moj sin ima 20mjeseci i nevidimo neki napredak s prevlacenjem kozice.jednom ili dvaputa tjedno je prevlacimo do granice kad se kozica zategne i pobijeli i dobije oblik prstena dalje neide,a i mali to vec neda dirat.prvo ga skaklja pa ga kao i boli i tu stanemo.e sad neznam koliko ce nam vremena trebati da se pocne prevlacit.a pedica mi nikad nije rekla da je tako dobro niti da nije dobro,zapravo nije ni pogledala kako treba,samo rekla da povlacimo.ali nema nikakvih problema s mokrenjem ni infekcija.
Kad se udas iz ljubavi onda nedjeljom peres,peglas,kuhas.
A kad se udas iz interesa onda ides na manikuru,pedikuru....
Mi smo čak bili kod pedijatrice zbog toga i ona kaže da je sve ok. Ali on se full buni kad ja to njemu idem raditi i ne da mi. Prevlačim mu u pravilu jednom tjedno i to u kadi (ne želim češće da ne zamrzi kupanje). Čim mu ga prevučem, on se ukoči. A prava drama nastane kada ga izvadim van da mu vratim kožicu (jer u kadi mu ju ne mogu vratiti). Počne plakati, micati mi ruke na sve moguće načine, grčiti se, a znaju mu se i nogice tresti. Tako da ja njemu to ne uspijem ni dobro očistiti, samo ga poplahnem vodom, malo ako uspijem proći rukom po tome dok je u kadi i to je to. Jel Vama ostaje bijelo ispod kožice ako ne uspijete sve očistiti? I šta je to bijelo? Ja pretpostavljam da je to nekakva prljavština, nema ju puno, ali ima tog bijelog i ne mogu mu to sve očistiti jer izgleda da ga boli. U biti, ne znam da li ga boli ili mu je samo neugodno.
Čitam vaše postove i opet sam zbunjena - čisti/ ne čisti/diraj/ne diraj...Mama sam dječaka od 5mj. i ne diramo mu pišu - ne prevlačimo je...kupamo ga svaku večer u kupki s maslinovim uljem, naravno sve operemo, ali ne prevlačimo mu kožicu - dakle, onako "izvana". To smo mu napravili s prevlačenjem dosad svega nekoliko puta - pedijatrica mu na kontroli prevuče koliko ide i svaki put kaže da je ok. E sad...našla sam jedan članak kojeg ću vam ovdje staviti - za mene dosta informativan, možda i vama razjasni neke stvari. :-) Nije dugačak. :-)
Novorođenčad: Njega Neobrezanog Penisa
Smjernice za roditelje
American Academy of Pediatrics
da,zanimljiv clanak i poucan.samo mi nije jasno da se doktori nemogu uskladiti oko toga,dali treba ili netreba,i ZASTO.i ja sam tog misljenja da ce oni to sami sebi prevuc kako otkrivaju svoje tijelo,ali eto kad ti doktor kaze drukcije nekako mu moras vjerovat.
a kad pogledam unazad generacije,kad je tko to radio nasoj braci,ocevima,djedovima itd itd.
pitala sam jednu stariju susjedu koja je imala 8djece od toga 4 muskih,dali je zna nesto o tom povlacenju kaze -nikad cula.svekrva i mama nasoj braci isto nikad nisu ni gledali a kamoli dirali.
Kad se udas iz ljubavi onda nedjeljom peres,peglas,kuhas.
A kad se udas iz interesa onda ides na manikuru,pedikuru....
Tako sam razmišljala i ja. Ne samo o toj temi...ma tko je to od "starih" radio....ali opet....ako ne počnemo raditi neke stvari "po novom" ne bismo nikad napredovali. Meni osobno je strašno zato što šalju djecu na obrezivanje ako se kožica ne može prevući do 2.god.života (nekako imam osjećaj da je dr.to najlakše napraviti, a postoji npr.prepucioplastika) a u medicinskim člancima se pronalazi da ona ponekad do 18.god "zapinje" - ali postoji lijek - ne nužno operacija - najčešće kažu da dijete samo riješi problem kad počne mastrurbirati. :-) znam da je čudno i da nijedna od nas (bar mislim) neće reći djetetu - ajde sad u sobu i odradi svoje. :-D Nego, kontrole kod pedijatra postoje da nam ukažu na neke možebitne probleme, ali pobornik sam toga da se ispitaju sve opcije pa da se onda odluči šta raditi - i sami vidite da su mišljenja oko toga podijeljenja. Osobno, neću siliti povlačenje djetetove kožice - smatram da je svakodnevno kupanje dovoljno i možda jednom tjednom pomalo povući kožicu da bih očistila unutra (opet isključivo vodom). A kasnije ćemo vidjeti....
evo još nekoliko pametnih riječi - ( od dr.)
Fimoza (pfimosis)
Koža koja prekriva glavić penisa kada on nije u erekciji naziva se prepucij. Fimoza je suženje ušća prepucija, koja se javlja u 2% muške populacije.
Razlikujemo nekoliko oblika fimoza. U dojenačkoj dobi fiziološko slijepljenje prepucija sa glavićem je zaštita od iritirajućeg djelovanja mokraće. Ovo stanje naziva se fiziološka fimoza. U ovoj dobi ne smije se raditi namjerno prevlačenje prepucija preko glavića jer postoji mogućnosti oštećenja tkiva. Kod urođenog oblika prepucij je hipertrofiran, a kod stečenog koža prepucija je ožiljno promijenjena zbog učestalih upala (Balanitis xerotica obliterans).
Brigita 1 puno hvala na članku. Malo mi je neke stvari pojasnio. Koliko sam iz njega shvatila, ono bijelo ispod kožice na glaviću, koje mene muči (i za koje mi je pedijatrica rekla da trebam očistiti, a ja ne mogu jer je skoreno i jer ga boli pa ne želim uopće čačkati) je u biti oljuštena kožica koja ne može izaći van...odnosno ti biseri si sami probijaju put van. Ja ću nastaviti kao do sad...neću ništa forsirati, jednom tjedno ću ga prevući i oprati, jer se njemu lako prevuće, samo je nazad problem. A ono bijelo ću pustiti da samo nađe svoj put van. :-)
Hvala!
Pozdrav! Imam sina od 3,5 god. Od cca 2 tjedna smo mu poceli prevlaciti kozicu skoro kod svakog kupanja i nikad nismo imali problema. Unutra je znalo biti svasta, od pelena, robice.. Danas on to sam radi jer je veliki decko.. Rodakinja je svog sina sa 10-tak godina vodila na operaciju jer nisu prevlacili.
Eto moje iskustvo vezano za temu.
Sortiraj odgovore
Najstariji