Što vam se čini, koji poseban dar ima vaše dijete? Tri odgovora koja nam ostavite od četvrtka 14. do srijede 20. svibnja, nagradit ćemo knjigom 'Svako dijete je darovito' u izdanju Harfe. https://klokanica.24sata.hr/vrticka-dob/razvoj-od-4-do-6-godine/poslusno-ili-svojeglavo-dijete-prosjecno-ili-darovito-2854
Otvorenost, društvenost su njegovi posebni darovi.. Od najranije dobi, mislim da će mu to u životu puno pomoći da će lakše prolaziti kroz život.. Ima 3 godine i svaki dan je u nekoj novoj fazi a jedino što se ne mijenja je ta njegova komunikativnost i što jako voli društvo i da nas je puno, da je veselo i da se svi smijemo i veselimo :D
url=https://lilypie.com]
Od prvog dana znam da moje dijete ima poseban dar govora. Već mu je u bolnici s nepunih 2 dana medicinska sestra rekla "Ti si rođen za filozofa ili fiškala, stalno mi nešto uvjerljivo pričaš". S navršenom godinom dana liječnik neuropedijatar u jednom nalazu piše "Dijete govori u rečenicama". (Čuvamo taj nalaz i uvijek se nasmijemo).Danas s nepunih 9 godina on i dalje neprestalno ima nešto za reći, dodati na već rečeno, pojasniti, verbalno se boriti za svoja prava... Čak i dok spava :)
GM
Mislim da sam jako sretna jer me mama učila da baš svaka osoba na svijetu ima svoj jedinstveni talent koji može obavljati/izražavati bolje od svih drugih i to je ono što ta osoba treba pridonjeti ovom svijetu. Ja sam se tijekom odrastanja vodila tom mišlju i pripisujem svoje uspjehe tom učenju na kojem sam mami jako zahvalna. Trebam roditi za mjesec dana i mislim jednog dana i svojoj curici uputiti te riječi. Ako pustimo dijete da se slobodno i bez zadrške izražava na različite načine i pritom uživa vjerujem da je lakše uočiti koji je njegov talent. Ono s čime se ne slažem, a često čujem od ljudi koji rade s djecom, je da im je teže raditi s djetetom koje nema puno talenta za npr. slikanje. Svaka bi se osoba trebala likovno izražavati na svoj način bez obzira što je slika nekog drugog u likovnom smislu ''bolja''. Ne smatram da umjetnost, sport i slične sktivnosti trebaju biti rezervirane isključivo za velike talente, već trebaju služiti svima u terapijske svrhe.
Nasem dvogodisnjaku jako se svidja glazba, ritam, instrumenti, ples. Pogodi tonalitet, otpjeva melodiju i giba se u ritmu. Rekla bih, prvo je propjevao, a tek kasnije progovorio hrvatski. Prilazi ulicnim sviracima, sudjeluje, plese, dira gitare, pojacala, sav je zainteresiran za cijelu glazbenu pricu - od zica do pjesme. Nek se raduje!
Imam sina od 10 godina. S 1,5 godina uspavljivali smo ga pejsmama Olivera Dragojevića. Samo mu je to odgovaralo za spavanje. Od malena je pokazivao svoju umjetničku stranu. Zanimali su ga samo glazba i crtanje. S 4 godine dobio je nagradu za svoj crtež, a sada pjeva u crkvenom zboru kao solista. Mislim da ta njegova umjetnička duša izlazi iz njegovih radova, bilo glazbenih ili slikovnih. Jaki je alergičar, te je većinom u kući, i kada nema obveza prema školi, on samo crta.
Nisam sigurna da li kod mog sestogodisnjaka primjecujem poseban dar za nesto. Trenutno ga interesira voznja biciklom i sve u vezi bicikla. Prosli tjedan sve u vezi svemira. Prije mjesec dana lopta, lopta i nogomet. Vidim da je danas na dnevnom redu istrazivanje i pokusi. Neka sam istrazuje i odluci sa vremenom sto zeli. A mi smo ti da ga podrzavamo.
Imam dvije prekrasne curke od 4,5 odnosno 6,5 godina.
Starija ima jaku kreativnu crtu u sebi i potrebu da radi s rukama, bilo da su to kolači, plastelin, olovka i papir, škare i kolaž ili igla i konac, ona se udubi u stvaranje i tada ju gledam i shvaćam da je preda mnom velika mala umjetnica. Njenu mlađu seku krasi šarm kojem ne mogu odolijeti ni članovi obitelji, a kojiput ni slučajni prolaznici:) Kad se ona smije, smije se srcem, i kad se veseli, trči raširenih ruku prema dragoj osobi i u tom trenutku svijet je stao...dok ona ne skoči u zagrljaj. I duhovita je, strašno voli sipati fore i pričati viceve...uz to izvodi i čitave mjuzikle, ma prava mala stand up komičarka. Potpuno su različite njih dvije, a opet su obje čarobne i posebne.
Moja je djevojčica vrlo darovita u smislu kreativnosti. Ona na neki način ,,svijet oko sebe,, vidi drugačije. Oblak nije samo oblak, već nalikuje nekom liku, životinji i slično. Samo nekoliko kamenčića dovoljno je da načini djevojčicu, brodić, stablo. List salate za nju predstavlja raskošnu haljinu, kolutići mrkve gusjenicu i tako u beskonačnost. Sa puno ljubavi rado prati razne dječje predstave, kreativne radionice za nju su radost i veselje. Vjerujem da su razne edukativno-zabavne dječje manifestacije, također doprinjele da još više potaknu kreativnost koju je uvijek imala i izražavala. Želio bi spomenuti i njene ,,male,, glumačke sposobnosti kroz koje se također prepoznaje darovitost. Moja djevojčica vješto glumi odraslu osobu, malenu bebu, životinje raznih vrsta...jednostavno sve te ,,transformacije,, za nju predstavljaju igru i iznimno veselje. Puno je kreativnih trenutaka , ideja nikada ne nedostaje, uprljanih prstića od tempera, ljepila,šarenih papirića također. U našem domu uvijek vlada neka vrsta kreativnog nereda u kojem uživa cijela obitelj, a ponajviše moja djevojčica.I zaista divno je kada ti dijete ,,otvori oči,, i zapravo ukaže, koliko je uistinu lijepo i zabavno biti kreativan bilo kada i bilo gdije.
Sortiraj odgovore
Najstariji