18. studenoga 2013.

Filmovi i radionice na 5. Festivalu o pravima djece

Festival o pravima djece, Koprivnica
Foto: Dario Hacek
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Festival o pravima djece jedini je inkluzivni festival u Hrvatskoj jer su sve projekcije i aktivnosti prilagođene djeci i odraslima s oštećenjem vida, odnosno sluha

Projekcijom najgledanijeg obiteljskog slovenskog filma "Gremo mi po svoje", pjevačkom točkom polaznika Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Podravsko sunce" iz Koprivnice s UNICEF-ovom ambasadoricom Majom Vučić te uz voditeljsku palicu glumaca Mirne Medaković i Svena Šestaka u nedjelju je, u prepunoj dvorani POU "Domoljub" u Koprivnici, svečano otvoreno 5. izdanje Festivala o pravima djece.

Među uzvanicima i gostima na svečanom otvaranju bili su gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, v.d. predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković, ravnateljica "Podravskog sunca" Ksenija Vukić te glumac i redatelj Dejan Aćimović.

Ovogodišnje, 5. izdanje Festivala o pravima djece najveće je do sada – po broju djece koja će u njemu sudjelovati te broju inkluzivnih aktivnosti koje su započele u Zagrebu, a završit će u Koprivnici. Tijekom četiri dana trajanja Festivala u Koprivnici bit će ukupno prikazana 33 filma za djecu i odrasle, dok će najbolja domaća ostvarenja na temu prava djece u produkciji djece i mladih obići još devet hrvatskih gradova u kojima su organizirane inkluzivne projekcije za osnovnoškolce i srednjoškolce. Festival o pravima djece i dalje je jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj jer su sve projekcije i aktivnosti prilagođene djeci i odraslima s oštećenjem vida, odnosno sluha.

Filmske projekcije i za djecu s teškoćama sluha i vida

Više od 1200 učenica i učenika osnovnih škola sudjelovalo je u inkluzivnoj projekciji filmova svojih vršnjaka u kinu CineStar AvenueMall u Zagrebu. Među njima je bilo brojne djece kojima je to bio i prvi odlazak u kino jer im većina filmskih izdanja nije dostupna na velikom na velikom platnu jer najveći dio audiovizualnog stavaralaštva ne sadrži titlove za djecu s teškoćama sluha te naracije za djecu s teškoćama vida.

Na matineji je prikazano ukupno 12 kratkih filmova različitih žanrova koje su proizvele dječje filmske družine iz Zagreba, Orehovca, Šibenika, Zaprešića, Varaždina i Čakovca. U inkluzivnim je projekcijama 5. izdanja Festivala o pravima djece danas sudjelovalo gotovo 4000 djece iz 10 županija. 

Veza između književnosti i audiovizualnog stvaralaštva je u srcu ovogodišnjeg Festival o pravima djece. Stoga slogan ovogodišnjeg Festivala "Dobre stranice ne poznaju granice" podsjeća na tu vezu, ali se i nadovezuje na nacionalnu kampanju "Čitaj mi!" koja poziva na čitanje knjiga djeci od najranije dobi, najavili su danas organizatori i domaćini na otvaranju prvog inkluzivnog Festivala.

Radionice i matineje za osnovne i srednje škole

Većinu festivalskih aktivnosti ove godine ugošćuje Grad Koprivnica, pa su tako svakoga dana trajanja Festivala u kinu Velebit organizirane večernje projekcije filmova za odrasle. U radionicama koje su također organizirane u sklopu Festivala sudjelovat će učenici koprivničkih osnovnih i srednjih škola, a u matinejama za osnovne i srednje škole koje će se paralelno održati u kinima Cinestar u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku i Slavonskom Brodu te u kinu Velebit u Koprivnici sudjelovat će više od 6000 djece. Za trajanja Festivala u knjižnici Fran Galović, u Koprivnici, moći će se razgledati izložba fotografija na temu "Kako žive djeca u Hrvatskoj" koju UNICEF organizira u suradnji s Hrvatskim zborom fotoreportera.

Festival o pravima djece organiziraju Ured UNICEF-a u Hrvatskoj u suradnji s Gradom Koprivnicom, Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom, uz partnerstvo Blitz Cinestara i, te podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba, Oryx Grupe te Hrvatskog telekoma.

Cjelokupni program Festivala može se preuzeti na www.festivalopravimadjece.org

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.