Beba Razvoj u 1. godini 22. prosinca 2023.

Roditelji su podijelili prve riječi svojih beba, neke će te iznenaditi!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi roditelji jedva čekaju čuti prve riječi svoje bebe. Hoće li to biti „mama”? Ili „tata”? ili možda „Baba”? Istraživanje je otkrilo koje su prve riječi beba diljem svijeta!

Djetetove prve riječi velika su prekretnica u životu i uzbudljivo iskustvo za cijelu obitelj. Bebe mogu početi "brbljati" između 8. i 12. tjedna, piše Kidspot. Prva riječ se u većini slučajeva javlja oko djetetovog prvog rođendana, što ne znači da će se kod neke djece prva riječ javiti kasnije ili čak i ranije, pod uvjetom da pojava određenih faza u djetetovom govoru prati normalne okvire razvoja.

Najčešći prvi glasovi uključuju riječi mama, tata i baka. Novinari s portala babysensemonitors proveli su istraživanja o prvim riječima koje su bebe izgovorile u 33 različite zemlje diljem svijeta. 

Iznenađenje kod australskih beba

Najpopularnija prva riječ australskih beba bila je "džem". U većini drugih zemalja prve su riječi bile uglavnom neka verzija mame ili tate, ali Australija je bila jedna od četiri zemlje koje su išle svojim putem. Najpopularnija prva riječ u Danskoj bila je "bok", dok je u Izraelu bila "auto", a grčke bebice su najčešće izgovarale "yiayiá", što je grčki izraz za "baka".

Tata ili mama? 

Najčešće prve riječi izgovorene diljem svijeta bile su mama i tata. Bebe u 12 od 33 ispitane zemlje prvo su naučile mamino ime, dok je sedam zemalja navelo da je prvo izgovoreno tatino ime. Druga izgovorena riječ često je bila drugi roditelj, osim u Meksiku, gdje je "voda" bila broj dva, a u Slovačkoj "baka". "Tata" je zauzeo treće mjesto u obje navedene zemlje.

Bizarne prve riječi

Istraživanje je također razmatralo najjedinstvenije prve riječi u svakoj zemlji. U Australiji je riječ "država" bila najjedinstvenija prva izgovorena riječ. Neki drugi bizarni odgovori bili su "guska" u Kanadi i "pantera" u Španjolskoj.

Koja je bila prva riječ tvog djeteta? Napiši nam u komentarima. 

Možda te zanima... Sprječavaju li TV i mobiteli zaista učenje jezika i govora? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.