Lovci na Ovulacije a.k.a LH Trakice - 6.Dio

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Deleted user

    Broj poruka: 1878

    Prijavi adminu

    OBAVEZNO PROČITATI UVODNI POST!
    Na temu LH trakice su dobrodošle sve buduće članice koje se na bilo koji način bore sa nekim oblikom neplodnosti, možda planiraju trudnoću u skorije vrijeme, a ne znaju odakle krenuti, ili su dobile savjet ginekologa o praćenju ovulacije. Na ovoj temi ćete se sresti sa nekim izrazima koje možda do sada niste čule, ili ste se možda prvi puta srele s njima upravo u ordinaciji svog ginekologa, ali se u tom trenutku niste sjetile pitati jer Vam je to onda došlo kao šok.
    PRAVILA:
    1 .  Ovdje smo sve s ISTIM ciljem. Članice koje se tu nalaze došle su zbog preporuke liječnika, na svoju ruku, možda nas čitaju sastrane u tišini ili su prošle kroz neko bolno iskustvo i jednostavno trebaju savjet u kojem smjeru ići. Ako ste željne znati imate li prirodnu ovulaciju, pa čak i da ste u postupku stimuliranog poticanja ovulacije, ovdje ste DOBRODOŠLE jer sve imamo ljepši i jednaki cilj – BEBU i proširivanje naše male obitelji. Ako ima budućih članica koje mjesecima prate ovu temu u tišini, a ima neka teme koje se nismo dotakle ili ste u istoj situaciji kao neka od naših članica ovdje, DOBRODOŠLE STE i nemojte osjećati strah od nekih osuda ili napada. Ljubazno Vas molimo da nam navedete neke osnovne informacije o sebi, kakvi su vam ciklusi, koliko traju, gdje ste trenutno s ciklusom i ono najvažnije, imate li vi i vaš partner nekakve dijagnoze jer to može dosta utjecati na neke odgovore koje ćete dobiti.

  • Deleted user

    Broj poruka: 1878

    Prijavi adminu

     2 . Ovo NIJE tema jesam li trudna, vidite li na ovom testu isto što i ja? Itd. OVO NIJE tema na koju ćete samo uletiti i ostaviti link svog pozitivnog testa jer je to bezobrazno i bezosjećajno prema ostalim članicama koje se već mjesecima ili godinama bore sa pokušavanjem da ostanu trudne,ali im ne ide iako iz mjeseca u mjesec love ovulacije, ali jednostavno ide teško,a VAŠI pozitivni testovi iz vedra neba ne pomažu nikome, a najmanje vama samima. Ako ste ugledale pozitivan test na trudnoću, postoji tema ‘'Jesam li trudna?’' ‘'Je li ovo pozitivan test?’' pa tamo ostavite link, sigurno ćete dobiti povratnu informaciju. PADOBRANCI KOJI ULETE NA TEMU I OSTAVE LINK POZITIVNOG TESTA NA TRUDNOĆU nisu dobrodošli, te će vrlo vjerojatno biti ismijani, ignorirani ili otjerani na neku dobru temu, a pri tome vas nitko neće poštedjeti čak možda i nekih grubih riječi, pa ukoliko ste spremni na nedobrodošlicu na taj način, slobodno ostavite link, to je nešto što ne možemo spriječiti, ali za daljnje postupke i odgovore nitko neće poduzimati mjere, niti će itko od njih biti sankcioniran na bilo koji način.
     3 . – Primijetit ćete da ovdje postoji lista na kojoj ponosno bilježimo pozitivne testiće nakon mučenja sa lovom na ovulaciju i isto tako lista na kojoj odbrojavamo datum do (NE)očekivane menstruacije. Ukoliko želite na listu, samo trebate dati datum očekivane menstruacije voditeljici liste da vas ubaci nakon što ste ulovile pik i očekujete ovulaciju ili ste tek dobile menstruaciju i znate kada bi otprilike idući ciklus trebao uspjeti, ali bi se rado upustile u lov na ovulaciju sa svima nama. Jedini uvjet da dospijete na listu je da ste voljne piškiti LH trakice kao i HCG testiće nakon što ste s nama piškile LH.

