Apsolutno se slazem sa Aurelijom Zabice!!!! Nemoj da te bude stid pitati te stvari. Evo ja mogu reci da nisam u losoj financijskoj situaciji,sto nikad neznas sto ti sutra nosi i to se naglo promjeni, pa sam upravo evo veceras u jednoj zatvorenoj grupi na fb naisla na krevetic sa madracem u odlicnom stanju za 300kn , idem ga za koji dan vidit i pokupit. Pa nisam luda kupovati te privremene stvari pod suho zlato, isto tako cu kupiti rabljena kolica, komodu sa onim nastavkom za prematanje te onu njihalicu i tako te stvarcice neophodne za bebicu. Kao da ce se tvoja beba sjecati u kojim se kolicima vozila ili u kakvom je kreveticu spavala, onom od 5000kn ili onom od mojih 300kn. Ja sam za maximalnu stednju i mrzim totalno ovaj nametnuti konzumerizam oko beba. Totalno nepotrebno kad mozes proci sa svom opremom do 3000kn ako pametno ulazes. Kad budem u nekom 6-7mj trudnoce isto tako planiram u svim grupama sto su vezane uz bebe staviti post da prikupljam robicu za novorodjence i sve stvari koje netko ima a nema gdje sa tim. Pa nije to sramota. Netko ce to baciti a tebi ce to dobro doci. Isto tako sam danas dobila savijet od prijateljice da se registriram na sve stranice od Pampersa, Nivee, Mullera, DM-a i sl i da ih pitam besplatne uzorke… Sve to imamo pravo iskoristiti, pa zasto ne??? To nije sramota to je snalazljivost. Nemoj da te bude sram nego glavu gore i pocni istrazivati kao i ja i vec ces naci nesto sto ti odgovara za budzet kojim raspolazes. Iako imam novaca sada da mi dijete moze imati vile i kule u oblacima ne smatram da trebam biti dio ovog konzumerskog nacina zivota i odbijam svaki pokusaj nametanja stvari koje kostaju kao suho zlato a moze se sve to proci sa puno manje. Stvar je u glavi i cemu ces podleci… Zelim ti svu srecu!
BabyGirl evo me ziva i zatrpana opet u ispitima ali nedam se… Kako si ti? Pisala sam ti da smo u par dana razlike u trudnocama. Kad ti je ono termin? Saljem ti puse
Ja se slazem s napisanim. Mi cemo sve sto mozemo dobiti rabljeno, uzeti. S obzirom da ja imam prijateljice koje imaju malu djecu, nastojat cu sve sto mi mogu dati (s obzirom da se jedna mora poroditi kroz koji dan, a druga za mjesec dana) da mi daju.
Vec smo dobili krevet i madrac, nudi nam se i prematalica (koju moram vidjeti), kadicu cemo dobiti kao poklon. Dakle moram kupiti kolica. No meni ce najveci izdatak biti platnene pelene, pa eto.. Ali spremali smo se na bebu, imamo nesto i ustedeno. Nije sramota pitati, ja otvoreno pitam svakoga jel ima stogod za proslijediti. A ono sto necemo dobiti planiramo uzeti u ikei. A tamo se za 500-600 kn zbilja svasta da kupiti od potrepstina.
Zabice, sve to dode na svoje. Bas sam neki dan procitala komentar jedne mame kako, kad su cekali prvu bebu, nisu imali za auto, a sad s trecim kupuju novi karavan. Tako da, bit ce. Samo pozitivno. Treba odrediti prioritete i to nabaviti prvo, a onda stvari bez kojih se, zapravo moze (npr. sterilizator bocica, bocice u enormnim kolicinama, dude i sl)..
Cure, žene, majke, predivne ste.
Znam da će doći pozitivno vrijeme i ne odustajem od toga.
Samo mi je danas takav dan da se osjećam grozno i pitam se zašto baš sada kad najviše trebamo. Sad sam se prijavila u grupu na fb- trudnice i mame.
Pratit ću iako još ne znam koga nosim pa mi stvari još nisu prioritet. Ja sam već u Lidlu neke stvarčice našla, nešto po internetu zamijenila tako da imam nešto i za dječaka i za djevojčicu. Ma, pomoći će mi moji i muževa mama.
Nije sad da jaučem i žalim se, ali da bi moglo biti bolje, moglo bi.
Nessah, slažem se da je bilje dati 300 kn nego 3000 za nešto i da se u svemu može uštedjeti.
Evo sad mi se javila jedna mama da bi trebala instrukcije za dijete pa sam baš sretna!
Isto tako, materijale za određeni predmet šaljem po 5-10 kn (ovisno o sadržaju i trudu) da djeca vježbaju zadatke kod kuće. Nešto imam gotovo, nešto sama sastavim da dijete bolje nauči. Sve instrukcije dajem uz kvizove, igre, zabavu jer se na taj način najlakše uči.
Život je pun iluzija i želja, a meni najviše treba DIJETE! :)
Evo da vas malo raspolozim. Slika iz naseg kvarta, maloprije slikana!!
Zebice nisi sama i sve nas to ceka… Ne stidi se pitati. Rekao je Isus; ''Tko trazi, naci ce. Tko kuca, otvorit ce mu se.''
Zabice, ne znam je li znas ali imas pravo nakon rođenja djeteta na jednokratnu naknadu od hzzo-a, oko 2300kn (plus mjesecnu porodiljnu od oko 1600) evo ti link sa detaljima:
https://gov.hr/moja-uprava/obitelj-i-zivot/roditeljstvo/novcana-potpora-za-novorodjeno-dijete/496
Isto tako, svaka opcina daje jednokratnu novcanu pomoc-raspitaj se o iznosu i uvjetima za tvoju opcinu.
Dali netko zna koja kolica je Sanjarka88 kupila?
Novo ćemo kupiti krevetić , madrac i posteljinu, a sve ostalo ću pokušat naći na njuškalu povoljnije ili cu pokušat posuditi od nekoga...jedino smo još u nedoumici oko kolica dal da posudimo ili da kupimo rabljena/nova jer bi htjela poslije ovog bebača uskoro ići i na drugu bebicu..pa bi htjela da nam kolica izdrže dvoje djece.
Što se tiče oblekice u Lidlu, imaju kvalitetnu robicu za djecu a povoljnu, ja sam svojim nečacima puno toga kupila tamo a izdržljivo je, pogotovo stvari koje djeca nose svaki dan trenirkice, majice itd.
Inaj, uzela je graco evo 3u1. Ista imam ja i stvarno su kvalitetna i izdrzljiva a istovremeno jednostavna i lagana :)
Mi smo dugo odgađali imati dijete jer moj posao nije bio siguran stalno je obećavala zaposlenje za stalno i da se nemoram brinuti kad ostanem trudna da ću imati porodiljni bla bla....i kad sam shvatila da ništa od stalnog zaposlenja ,sjeli smo i rekli idemo na dijete jer nam godine prolaze, i bili smo spremni na to da ću vjerovatno otkaz dobiti al smo rekli da budemo pregrmili.
Komplikacije su mi pola onoga što sam zarađivala mjesečno jer me držala na minimalcu ,ali zato i sad već planiram polako kupovat da nam nije sve odjednom trošak ...samo si moram popis napraviti što nam zapravo treba a što ne....
Uh puno su , mislila sam da je uzela nešto povoljnije kad joj je budžet 5800kn a toliko stvari pokupovali
Sortiraj odgovore
Najstariji