18. studenoga 2013.

Odigrana vaterpolo utakmica 'Kap za slatke'

vaterpolo
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na Svjetski dan dijabetesa, u četvrtak 14. studenog u zagrebačkom Domu sportova odigrana je revijalna vaterpolo utakmica u sklopu humanitarne akcije "Kap za slatke". Utakmicu su odigrali poznati vaterpolisti i brojne slavne osobe, a sav prihod namijenjen je kupnji inzulinskih pumpi djeci dijabetičarima

Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studenoga 2013. godine, Zagrebačko dijabetičko društvo obilježilo je revijalnom vaterpolo utakmicom, čiji je prihod namijenjen kupnji inzulinskih pumpi djeci dijabetičarima. Tražila se karta više, a sudionici su s ponosom odjenuli kupaće gaćice i odigrali vatrenu utakmicu koja je zabavila i nasmijala sve prisutne. DJ Baby Dooks začinio je atmosferu dobrom glazbom, a utakmicu su moderirali poznati komičar Zlatan Zuhrić Zuhra i voditeljica Iva Šulentić. Utakmicu je živopisnim nastupom sa skakaonice otvorio splitski pjevač Goran Karan, koji je odmah nakon nastupa skočio u bazen i pridružio se suigračima.

Nikša Kušelj, Goran Karan, Darko Janeš, Leon Lučev, Goran Navojec, Vedran Mlikota, Mario Petreković i Damir Markovina ponosno su stali uz bok proslavljenim vaterpolistima kao što su Dubravko Šimenc, Tino Vegar, Franko Antunović, Marko Bujanović, Perica Bukić, Renato Živković, Ratko Štritof, Vito Padovan i drugi. Poseban pljesak gledatelja dobila je jedina žena u timu, vaterpolistica Ineska Jakopanec, koja i sama boluje od dijabetesa koji regulira pomoću inzulinske pumpe. Nakon utakmice sudionici su uživali u prigodnome domjenku i razmjenjivali stečena iskustva jer su se neki od njih prvi put okušali u vaterpolu, a sve kako bi podržali humanitarnu akciju "Kap za slatke".

Humanitarnoj akciji pridružila se i kampanja Jana, voda s porukom, koja je svojim porukama inspirirala prisutne da učine malu stvar za veliko dobro djelo. "Dobro se dobrim vraća - Janina poruka služi nam svima kao nit vodilja kroz  životne situacije u kojima nam se pruža prilika pomoći onima kojima je to najpotrebnije", izjavio je naš poznati vaterpolist Dubravko Šimenc.

U Hrvatskoj 300.000 ljudi boluje od dijabetesa, od čega je gotovo 1000 djece i njihov broj neprestano raste. Dijabetes tip 1 je najučestaliji oblik dijabetesa koji se javlja kod djece: od 90 do 95 posto djece s dijagnozom dijabetesa ima dijabetes ovog tipa. Dijabetes bitno utječe na kvalitetu života djece, zahtijeva kontinuiranu samokontrolu u prehrani i tjelesnim aktivnostima te maksimalan angažman obitelji i okoline. Inzulinska pumpa iznimno je pogodna za djecu jer omogućuje ležerniji način života, kvalitetnije izvršavanje školskih obveza i provođenje slobodnog vremena te smanjuje mogućnost komplikacija u razvoju bolesti.

Cilj humanitarne akcije "Kap za slatke" jest senzibilizirati javnost o nužnosti uvođenja inzulinskih pumpi na redovnu listu ortopedskih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i pomoći u prikupljanju sredstava za kupnju inzulinskih pumpi koje će se donirati referentnim centrima u Hrvatskoj za djecu dijabetičare. U te svrhe, građani mogu donirati novčana sredstva pozivom na broj 060 8085 (cijena poziva iz fiksne mreže iznosi 3,75 kn/poziv, a iz mobilne mreže 5,05 kn/poziv. PDV je uključen) te na račun humanitarne akcije "Kap za slatke" koji glasi: HR53 2402006 1500030936.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.