  • Deleted user

    Broj poruka: 1878

    Prijavi adminu

     4 . – Ukoliko ste već IMALE ovulaciju i sada odbrojavate dan za testiranje, ovo također NIJE tema za takve osobe. Ne zanima nas ako trebate sutra dobiti M pa bi napravile test na trudnoću da saznate je li urodilo plodom. Ako ste u takvoj situaciji, pogledaj pod točku broj 2. Ukoliko ste pak u situaciji da ste u DPO danima ali nemate pojma hoće li biti pozitivan test za tjedan do dva, a nadate se da hoće… Nadamo se mi zbog vas samih jer znamo kako je iz mjeseca u mjesec gledati negativne testove pa ako ste u toj situaciji, dobrodošle ste na ovu temu i slobodno nam objasnite da ste u toj situaciji, ali NEMOJTE ostavljati link pozitivnog testa ili testa na trudnoću sa sjenom, jer nećemo otvarati niti tražiti sjene. U ovoj situaciji ponovno usmjeravamo na točku broj 2. pa kada dobijete tamo odgovor i ipak nažalost dobijete M a želite u lov s nama na ovulaciju, dobrodošle ste!
     5 . – Svaka koja je voljna piškiti LH trakice s nama, na ovoj temi je dobrodošla! Svaka ona koja je voljna pišati HCG test, NIJE dobrodošla osim ako je riječ o članici koja je bila aktivna na temi i piškila LH trakice sa svima nama – takve su i više nego dobrodošle da im voditeljica liste ponosno upiše plusić kraj nicka!
     
    P.S. Osobe koje čitaju ovaj post u tišini, ne znaju bi li se pridružile ovoj temi,a strpljivo doma već piške i love ovulaciju, javite se! Vrlo rado primamo nove članice koje će piškiti sa nama i loviti ovulaciju pa se odvažite i javite se jer vas čekamo, a i lakše je kada to ne prolazite same, jer možda baš ovdje naiđete ne neku članicu koja ima identičnu situaciju kao i vi pa vam može pomoći sa nekim svojim savjetima!

  • Deleted user

    Broj poruka: 1878

    Prijavi adminu

    Na ovoj temi se redovno koriste izrazi O, DPO, DC,M, BT,FF, LH, HCG, PIK, JS a itekako je moguće i da vidite pojam SJENA na nekoliko uzastopnih stranica pa krenimo prvo od tih pojmova:
       DC   - kratica koja se koristi za pojam ‘'DAN CIKLUSA’'. Menstrualni ciklus kreće sa prvim danom krvarenja te oni traju sve do zadnjeg dana istoga. Ovdje ćete prvo pitanje vjerojatno dobiti kao odgovor ako ga same ne navedete koji si DC, odnosno za nas to znači da nam otprilike date detalje o trenutnom danu vašeg ciklusa da bi mogle dobiti kvalitetan odgovor na pitanje jer su različiti ciklusi od žene do žene. Neke imaju školske cikluse (makar su te u manjini, nažalost!) druge pak imaju neredovite cikluse, anovulatorne itd. Prvo što je potrebno navesti kada tražite odgovor na pitanje kakvo god ono bilo je koji ste dan ciklusa i koliko vam ciklus traje, ukoliko je redoviti, ako je neredovit kao kod većine cura na ovoj temi, dobit ćete još neka pitanja što će i VAMA i nama pomoći da dokučimo događanje i nadajmo se samo TRENUTNI problem u tom ciklusu.
       LH   -  LH je pojam koji koristimo za glavni dio ciklusa koji nazivamo Ovulacija. Luteinizirajući hormon ili skraćeno LH je hormon koji doseže svoj maksimum 12-36 sati prije samog pucanja folikula koji prethodi samoj ovulaciji. Možda ste jedna od onih kojima je doktor ginekolog preporučio praćenje ciklus LH trakicama. LH trakice su testovi koji utvrđuju koncentraciju LH hormona u tijelu prije ovulacije (najbolje ih je koristiti isključivo za hvatanje ovulacije, iako se mi nekada ovdje zaigramo pa eksperimentiramo i nagovaramo ‘'friške’' trudnice da naprave LH da vidimo je li na njima pik kao pred samu ovulaciju. NAPOMENA: LH trakice nikako NISU pouzdani znak trudnoće te shodno tome, ukoliko se sumnja na trudnoću treba napraviti isključivo test trudnoće!) te ih nije sigurno koristiti nakon ovulacije, ukoliko trakice potvrde da će doći do ovulacije.

