Roditelji 19. rujna 2023.

Mame ljutito uzvratile muškarcu bez djece koji je posramio jednu mamu u svom videu

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na TikToku se povela žustra rasprava nakon što je jedan muškarac objavio video u kojem je prepričao incident kojem je svjedočio dok je šetao parkom. Namjerio se na pogrešne…

Mame su te koje često upiru prstom u ono što im nije po volji i one koje vole nekad poprijeko gledati one koje ne rade neke stvari jednako kao one same. Znaš kako je kad se nađe netko tko će te posramiti zbog nekog tvog postupka – ili predugo dojiš ili ne dojiš, ili koristiš hodalice ili dijete predugo ima dudu… No, kad netko izvan tog kruga mama ili čak roditelja uperi prstom na jednu od mama, e tu nastaje – nered.

Možda te zanima... U suludom TikTok izazovu roditelji razbijaju jaja djeci na glavi. Stručnjaci su zgroženi! Roditelji

Tako je jedan muškarac – dakle, nismo rekli tata, nego muškarac – iskoristio svoj TikTok profil da bi ispričao kako je šetajući parkom vidio „mamu zalijepljenu za telefon dok joj je sin pokušavao privući pažnju“. Na kraju je, kaže on, mama zavrištala na svoje dijete "kao velociraptor", a on je priznao da je osuđuje zbog toga.

Dakle, znaš kako svi misle da znaju sve o roditeljstvu i što bi i kako roditelji trebali raditi? I silno čvrsto vjeruju da su u pravu. Sve dok ne postanu roditelji i ne okrene im se cijeli svijet i poimanje svega naopačke. Tako je ovaj muškarac došao na svoj profil, odnosno na Internet, kako bi zapravo, kaže, pokušao pomoći mamama. Valjda mamama?

Naime, mama je bila s djetetom u parku, dijete je bilo tiho (tih 30 sekundi koliko je on prolazio pored parka, te je odjednom poželjelo da ga mama vidi kako se spušta niz tobogan. Mališan je pozvao mamu da ga pogleda, jednom, drugi put, treći put, a mama je u nekom trenutku „viknula poput velociraptora“ i to „Za sekundu!!“

Muškarca je to uistinu pogodilo, izgleda, pa se odlučio požaliti svojim pratiteljima i reći kako smatra da to jednostavno nije u redu, da ta mama nije s pravom tako reagirala, te da je to samo zato što je „buljila“ u mobitel. Dok je jadno dijete samo htjelo da ga mama vidi dok se spušta.

No, ubrzo se našao u neočekivanom žrvnju i neke su ga mame blogerice dobro „oprale“ zbog njegova videa i stava. TikTokerica i mama Abby bila je jedna od prvih koja je progovorila protiv oštre prosudbe ovog muškarca.

“Ako nikada niste bili roditelj ili točnije glavni roditelj, odnosno mama, mislim da nije mudro doći na internet i početi sramotiti mamu”, rekla je Abby.

„Jer ako nikada niste bili glavni roditelj i ne znate kako je to kad vas netko stalno treba, cijeli dan, svaki dan... Ako niste taj koji dosljedno i neprestano regulira djetetove emocionalne potrebe, a istovremeno morate regulirati svoje vlastite, što također vjerojatno znači da morate ponovno učiti kako to učiniti jer vas to nisu učili kao dijete, mislim da je mudro da odustanete.”

@itsme_abbye

If youve never been a parent, please sit down.

♬ original sound - Marriage & Motherhood

Ona dalje ističe da je taj muškarac svjedočio doslovno jednoj minuti života ove mame — 60 sekundi — i odlučio je otići kući i skočiti na svoj TikTok račun i provući ovu ženu kroz blato jer je vikala na svoje dijete bez ikakvog razumijevanja.

Kasnije on kaže da on misli da je može posramiti i kriviti jer je i on – jednom bio dijete, a budući da je jednom imao djetinjstvo, može iznositi takve tvrdnje o mami koju uopće ne poznaje. Toliko je siguran u sebe, da može zaključiti da je ova mama u krivu jer je nekoć bio mali dječak na kojeg su vikali.

Popularna kreatorica sadržaja i mama TikTok korisnica Elizabeth Ward također se uključila u ovu raspravu, te zauzela nešto empatičniji pristup njegovu naklapanju.

“Srce mi se slama zbog djece koja se osjećaju kao da su teret za svoje roditelje i možda je ta majka uvijek vikala samo na svoje dijete i nije ju bilo briga za njega. Sumnjam da to nije slučaj,“ kaže ona, te dalje objašnjava da je odrasla s jednom od onih majki "velociraptora" zbog kojih se osjećala malenom i kao da je teret u njenom životu.

“Osjetila sam bijes u videu ovog tipa. Ako pogledate do kraja, vidjet ćete da je razlog zbog kojeg je to odlučio napraviti taj što je odrastao s majkom koja je vjerojatno bila takva, i možemo reći da je to bezveze i da nije pošteno i nije zdravo,” nastavlja ona.

@diaryofanhonestmom #stitch with @Mario Mirante The irony of how triggered this guy and so many others get when a mom is triggered is not lost on me. Screaming at our kids for wanting our attention is unhealthy, yes. Childless adults Screaming at the internet or at moms for not “being good ones” is also unhealthy. When you aren’t caring for kids 24/7 you get to do what you need to do to deal with your mental health and the other stresses in your life. Parents, don’t. Say what you want but if you have no lived it you do not and can not understand. If we want to see others do better, it starts with us. Shame never creates sustainable change. We can hold people accountable and point out the need for change while also having empathy at the same time. I promise you that yelling at the internet is not going to make one mother less stressed or more capable of carrying the unbearable load of motherhood. Especially during the difficult times so many are facing right now. We need big systemic change, and a lot of it. #cyclebreaker #parenting #conciousparenting #perfectmothermyth #motherhood #overstimulatedmom #cyclebreakers #traumahealing #momsgetit #parentingishard #honestmom ♬ original sound - Elizabeth Ward

Ona kaže da shvaća da stalno vrištanje na svoju djecu nije zdravo, a malo je mama na svijetu koje se osjećaju sjajno nakon što izgube živce sa svojom djecom. Međutim, umjesto da okrivljujemo i posramljujemo mame, kaže Ward, moramo pronaći rješenja.

