Beba Zdravlje i njega bebe 01. svibnja 2016.

Čvrsto povijanje beba može stvoriti probleme s kukovima

povijanje beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječji kukovi prisilno se stavljaju u ravan položaj, u kojem su im noge pritisnute jedna uz drugu i to može stvoriti displaziju, kaže profesor Nicholas Clark

Čvrsto povijanje beba kad one ne mogu pomicati noge i ruke može stvoriti ozbiljne probleme s kukovima. Takav način povijanja je vrlo popularan u mnogim kulturama, pa i kod nas. Roditelji ga prakticiraju zbog uvriježenog mišljenja da uspješno oponaša osjećaj koji je dijete imalo u majčinom trbuhu, što ga smiruje.

Povijanje - drevna tehnika umirivanja bebe

Kukovi prisilno stavljeni u ravan položaj

Profesor Nicholas Clark, ortoped iz Sveučilišne bolnice u Southamptonu, tvrdi da takvo sputavanje beba može naškoditi normalnom razvoju kukova. On ističe da takvo povijanje gdje se dječji kukovi prisilno stavljaju u ravan položaj, u kojem su im noge pritisnute jedna uz drugu, može stvoriti displaziju kukova.  

'Da nismo otišli na ultrazvuk kukova, moja curica danas ne bi hodala'

“Ona nije uvijek bolna, ali može prouzrokovati abnormalnosti na zglobovima i dugoročne posljedice kao što je osteoartritis, u slučaju da se displazija ne otkrije na vrijeme”, kaže profesor Clark.

Ne postoje upute kako treba povijati dijete, ali britanski Kraljevski kolegij ističe da ne savjetuje takvo povijanje. Ako se roditelji ipak opredijele za takvo povijanje, trebaju znati da ono ne omogućuje djetetu slobodu kretanja i da nikako nije dobro poviti dijete tako da se može pomicati.

Široko povijanje: da ili ne

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.