Beba Mama poslije poroda 02. prosinca 2022.

Manekenka Ashley Graham pokazala kako izgleda kosa majke skoro godinu dana nakon poroda

Foto: Instagram/ashleygraham
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ashley Graham pokazala je kako izgleda kosa nakon porođaja. S njezinim iskustvom mogu se poistovjetiti mnoge majke

Gubitak kose nakon porođaja često se događa, ali mnoge žene iznenade se kada im krene rasti mlada kosa, a s time se susrela i plus-size manekenka Ashley Graham koja je u siječnju ove godine rodila blizance.

Ashley Graham je prije nešto manje od 11 mjeseci rodila blizance i tada je progovorila o negativnim iskustvima s kojima se susrela nakon poroda i na koja ju nitko nije upozorio, pa ih je dočekala potpuno nespremna.

"Svi su mi rekli da se kilogrami tope ako dojim. Pa, to u mom slučaju nije istina. I mislim da mi je u otprilike četiri mjeseca otpao cijeli jedan dio kose. A to je bilo traumatičnije čak i od samog porođaja, jer mi je kosa otpadala u pramenovima. Onda sam shvatila da je to normalno", kazala je Graham i podsjetila nas na problem s kojim se susreću brojne žene nakon poroda.

Sada je objavila je fotografiju na kojoj pozira bez šminke, dok joj se oko lica vidi hrpa mlade kose.

“Barem raste”, našalila se 35-godišnjakinja s kojom su se poistovjetile mnoge majke.

Zašto žene gube kosu nakon poroda?

Nakon porođaja gubitak kose je stvarno uobičajen, kaže Gary Goldenberg, pomoćni klinički profesor dermatologije na Icahn School of Medicine na Mount Sinai u New Yorku. To je zapravo oblik stanja zvanog telogen effluvium - pretjerano dnevno gubljenje kose - koji se obično javlja nakon trudnoće, velikih operacija, drastičnog mršavljenja ili čak ekstremnog stresa.

Tvoja kosa prolazi kroz tri faze:

  • prvo je faza rasta
  • nakon nje slijedi prijelazna faza kada kosa prestaje rasti
  • zatim slijedi faza mirovanja kada kosa ne radi ništa

Nakon faze odmora, kosa opada da bi nova kosa mogla narasti. Većina ljudi gubi i do 100 vlasi na dan, navodi Američka akademija dermatologije (AAD), i to je potpuno normalno. Tijekom trudnoće, visoka razina hormona sprječava ispadanje vlasi njihovim normalnim tempom, a u isto vrijeme kosa ti je vjerojatno brže rasla. Zato nakon poroda, kada se stvari vraćaju u normalu, može doći do jačeg opadanja kose, prenosi Prevention.

Možda te zanima... Zašto ženama dlake rastu brže i gušće u trudnoći? Trudnoća

Da kosa tijekom trudnoće postaje jača i gušća, potvrdila je i dermatologinja i venerologinja dr. Ivana Manola pojasnivši kako se to događa zbog povišene razine hormona estradiola i prolaktina koje usporavaju prijelaz dlake iz anagene (najdulje, aktivne faze koja traje od dvije do šest godina) u telogenu fazu (fazu mirovanja), što za posljedicu ima povišen postotak dlaka u anagenoj fazi.

"U periodu mjesec do pet mjeseci nakon poroda postotak dlaka koje se nalaze u telogenoj fazi se značajno povećava, do 80 posto, što za posljedicu ima povećani ispad kose (telogeni efluvijum) i dlake u vlasištu postaju tanje. Ispad kose nakon poroda završava najčešće do 15-og mjeseca od rođenja djeteta, odnosno normalizira se s uspostavljanjem normalnog menstruacijskog ciklusa nakon poroda“, objašnjava dr. Manola te dodaje kako se ponekad može dogoditi da gustoća i kvaliteta vlasi nakon poroda ostane trajno slabija u odnosu na period prije trudnoće.

U takvim situacijama, preporučuje dr. Manola, kosu treba prati blagim šamponom, brisati suhim, toplim ručnikom, a kosu je dobro sušiti prirodno ili nižom jačinom sušila za kosu. Također, treba izbjegavati češljanje mokre kose i grubu manipulaciju kose.

Oštećena kosa može se "popraviti“ i pravilnom prehranom, odnosno preporučuje se povećati unos vitamina B, E, selena i cinka.

Možda te zanima... 5 načina kako potaknuti rast kose nakon porođaja Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.