  • Deleted user

    Broj poruka: 1878

    Prijavi adminu

    KAKO ĆU ZNATI PO TRAKICI HOĆE LI BITI OVULACIJA?
    Nažalost, odgovor je NIKAKO. LH trakice isključivo služe za mjerenje razine LH hormona u urinu, ali one NISU sigurni pokazatelj da je do ovulacije taj ciklus došlo. LH trakice su samo pokazatelj kada je idealno vrijeme za spolne odnose i povećanje šanse da se dogodi trudnoća jer nakon pozitivnog test postoji vremensko razdoblje u kojem se događa ovulacija i kada treba imati spolne odnose jer jajna stanica ima životni vijek u prosjeku samo 24 sata što znači ako propustimo pik, može doći do ovulacije, a ako u tim ključnim danima nemamo spolne odnose, šanse su manje od 25% da dođe do trudnoće, a u idealnom ciklusu kada pogodite trenutak spolnih odnosa u vrijeme ovulacije, šanse su samo 25% da taj ciklus završi i rezultira trudnoćom. LH trakice su jednake kao i test trudnoće, samo što mjere razinu različitog hormona i za razliku od testa trudnoće gdje je rezultat pozitivan bez obzira na jačinu druge crtice na testu, kod LH trakica je očitavanje rezultata drugačije. LH trakica će, ukoliko dolazi do ovulacije pokazati PIK, pojam koji koristimo kada je testna crtica na LH trakici JEDNAKA ili TAMNIJA od kontrolne crtice. Dakle, ako je testna crtica svjetlija od kontrolne, treba nastaviti raditi test da se utvrdi je li pik kako mi volimo reći ‘'pobjegao’' ili će tek uslijediti. Nažalost, kod nekih žena dolazi do naglog porasta LH hormona te trakica može u samo par sati postati jako tamna i pokazati pik i zatim može naglo izblijediti te je zbog toga potrebno nekoliko dana ponavljati test da se vidi je li pik bio ili će tek uslijediti!

  • Deleted user

    Broj poruka: 1878

    Prijavi adminu

    Primjer na školskom primjeru ciklusa od 28 dana, gdje je pretpostavka da je ovulacija bila 14DC: Menstrualni ciklus Vam traje 28 dana. Koristite LH trakice za ovulaciju da znate kada je idealno vrijeme za spolne odnose jer pokušavate ostvariti trudnoću. Napravili ste LH test deseti dan ciklusa ili kako mi označavamo i govorimo na 10DC. Testna linija na trakici Vam je dosta tamna i nalikuje piku ali niste sigurne jeste uhvatile pik ili Vam je možda ‘'pobjegao’'. Vjerojatno to što vidite nije pik iako vam nalikuje tako, jer su kod LH trakica u pitanju samo nijanse i iz tog razloga je potrebno raditi LH trakice nekoliko dana uzastopno. U trenutku kada primijetite da je trakica počela tamniji, PREPORUČUJE se raditi trakice 2 ili 3 puta dnevno. Najoptimalnije vrijeme za LH trakicu je između 10-17h, međutim na ovoj temi ćete naći puno slučajeva gdje žene testiraju rano ujutro ili čak kasno navečer oko 22, čak i 23 sata. ZAŠTO? Imajte na umu da ima puno žena na ovoj temi koje prate svoje cikluse nekoliko mjeseci, pa čak i godina upravo iz razloga što nemaju školski ciklus i neredovite cikluse pa trebaju pomoć oko detektiranja ovulacije i one su već upoznale funkcioniranje tijela i znaju kada im urin ima veću koncentraciju hormona jer je kod nekih to ujutro, kod nekih sredina dana, a kod nekih kasno navečer. Sve je stvar iskustva i istraživanja na koji način nam tijelo funkcionira i kako se ponaša u kojem dijelu ciklusa. Da, znamo koje su ‘'preporuke’' doktora oko LH trakica. Da, znamo čak i da se masovno na internetu piše kako treba raditi trakicu između 10 i 17h, ali nekima se upravo taj vremenski okvir pokazao nevažećim i svaka ima svoj uzorak po kojemu prati LH hormon jer je tijelo misterija i ne ponaša nam se tijelo svima isto.