“Ne vjerujem da ima puno mama na svijetu koje vrište kao velociraptori i osjećaju se ponosnima na to, ali problem je što društvo samo upire prstom u mame i kaže: ‘Sram te bilo! Ti si užasna osoba.’ Ne razmišlja o tome što je potrebno, o pritisku zbog činjenice da si 'cijelo selo' za svoje dijete dok se sam boriš,” kaže ona.

“Nemate pojma je li to prvi put da je tako vikala na svoju djecu ili 50.000-ti put tog dana. Nitko ne pita kako možemo pomoći toj majci. Pitam se ima li pristup zdravstvenoj skrbi. Pitam se podržava li ju njezin partner. Pitam se ima li ikoga u životu. Pitam se je li cijeli dan, svaki dan, godinama zaredom zadovoljavala djetetove potrebe, i odlazi liječnicima i pokušava pronaći pomoć, a možda on ima problema s ponašanjem, a možda njoj treba nešto drugo. Svi samo kažu: ‘Pa to je tvoje dijete, ti to riješi’.”

Zatim razgovara izravno s čovjekom koji je osramotio ovu mamu iz parka, tražeći od njega da možda malo poradi na sebi osjećajući da bi mogli postojati neki veliki temeljni problemi zašto ga je to toliko uzrujalo, toliko da je osjetio potrebu snimiti video.

“Imam osjećaj da si prošao kroz jako teške stvari tijekom odrastanja. I ja sam. To nije bila naša krivnja ... ali naša je odgovornost da se izliječimo. Ne prenosimo to sljedećoj generaciji. Možda nikad nećeš imati djecu pa kažeš: To se ne odnosi na mene. Dobro, ali napadati majke koje koriste svoj telefon da pobjegnu — ne samo da ne pomaže, ne osigurava djetetu ono što treba, nego stvarno pokazuje koliko možda trebate raditi na vlastitim okidačima,” kaže ona.

Jedan od duhovitijih odgovora stigao je od mame Nicki Marie koja priznaje da je već i sama bila mama "velociraptor".

“Dakle, definirao je cijeli njihov život na temelju tog jednog trenutka koji je vidio. Možeš li zamisliti?" pita retorički prije nego što prizna da i ona ponekad izgubi živce. “Ne postoji takva stvar kao što je jedan trenutak koji definira majku i dijete.”

Zatim se obraća komentarima na muškarčevu snimku koja, da ne povjeruješ, ima stotine ljudi koji podržavaju njegove tvrdnje, čak i mame koje su toliko šokirane da je majka mogla učiniti tako nešto!

@nickiunplugged #stitch with @Mario Mirante NO ONE MOTHER IS BATTING 1,000 but we sure as hell are trying (I know I am). And yes, there are “not so good” moms out there too, but I’m here to support the ones who are fully giving it there all … imperfect and all, weight of the world on our shoulders… we keep on showing up!! And yet, we are the ones being judged? 👀 A rough moment, a rough season, perhaps, does NOT define you. Keep going. Keep growing. And most importantly, lets support each other. 🤍💪🏼🤍 #motherhood #momsoftiktok #momlife ♬ original sound - Nicki Marie

"I slušajte, ja sam prva osoba koja bi rekla: 'O moj Bože, ona ne gleda svog sina, a on je jako uzbuđen i želi da ona vidi kako se spušta, ali jesam li također u vrlo, vrlo rijetkim prilikama bila ta mama? **beno se trudiš biti prisutna svake minute svakog dana za svoju djecu, a ja sam tu samo kao obrana,” kaže ona.

Kaže da je "sretna" zbog svih onih mama koje se zaklinju da nikad, baš nikad nisu na telefonu tijekom dana.

“Ja ću odlučiti vjerovati da je ta mama imala težak trenutak i da su ona i njezino dijete otišli kući, možda zajedno večerali. Možda je rekla, 'Oprosti što sam te maloprije izbezumila', a oni se grle i maze u krevetu, gledajući Psiće u ophodnji. U REDU?" šali se ona.

“Želim vjerovati u to jer sam i ja bila ta mama, i ovdje sam da kažem, uz odjeljak za komentare, da niste svi savršeni. Nisam savršena, ali sam **beno dobra mama i ponekad poludim na svoju djecu.”

Gledati roditelja kako viče i vrišti na svoje dijete u javnosti ili na neki drugi način je neugodno, da. Svjedočiti da je dijete ignorirano može biti tužno, naravno. Nitko ne želi vidjeti ništa osim sretne obitelji.

Stalno vikanje i vrištanje na djecu nije dobro. Nema sumnje u to i nijedna mama ne želi takvu atmosferu za svoje kućanstvo. Također, postoje li vjerojatno neki dublji problemi s milenijalcima i ovisnošću o telefonu? Naravno. Međutim, ne možemo stvarati nikakve pretpostavke o ovoj mami. Niti bilo kojoj drugoj.

Možda te zanima... Ova mama zna spriječiti raspad sistema kad je vrijeme za prekid igre – jednostavno je! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.