19. travnja 2013.

Furunkul (čir)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Furunkul je crveni prišt, tvrd i bolan, nastao uslijed upale korijena dlake. Nalazimo ga u veće djece i adolescenata.

Furunkuli se javljaju najčešće na leđima, sa stražnje strane vrata, na stražnjici i na dlakavim dijelovima kože. Infekcija je uzrokovana zlatnim stafilokokom. Furunkul raste, puni se gnojem i u središtu mu se pojavljuje bjelkasta točka. Malo pomalo koža se istanji, razmekša i gnoj isteče.

Adolescent/adolescentica ne bi trebali istiskivati prišteve, jer postoji opasnost od širenja na prvi susjedni furunkul (stvaranje crnog prišta), ili na druga mjesta na tijelu. Prinesu li ruke licu, osobito nosnicama, mogu izazvati puno težu infekciju: tromboflebitis (infekciju dijela vene sa stvaranjem ugruška).

Budite pažljivi, jer loše liječen furunkul često ostavlja ružan ožiljak. Dok ne odete liječniku, stavite na furunkul sterilnu gazu koju možete natopiti antiseptikom i pričvrstiti flasterom. Liječnik će vam propisati antibiotik. Ako gnoj još nije istekao, punktirat će furunkul sterilnom iglom.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.