Beba Mama poslije poroda 01. ožujka 2019.

Stavljanje spirale odmah nakon poroda neće utjecati na dojenje

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neposredno postavljanje spirale nakon poroda neće utjecati na dojenje, ali nova istraživanja su pokazala da ima malo nedostataka

Dobre vijesti dolaze za dojilje koje žele implantirati hormonske uloške, poznatu kao spiralu, odmah nakon poroda. Prema novom istraživanju sa Sveučilišta u Utahu i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u New Mexicu, rano postavljanje hormonskog IUD-a je sigurno i to je dugoročna metoda kontrole rađanja koja ne utječe na sposobnost žene da proizvodi mlijeko i doji.

seks, par, krevet Možda te zanima... Kad je vrijeme za prvi seks nakon poroda i koja je najbolja kontracepcija? Beba

Liječnici obično preporučuju novim majkama odgodu stavljanja spirale nekoliko tjedana nakon poroda, kako hormoni ne bi ometali laktaciju. No, kada su istraživači usporedili 130 žena koje su primile hormonski IUD unutar 30 minuta od porođaja, sa 127 koji su čekali 4 do 12 tjedana, nisu našli nikakvu razliku u tome kada je došlo mlijeko. I osam tjedana nakon poroda, žene s IUD-om nastavili su dojiti jednako dobro kao i žene koje nisu imale spiralu.

krevet Možda te zanima... Vodič kroz kontracepciju za mame poslije poroda Trudnoća

Ovo istraživanje je važno za mame koje žele izbjeći neželjenu trudnoću dok uspješno doje svoju djecu. Međutim, postoji jedan nedostatak ranog postavljanja, a to je povećani rizik da tijelo ne prihvati ili odbaci spiralu. Studija je pokazala da su žene koje su imale IUD-ove odmah nakon rođenja imale veću stopu njenog "ispadanja" (19 posto) u usporedbi sa ženama koje su čekale nekoliko tjedana (2 posto).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.