ABO nekompatabilnost

Sortiraj odgovore

Najstariji
 • Najnoviji
 • Najstariji
 • Avatar Ribica153

  Ribica153

  Broj poruka: 155

  Prijavi adminu

  Drage mamice, da li se koja od vas susrela sa AB0 nekompatabilnosti krvnih grupa mame i bebe? Naime mojoj prvoj curki se to desilo, a čitajući strane stranice i forume vidim da je velika vjerojatnost da se to ponovi i pri ovom porodu. Nažalost kod nas se jako malo zna i piše o tome tako da je teško doći do nekih iskustava.
  Javlja se kod A ili B krvne grupa fetusa i O krvne grupe majke, koja ima A i B antitijela iz grupe IgG koja prolaze posteljicu. Kod majki koje su krvna grupa A ili B postoje samo IgM antitijela koja ne prolaze fetoplacentarnu barijeru. Majčina IgG antitijela prolaze kroz placentu i hemoliziraju eritrocite fetusa. Značaj  ABO grupa  u isoimunizaciji  za razliku od Rh  sistema pokazuje da, iako  1 od 5 fetusa  ima ABO inkopatibiliju,  samo 5 % od tih  pokazuje  evidentno  hemolitičke bolesti na rođenju  što se manifestuje samo kao visok bilirubin i nizak nivo hemoglobina što  ne utiče na  novorođenče, nema ni smrti . Dakle ja sam KG 0+ muž AB+, 1.dijete je B+ a I ovo će biti A ili B. Kada se rodila imala je jaku žuticu (ne onu klasićnu od 3 dana) I provela je radi toga 8 dana 24 h dnevno pod lampama. Da li netko ima iskustva s tim još…

  [lilypie.com]

  [lilypie.com]

 • Avatar Bubamara8

  Bubamara8

  Broj poruka: 59

  Prijavi adminu

  Pozz. I mene zanimaju iskustva vezana za ABO nekompatibilnost. Ja sam 0 a beba A i ima zuticu trenutna vrijednost bilirubina 290. Zanima me koliko dana je beba na fototerapiji bila u vasem slucaju i s kojom razinom bilirubina su vas pustili doma?

 • tatjanaž

  Broj poruka: 1

  Prijavi adminu


  Pozz… 2016. godine prošli ABO izoimunizaciju , žuticu i fototerapiju… sad čekamo drugu bebu , ima li tko iskustava s drugom trudnoćom nakon ABO nekompatibilnosti??

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.