13. travnja 2013.

Bljedilo

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Plavokosa i crvenokosa djeca imaju prirodno bijelu put, i to vas bljedilo ne treba zabrinjavati. Nasuprot tome, dijete može naglo problijedjeti ili postupno postajati sve bljeđe. Ovakvo neprirodno bljedilo može nastati zbog različitih uzroka.

Bljedilo s marmoriziranom kožom u slučaju infekcije. Krvožilni sustav vašega djeteta možda loše podnosi infekciju. Javite se vašem liječniku što prije.

Dugotrajno bljedilo. Nakon pregleda liječnik će zatražiti analizu krvi. Ako krvna slika pokaže nisku razinu hemoglobina vaše je dijete anemično i vjerojatno mu manjka željeza. Liječnik će mu propisati odgovarajući lijek.

Iznenadno bljedilo. Dijete može mučiti kakav osjećaj, trauma ili mu je jednostavno hladno. Dovoljno će biti da ga umirite, pružite mu osjećaj sigurnosti ili ga ugrijete, pa će mu se boja brzo vratiti.

Napadaj bljedila. Može se dogoditi da vaše dojenče jako problijedi bez vidljiva razloga. Vaš liječnik vam može preporučiti promatranje na bolničkom odjelu kako bi se utvrdio razlog takva stanja (otrovanje, hipertonus vagusa itd.).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.