staž za nezaposlene roditelje

Sortiraj odgovore

Najstariji
 • Najnoviji
 • Najstariji
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar bug

  bug

  Broj poruka: 1

  Prijavi adminu

  Članak 14. Zakona o mirovinskom osiguranju:
  ''Na osobni zahtjev obvezno je osiguran roditelj koji obavlja roditeljske dužnosti u prvoj godini života djeteta, a nije obvezno osiguran po drugoj osnovi, ako je dijete hrvatski državljanin i ako roditelj i dijete imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Rođenjem sljedećeg djeteta, prije navršene prve godine života prethodnog djeteta, prestaje pravno na obvezno osiguranje po prethodno rođenom djetetu.
  Ako oba roditelja obavljaju roditeljske dužnosti prema djetetu, a nisu osigurani po drugoj osnovi, obvezno se osigurava majka djeteta, ako se roditelji drukčije ne dogovore.''
  Potrebna dokumentacija:
  - izvadak iz matice rođenih za dijete (original i fotokopija)
  - domovnica za dijete (original i fotokopija)
  - uvjerenje MUP-a o prebivalištu djeteta ne starije od 6 mjeseci (original i fotokopija)
  - uvjerenje MUP-a o prebivalištu majke ne starije od 6 mjeseci (original i fotokopija) - nije potrebno ukoliko majka ima točnu adresu na osobnoj iskaznici
  - fotokopija osobne iskaznice majke
  - tiskanice za prijavu - odjavu: M-1P i M-2P (kupiti u ‘'Narodnim novinama’')
  U slučaju kad otac koristi pravo, potrebna je još i izjava roditelja ovjerena kod javnog bilježnika o postignutom dogovoru o obveznom osiguranju na osnovi čl. 14. ZOMO, ako su OBA roditelja nezaposlena.
  UKOLIKO DIJETE POSJEDUJE OSOBNU ISKAZNICU, POTREBNE SU SAMO OSOBNE ISKAZNICE DJETETA I MAJKE TE PRESLIKE ISTIH, I TISKANICE ZA PRIJAVU-ODJAVU.
  Pravo se može ostvariti za svako dijete rođeno POSLIJE 01.01.1999.
  Zahtjevi se podnose u Zagrebu u HZMO - Trpimirova 4.

  bug

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.