  • Deleted user

    Broj poruka: 1878

    Prijavi adminu

    UHVATILA SAM PIK NA TRAKICI, JESAM LI OVULIRALA I AKO NISAM – KADA ĆU?
    Ovo je najteže pitanje koje slijedi nakon što si vidjela PIK na LH trakici, ali ne znaš jesi li već ovulirala i ako nisi kada budeš? Na ovo pitanje se može dati odgovor samo ukoliko si isti dan nekoliko sati prije tog ‘'pika’' napravila trakicu koja je bila dosta svjetlija ili je bila malo svjetlija. Ako je tako, vrlo je vjerojatno da to je pik i ovulacija će uslijediti u razmaku između 12 i 36 sati. Nažalost, po rezultatu trakice ne možemo nikako predvidjeti TOČNO vrijeme ovulacije ukoliko dođe do nje, već samo otprilike možemo izračunati, ali je najvažnije imati na umu kada se uhvati PIK, to je zeleno svjetlo za spolne odnose jer se šanse za trudnoćom drastično povećavaju. Naravno, sve ove pretpostavke treba uzeti s dozom rezerve! Iako si uhvatila nešto što nalikuje na PIK, nastavi raditi LH trakicu još barem dva dana da se jasno vidi opadanje LH hormona koji se utvrđuje ako trakica testna crtica krene blijediti. Kada dođe do opadanja LH hormona koji je vidljiv na trakici, preostaje Vam samo nadati se da je do ovulacije došlo i da ćete za 14 dana ugledati plus ili dvije crtice.
    KOJE TRAKICE DA KORISTIM ZA PRAĆENJE OVULACIJE?
    Ovisno o tome imaš li ikakvih dodatnih dijagnoza bi bio najlakši odgovor. Ovdje ćeš vrlo često pročitati izrazi ‘'plave’', ‘'roze’', ‘'zelene’' ili pak neke od nas koriste brend ‘'Femometer’' ili ‘'Easy@home’'. Pošto smo ovdje sve više-manje okorjele piškilice i treba nam HRPA testova a clearblue ili first sign, duchesse i ostale marke su preskupe za naše džepove, ovo su jeftinije varijante. Neke od nas naručuju na aliexpressu, neke na wishu, a treće pak koriste amazon ili ebay. U hitnim slučajevima kada trebaju brzo stići trakice jer se ipak dogodi da ispraznimo zalihe, u pomoć uskače divna gospođica Betty na portalu njuškalo.hr pa su kod nje trakice vrlo popularne kada je stanje hitno i nema se vremena čekati po tjedan,dva ili tri. PLAVE trakice su jako male osjetljivosti, otprilike tu negdje kao i kolokvijalno kod nas zvane ROZE i po iskustvima forumašica su one sasvim dovoljne ukoliko se nema dijagnoza poput cisti, policističnih jajnika ili ekstremno visokih razina LH općenito. Njihova osjetljivost se kreće oko 10-15MIU.

  • Deleted user

    Broj poruka: 1878

    Prijavi adminu

    ZELENE trakice su bolja opcija za one koje se bore sa čestim cistama na janicima ili imaju dijagnozu PCOS-a, pošto je kod tih dijagnoza razina LH hormona povišena te je stoga važno imati LH trakice manje osjetljivosti. Ove trakice imaju osjetljivost u rasponu od 10-30MIU, a u slučaju ovih dijagnoza sve iznad 20 dolaze u obzir. FEMOMETER trakice imaju osjetljivost 25MIU, a Easy@home također 25MIU. Ima još dosta trakica za ‘'hvatanje’' ovulacije, a ovo su najčešće koje se koriste na forumu. Ako tek krećete sa lovom na ovulaciju, važno je da znate koje dijagnoze imate da znate odmah koja vam osjetljivost istih odgovara ili jednostavno za početak možete eksperimentirati dok ne nađete one koje Vam odgovaraju. Važno je naglasiti da svakoj ženi odgovara druga vrsta trakica, a ovdje ima i bisera koji piške nekoliko vrsta trakica, jer eto, zabavno je kad se navučete na to i jednostavno se divite tome kako isti urin može dati različitu jačinu trakica,a bazalna temperatura ne bilježi ovulaciju. Zato je najbolja metoda praćenja ovulacije testiranje trakicama i mjerenje bazalne temperature svako jutro.
       O    - O je kratica koja se koristi za pojam ‘'Ovulacija’'. Ovulacija je dio menstrualnog ciklusa koji traje svega 12-24 sata, a u zadnje vrijeme dolaze istraživanja koja čak produljuju to vrijeme do 48 sati ukoliko je jajna stanica dovoljno zrela te ima duži vijek života od standardnih 12-24 sata. Kako kreće proces same ovulacije. Početkom ciklusa LH hormon kreće rasti, te se njegov porast detektira LH trakicama i zato i jeste na ovoj temi. LH hormon je neophodan za ovulaciju jer je to hormon koji potiče sazrijevanje jajne stanice od početka ciklusa pa sve do PUCANJA FOLIKULA  kada dolazi do oslobađanja jajne stanice koja je spremna na oplodnju spermijem.

