Psihička oboljenja i trudnoća

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar SweetDee

    SweetDee

    Broj poruka: 4

    Prijavi adminu

    Malo glup naslov ali nisam znala što drugo da napišem…naime imam dijagnozu F25 i dosta dugo sam slušala kako nikad neću imat djece…no eto došla s vremenom remisija kao i kod svih drugih bolesti i uz podršku mm-a ostala sam trudna…uz redovite kontrole i minimalnu potrošnju lijekova (samo normabel i helex, bez ikakvih antipsihotika) dogurala sam sasvim normalno do 7 mjeseca…no sada kako se bliži kraj počinju me mučiti nesanica i depresija…užasno me strah sada i zanima me dali je itko bio u iole sličnoj situaciji…koliko čujem postporođajna depresija je skoro pa svakodnevna stvar…pa eto zanima me kako ste se izvukle iz baby bluesa

    Mac : I´m not fat! I am simply cultivating mass!
    Dennis : Then stop cultivating and start harvesting!!!!!

  • Avatar zrakasunca2

    zrakasunca2

    Broj poruka: 69

    Prijavi adminu

    Draga buduća mama, evo malo riječi na ovu temu.

    Nakon poroda normalne su oscilacije u raspoloženju ne samo zbog novonastale situacije nego i zbog nagle promjene u hormonima, pad progesterona, kortizola, porast prolaktina…
    Od velike je važnosti prihvatiti takva stanja, osobito prvih tjedana, najduže kroz razdoblje babinja nakon čega se većina stabilizira.
    O svojim promjenama raspoloženja treba razgovarati nakon poroda, a najbitnija je potpora bliskih osoba-supruga, majke, prijateljice, sestre…
    Nikako potiskivati tjeskobu u sebi!
    Baby blues je fiziološko stanje koje prođe!
    Postporođajna depresija nije.
    Ona dolazi podmuklo i traje. Osjeća se velika nemoć, tuga, osjećaj da se ne možemo brinuti za dijete, osjećaj krivnje zbog svega navedenog, dugotrajni plač, praznina unatoč djetetu.
    Ako prepoznaš takve simptome ili neke druge (loše misli o djetetu, sebi) odmah se javi svom liječniku!!!
    Ali, ništa od ovoga se ne mora dogoditi.
    Neki atipični antipsihotici i antidepresivi mogu se koristiti i uz dojenje, kao i terapija estrogenima i preventivne konzultacije psihologa/ psihijatra, a ako bi situacija zahtjevala ozbiljnije liječenje koje se kosi sa dojenjem, uvijek postoji dohrana!
    Samo hrabro!
    Najbitnije je tvoje zdravlje i zdravlje tvog djeteta!
    Misli pozitivno i prati svoje tijelo, misli, osjećaje.
    Ničega se ne srami.
    Ti si posebna i tvoje dijete je posebno.
    Mnoge majke sa raznim psihičkim i fizičkim bolestime donose djecu na svijet.
    Tvoj strah shvati kao znak da si ozbiljno shvatila svoju situaciju, da si kritična spram nje i da držiš stvari pod kontrolom!
    Sretno!!!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.