Beba Mama poslije poroda 15. srpnja 2015.

Zlatni stafilokok nakon carskog reza

carski rez trudnica mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić odgovara kakva infekcija je moguća nakon carskog reza i koliko traje sekundarno zarastanje rane

Imam pitanje u vezi zlatnog stafilokoka nakon carskog reza. Gnoj je otvorio rez prvi put tjedan dana nakon poroda. Rana je zarasla i opet se otvorila. Kad je prvi puta počela curiti, pila sam Klimicin. Tada je CRP bio 95.5, leukociti 19,2. Drugi put nisam bila na brisu, a nalaz krvi je pokazao leukocite 12, CRP 3,2. Sada se polako zatvara središnji dio koji se stalno otvarao. U bolnici su mi htjeli staviti šavove gdje još curi gnoj. 

U vašem slučaju se radi o komplikaciji koja je moguća prilikom svake operacije - dehiscencija rane s infekcijom i sekundarnim zaraštavanjem rane. Na žalost, to se može dogoditi prilikom svake rane na koži i potrebno je određeno vrijeme kako bi takva rana zarasla nakon upale. Uobičajeno je da bakterije koje su inače prisutna na koži (Staphylococcus aureus) inficiraju takvu otvorenu ranu te se formira gnoj. S obzirom da ste uzeli antibiotike i ponovljeni CRP je bio uredan, pretpostavljam da je upala sanirana, ali moguće je da nije u potpunosti ukoliko se i dalje na nekim dijelovima formira gnoj.

carski rez trudnica mama | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ovakve komplikacije se uvijek rješavaju u bolnici tako da vjerujem da ste pod liječničkim nadzorom, pa je najbolje slušati njihove savjete kad su detaljno upućeni u tijek vaše bolesti. Možemo jedino preporučiti da ponovite nalaze iz krvi (KKS; CRP),  te da se ponovi bris dijela rane koji još nije potpuno zarastao. Na žalost, sekundarno zarastanje rane je dugotrajan i mukotrpan proces, ali na kraju će rana zarasti samo morate biti strpljivi.

Vodič kroz carski rez

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.