Beba Mama poslije poroda 23. veljače 2023.

Koliko treba novim mamama da se priviknu na majčinstvo?

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U prvim danima majčinstva novim se mamama vjerojatno čini da trudu, naporu i frustracijama nikad neće biti kraj.

Kada se preselimo u novi grad ili prihvatimo novi posao, uvijek treba neko vrijeme prije nego li nam postane ugodno u novom okruženju ili u novoj ulozi. Ponekad velike promjene i one najspremnije i najsposobnije ostave u osjećaju 'sindroma varalice' s razmišljanjem: "Nemam pojma što radim."

Majčinstvo je možda najveća promjena kroz koju mnogi od nas prođu u životu i potpuno je normalno osjećati se kao da ne znaš što radiš u početku. 

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Sexual and Reproductive Healthcare, otkrilo je da je potrebno šest mjeseci kako bi nove mame dobile samopouzdanje i osjećale kao da su savladale majčinstvo. 

 | Author: Freepik Foto: Freepik

"Oko 25 posto novih majki prolazi kroz razdoblje niskog majčinskog samopouzdanja, lošeg majčinskog raspoloženja i visokog roditeljskog stresa, međutim, za većinu majki - samopouzdanje, raspoloženje i stres značajno se poboljšaju šest mjeseci nakon rođenja djeteta", pišu autori istraživanja.

Stoga ako se osjećaš kao da ne znaš što radiš - nisi jedina i znaj da će taj osjećaj uskoro nestati. To može biti 14 tjedana, četiri ili šest mjeseci od sada, ali postat će lakše. A ako ti se čini da je taj dan predaleko, nemoj se bojati potražiti pomoć. To što nisi hodajuća enciklopedija njege o novorođenčetu - ne znači da si varalica. 

U redu je biti nov u nečemu. Ne ulazimo u novi posao očekujući da ćemo sve znati nakon prvog dana niti ne ulazimo na prvi sat joge misleći kako ćemo se odmah saviti kao ljudski perec. Potrebno je vrijeme da se počnemo osjećati ugodno i potrebna je vježba da postanemo vješti. Moraš promijeniti nekoliko pelena u svjetlosti dana kako bi ih mogla promijeniti u mraku noću. 

Možda te zanima... 'Od kad sam postala mama, s ovim se stvarima više ne zamaram...' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.