Beba 26. rujna 2022.

Neobičan oglas za posao: Japanski starački dom zapošljava djecu u dobi od rođenja do treće godine

Foto: Facebook
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U japanskom staračkom domu zaposlenici su i bebe. Plaću dobivaju u adaptiranom mlijeku i pelenama, a radno vrijeme im je fleksibilno, u programu koji povezuje ljude kroz generacije i uljepšava živote.

Većina radnih mjesta ima slične zahtjeve: završeno obrazovanje i prethodno radno iskustvo su među standardima. No, oglas za posao u jednom japanskom staračkom domu Moyai Seiyūkai posve je drugačiji od svega što smo dosad vidjeli. Naime, za navedeni posao nije potrebno radno iskustvo, a idealni kandidati imaju između mjesec dana i tri godine!

Dobro ste pročitali, starački dom u Japanu "zapošljava" bebe kako bi starije osobe koje borave u domu imale društvo beba. Takozvane "bebe radnice" tamo razveseljavaju stanovnike i uljepšavaju im dane. Tako se gugutanje, hihotanje i tapkanje malih stopala svakodnevno miješaju se sa zvukom hodalica i invalidskih kolica u staračkom domu u južnom Japanu. 

Trenutno u staračkom domu radi 32 djece mlađe od 4 godine koje provode vrijeme s njegovim štićenicima, koji su uglavnom u 80-ima. Stanari započinju razgovore s mladim pomagačima. Bebe u pratnji roditelja ili skrbnika (obično majki) grle štićenike. Nagrada za posjetitelje? Pelene, adaptirano mlijeko, besplatna fotografiranja beba i kuponi za obližnji kafić.

Možda te zanima... Duhovitom ilustracijom pokazala kako se grudi mijenjaju tijekom i nakon trudnoće Trudnoća

"Ne viđam svoje unuke često, tako da su mi posjete djece velika radost", rekla je Kyoko Nakano, 85, koja živi u staračkom domu više od godinu dana. Iako uživa u pletenju i gledanju televizije, rekla je da odustaje od svega kako bi provela vrijeme s bebama i malom djecom kad stignu. "Čak i štićenici koji su bili loše raspoloženi ili su cijelo vrijeme izgledali depresivno sada sjaje kad bebe dođu, čini se da su vrlo sretni", kaže voditeljica staračkog doma Kimie Gondo. 

Budući da stanovništvo Japana ubrzano stari,  broj korisnika staračkih domova se gotovo udvostručio između 2005. i 2020., prema japanskoj vladi. Budući da život u domovima može biti usamljen i dosadan, štićenici su rekli da su im bebe donijele novu energiju i svjetlost. Studije su  potvrdile da druženje među generacijama ima mnoge prednosti i za starije i za djecu. 

Ako se pitate kakvi su uvjeti za "zaposlenike": zakonski skrbnici uvijek moraju biti prisutni s bebama. Međutim, nema radnog vremena: bebama je dozvoljeno da dolaze i odlaze kad žele. Plaćanje je također prilično neobično. Kao naknadu, bebe dobivaju pelene, dječju hranu, besplatno fotografiranje beba, bonove za kafić... Glavni zadatak beba je praviti društvo stanovnicima i ići u šetnju s njima. Ako u kolicima malo i zadrijemaju, to uopće nije problem. Uostalom, koji prizor može biti još ljepši.

Možda te zanima... Kako pripremiti dijete i olakšati mu dolazak brata ili sestre? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.