17. travnja 2013.

Difterija

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Difterija je teška zarazna bolest koja gotovo više ne postoji u industrijskim zemljama otkako se djeca cijepe već u dobi od tri mjeseca. To cijepljenje se sastoji od tri injekcije u razmaku od po mjesec dana (a zatim se ponavlja nakon 1 godine te kasnije svakih pet godina). Često se daje zajedno s cjepivom protiv tetanusa, dječje paralize i hripavca.

Difterija počinje kao teška angina: krajnici su prekriveni debelom bjelkastom naslagom koja se razlikuje od bijelih točkica uobičajenih u gnojne angine. Dijete ima teškoća s gutanjem i disanjem; jako je umorno; srčani ritam mu je ubrzan.

Ako vaše dijete ima sve ove tegobe, a nije cijepljeno, brzo se savjetujte s liječnikom. On će provjeriti prirodu angine i eventualno smjestiti vaše dijete u bolnicu kako bi se obavile pretrage grla. Difterija, koja je danas rijetkost, liječi se antibioticima; zahtijeva bolničko liječenje sve do potpuna nestanka bakterija koje se mogu naći u nosu ili grlu. Dijete ne smije ići u školu još oko mjesec dana nakon izlječenja.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.