Beba Zdravlje i njega bebe 14. listopada 2015.

Test dječjih krema: sadrže li paraben?

beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kontroverzni parabeni su konzervansi na zlu glasu jer, navodno, mogu uzrokovati alergije. Iako su dopušteni i njihova štetnost nije dokazana, u dječjim ih kremama nema

Djeca imaju tanju, osjetljiviju i propusniju kožu od odraslih. Stoga im hladno vrijeme šteti više, a njihovu kožu može nadražiti i previše kemikalija. Kreme za djecu moraju imati što manje štetnih tvari, a mnogo onih koje ovlažuju kožu. 

Djecu ne treba mazati kremama za odrasle nego im treba kupiti kremu namijenjenu osjetljivoj dječjoj koži. Dječje kreme sadrže mnoštvo sastojaka koje ovlažuju i njeguju kožu te pomažu zacjeljivanje rana. U kremama je često glicerol. Ovaj gotovo nezaobilazan sastojak u sastavu je mnogo vrsta krema, u svim prirodnim mastima, a povećava vlažnost i glatkost kože.

Koji su sve sastojci dječjih krema?

Glicerol, sastavni dio spojeva koji izgrađuju biološke membrane te masti i ulja, dosta se upotrebljava u proizvodnji sapuna i krema, kao lubrikant i u mnoge druge svrhe, na primjer, u proizvodnji eksploziva. Biljna ulja, koja se također nalaze u kremama, pogodna su za pripremu mnogih vrsta krema, a mogu se koristiti za sve tipove kože lica. Jedan od pripravaka koji omekšava kožu, čuva vlagu i povećava gipkost kože, a čest je u kremama, jest pantenol, odnosno provitamin B5. On je koristan ne samo za kožu nego čuva i sam proizvod od isušivanja.

beba kupanje ručnik | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U kremama se mogu pronaći i razne tvari, poput protuupalnih tvari, na primjer, iz kamilice, vitamini, posebice vitamin E. Koliko je taj vitamin dobar za kožu, svjedoči i neslužbeni naziv koji krasi njega i vitamin A. Zovu ih pušačkim vitaminima jer se zajedno bore protiv oštećenja u organizmu i u koži koja uzrokuje pušenje. Dječje kreme često imaju tekući parafin, tvar dobivenu preradom nafte. Parafin je poželjan sastojak u većini kozmetičkih proizvoda, naročito u pripravcima za djecu  jer umiruje kožu i čuva vlagu. U kreme se stavljaju i dragocjena ulja badema, suncokreta, ricinusa te ekstrakti nevena.

U testiranim kremama nema parabena

Kreme sadrže i konzervans. Mnogi potrošači zaziru od konzervansa, naročito onih iz reda parabena. Oni produljuju trajnost proizvoda i sprečavaju kvarenje. Parabeni su na zlu glasu zbog alergijskih reakcija koje navodno mogu izazvati. No njihova štetnost nije konačno dokazana, a u kozmetiku se uvijek dodaju pažljivo dozirani. Iako je njihova upotreba dopuštena i u kozmetici se nalaze u vrlo malim količinama, važno je naglasiti i da su parabeni sveprisutni te ih svaki dan unosimo s raznim proizvodima. No, paraben nismo našli na deklaracijama niti jedne od odabranih krema. Posebna pozornost javnosti usmjerena je na proizvode namijenjene djeci, stoga oni često ne sadrže sastojke za koje neki vjeruju da su opasni, pa pretpostavljamo da zato nemaju ni parabena. Zbog pomno biranih  sastojaka, dječje kreme koriste i odrasli osjetljive kože.  

hipp dječja krema | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Suncokretovo ulje je dobro za dječju kožu 

Ovo ulje bogato je masnim kiselinama. Hipp ima i bademovo ulje koje je dobro za sve tipove kože. 

johnsons dječja krema | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Sadrži provitamin za borbu protiv osipa

Johnson’s ima parafine koji umiruje kožu. Sadrži pantenol koji je dobar u borbi protiv osipa. 

afrodita dječja krema | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Ekstrakt nevena koji zacjeljuje rane

Neven je u narodu poznat kao biljka dobra za kožu. Ima ga u Afroditi, kao i karite maslaca koji regenerira kožu.

nivea dječja krema | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Ulje ricinusa za čistu i njegovanu kožu

I Nivea ima tekući parafin te ulje ricinusa koje je u narodu poznato za  borbu protiv akni i oštećene kože.

babylove dječja krema | Author: Promo Foto: Promo

Ima ulje badema koje je prepuno vitamina 

Jeftini BabyLove sadrži ulje badema bez mirisa, koje se brzo upija, i provitamin B5 koji pomaže zacjeljivanju rana. 

Kako oblačiti bebu tijekom zime?

Pretjerana higijena povećava rizik od atopijskog dermatitisa

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.