Beba Oprema za novorođenče 29. listopada 2019.

Ključni odjevni predmeti koje beba mora imati

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sasvim je logično da dolazak bebe stvara neizvjesnost i često se događa da se roditelji ne uspiju pripremiti za baš svaku situaciju, naročito kad je prvo dijete u pitanju. Donosimo ti nekoliko savjeta koji će olakšati taj početak

Svaka mama zna da s dolaskom bebe kreće ciklus učestalog presvlačenja i pranja odjeće. Kad kažemo učestalo, mislimo na nekoliko puta dnevno. Zato pri odabiru odjeće trebaš obratiti pažnju na modele kojima ćeš lako baratati prilikom presvlačenja. Izbjegavaj odjeću s puno dugmadi i kompliciranim načinom kopčanja. Generalno, biraj udobnu i mekanu odjeću bez hrapavih prošiva koji bi mogli iritirati bebinu kožu s unutarnje strane. Uz to, nisu poželjne ni razne kuglice, šljokice i ostali motivi koje beba lako može otkinuti i progutati.

Ovu odjeću beba mora imati

Što onda odabrati? Donosimo ti nekoliko ključnih komada koje svaka beba treba imati.

Bodi (5 do 7 komada): Na početku će ovaj model biti glavna zvijezda u ormaru svake bebe. U njemu može spavati tijekom dana te je zato vrlo važno da je bodi napravljen od kvalitetnih, prirodnih materijala.

Majice (4 do 7 komada): Majice bi trebale biti mekane i pamučne, ako imaju ovratnik, ne bi trebao biti uzak, već bi trebalo biti dosta prostora oko vrata. Većina roditelja preferira majice koje funkcioniraju poput bodija te imaju zatvarače koji se kopčaju na klik.

Tajice/hlače (5 do 7 komada): Kad beba ima majicu i hlače, lakše je promijeniti samo jedan dio odjeće. Zamisli da si u šetnji i primijetiš da je pelena promočila, puno će ti lakše biti promijeniti samo hlače nego skinuti cijeli bodi. No, prilikom odabira donjeg dijela, trebaš tražiti modele koji su rastezljivi u struku i koji se mogu raširiti ako beba dobije na kilaži. Uvijek uzmi u obzir da pelene idu ispod te da hlače ne bi trebale biti uske.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Jaknica (1 komad): Većina beba ne voli kad im se odjeća navlači preko glave i zato je bolje, umjesto debele veste, zagrijati dijete pamučnom jaknicom koja se kopča s prednje strane.

Možda te zanima... Život s bebom: Možete li na cjelodnevni izlet? Beba

Pidžame (4 do 7 komada): Koliko god slatko izgledale, izbjegavaj komplicirane pidžame u obliku medvjedića, pandi i sličnih modela koji dobro izgledaju samo na Instagramu. Ključno je da je odjeća udobna, da lako možeš promijeniti pelenu u gluho doba noći te da djetetu nije hladno. Kao dobar odabir pokazale su se jednodijelne pidžame s kopčanjem po sredini. One pokrivaju nožice, a lako je skinuti ih i promijeniti.

Zimsko odijelo (1 komad): Ako imaš zimsku bebu, potraži jednodjelno odijelo koje će ju štititi od hladnoće. Izbjegavaj debela odjela u kojima dijete može postati razdražljivo jer mu je prevruće.

Kape (1 do 3 komada): Tijekom ljeta, za bebu je idealan mekani šešir s većim obodom kako bi lice bilo zaštićeno, dok je zimi najbolji odabir mekana, topla kapa koja obavezno mora pokrivati uši. Pazi na odabir materijala, neka kape budu pamučne jer idu izravno na nježnu kožu bebe i djelomično prekrivaju lice. Ako kapa bebu iritira, vrlo će brzo postati nervozna.

Možda te zanima... Ne mora biti stresno: 8 savjeta za kupku u kojoj će dijete uživati Beba

Trikovi za pranje

Svaku je odjeću nakon kupnje potrebno oprati, naročito kad je riječ o bebinoj. Za pranje dječje odjeće vrijede sve osnove redovitog pranja rublja: odvajanje boja, pravilno čišćenje mrlja, čitanje uputa na etiketi odjeće… No, mi imamo još nekoliko savjeta koji će ti olakšati ovaj proces.

Sitni komadi idu u vreću

Za vrijeme pranja i sušenja stavi čarape i druge sitnije dijelove bebine garderobe u mrežastu vrećicu. Ako se čarape za odrasle redovito gube, dječje su čarapice još sklonije nestajanju, a mrežasta vrećica pomaže da sve ostane na jednom mjestu.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Odaberi pravi deterdžent

Tekući deterdžent je u ovom slučaju poželjniji jer se ispire bolje od praška, koji može uzrokovati iritaciju na bebinoj koži. Ako si zabrinuta da je obični deterdžent možda pregrub, biraj sredstvo za pranje rublja namijenjeno osjetljivoj koži, koje neće imati boje i parfeme.

Ukloni mrlje bez problema

Mrlje od proteina (formula, majčino mlijeko, stolica): Namoči mrlje u hladnoj vodi koristeći deterdžent koji sadrži enzime. Ako to ne uspije, pokušaj koristiti sodu bikarbonu i ocat. U idealnom slučaju, ne bi trebala dopustiti da se mrlja osuši, a tkaninu trebaš namočiti sa suprotne strane od strane na kojoj je mrlja jer bi inače mogla mrlju dublje potisnuti u tkaninu.

Mrlje od urina: Razrijedi amonijak u 1 šalici vode i nanesi ga na prljavo područje. No, prije toga na manjem mjestu provjeri hoće li boja izblijedjeti. Nakon toga odjeću možeš normalno oprati. Ne zaboravi da nikad nije dobro miješati izbjeljivač s octom ili amonijakom jer ta kombinacija stvara otrovne pare koje mogu biti opasne za tvoje zdravlje, ali i zdravlje tvoje obitelji.

Mrlje od ulja za bebe: U ovom slučaju možeš koristiti sredstvo za uklanjanje mrlja prije pranja. Nakon provjere uputa za njegu operi robu u najtoplijoj vodi, do one temperature koja je sigurna za odjeću. Pusti da se odjeća osuši na zraku kako bi bila sigurna da je mrlja uklonjena jer kad je odjeća potpuno mokra, može izgledati kao da je mrlja nestala, a nije.

Mrlje od voća i povrća: Postoji nekoliko metoda pomoću kojih možeš oprati ove mrlje. Primjerice, možeš pomiješati bijeli ocat i vodu u omjeru pola-pola ili pak kombinirati alkoholni ocat i limun u omjeru 1:1. U svakom slučaju, važno je mrlju isprati u hladnoj vodi i nakon toga normalno oprati.

Nadamo se da su ti ovi savjeti pomogli!

U bogatom Lidlovu Lupilu asortimanu pronađi sve što je potrebno tvome mališanu - od zdravih kašica, pelena, odjeće ili njegujuće kozmetike! Testiraj proizvode, pošalji nam dojmove i u svom slatkom domu osiguraj više smijeha!

*Ukoliko ti se forma ne učitava ispravno, ispuniti ju možeš ovdje na linku.

Fill out my online form.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.