesna masa) jer je liječenje relativno neuspješno i teško. Važno je i da aplikacije koje mjere težinu, tlak, temperaturu, šećer u krvi koriste dodatke koji imaju certifikat da je riječo medicinskom proizvodu. Jedino tako može biti osigurana stručnost i pouzdanost", zaključuje dr. Jovančević. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.