  • Deleted user

    Broj poruka: 1878

    Prijavi adminu

    Jajna stanica (JS) bude oslobođena uslijed pucanja folikula koji dosegne prosječnu veličinu oko 22mm što je idealna veličina za pucanje i njenu kvalitetu. Ukoliko dođe do pucanja folikula, jajna stanica se oslobađa, a spermiji imaju u prosjeku 24 sata da ju oplode jer je to prosječni životni vijek jajne stanice i zato je tempiranje spolnih odnosa izuzetno važno, pogotovo ako postoji dijagnoza Vašeg partnera koja ukazuje da spermiogram nije u granicama normale. Ukoliko dođe do oplodnje unutar ta 24 sata, doći će do trudnoće što ćete potvrditi testom trudnoće, a ukoliko do nje ne dođe, u vremenskom roku od 2 tjedna će Vam se endometrij početi ljuštiti te ćete prokrvariti i krenut će novi ciklus i ponovno krećemo ispočetka sa lovom na Ovulaciju i nadom novog pozitivnog testa.
       M   - kratica za pojam koji nijedna ne želi slušati iz ciklusa u ciklus, ali nažalost moramo. M je kratica za menstruaciju, a drugi naziv je i ona-čije-se-ime-ne-spominje. Menstruacija je mjesečno krvarenje koje se događa nakon propadanja žutog tijela i pada progesterona u tijelu koji daje signal endometriju da krene sa ljuštenjem i to je ujedno završetak prošlog ciklusa i lutealne faze

  • Deleted user

    Broj poruka: 1878

    Prijavi adminu

    LUTEALNA FAZA je dio ciklusa koja uslijedi nakon ovulacije i traje sve do prvog dana novog ciklusa. Ona je najčesšće fiksna i traje između 11 i 17 dana, a folikularna faza (prvi dio ciklusa do ovulacije) je taj koji nije fiksni jer se ovulacija može pomicati iz ciklusa u ciklus i to je razlog zašto su ciklusi neredoviti,a na to može utjecati puno vanjskih faktora, od bolesti, stresa, obične prehlade itd. Dakle, folikularna faza odnosno dani do ovulacije NISU fiksni i imaju različito trajanje, dok je LUTEALNA faza, dani nakon ovulacije – fiksno i iz ciklusa u ciklus je isto trajanje, ponekad može doći do produžetka ili skraćivanja od dan-dva, ali to nije ništa zabrinjavajuće.

       DPO   - kratica koja se koristi za izraz ‘'Dani poslije ovulacije’'. DPO su dani koji uslijede nakon ovulacije i u kojima se događa oplodnja, implantacija i sami početak trudnoće. Na početku odmah upozorenje da ne brkate pojam OPLODNJA i IMPLANTACIJA jer su to dvije sasvim različite stvari. Oplodnja se događa unutar prva 24 sata kada se dogodi ovulacija, u nekim ekstremnim slučajevima unutar 48 sati. Znači, logički, Ako je recimo vama DANAS ovulacija, oplodnja se može dogoditi sutra, eventualno prekosutra ako ste jedan od tih ekstremnih slučajeva i sretnika. Dakle do same oplodnje dolazi od dana O pa sve do 2 dana nakon O ili do 2DPO, a sve ovisi o brzini spermija, te je li bilo odnosa prije same ovulacije pa ima spermija koji čekaju na oplodnju jajne stanice. Dakle, ovdje je veliki faktor spermiogram Vašeg partnera, ukoliko ga je napravio, a ako nije onda je pretpostavka da je sve u redu. Dakle do maksimalno 2DPO dolazi do oplodnje, a u idućih 4-8 dana dolazi do IMPLANTACIJE. 

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.