Beba Mama poslije poroda 19. svibnja 2016.

6 razloga zbog kojih se javlja postporođajna mučnina

Bolesna žena
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Navodimo vam nekoliko najčešćih razloga koji mogu uzrokovati osjećaj mučnine i nakon porođaja

Mučnina je vrlo česta tijekom trudnoće. No, postoje određene žene koje mogu doživjeti mučninu, čak i nakon porođaja, a koja se zove postporođajna mučnina. Normalno je da imate blage mučnine gotovo osam tjedana nakon porođaja, bez obzira jeste li imali vaginalni porod ili carski rez.

No, ako imate jake mučnine, ako one potraju duže ili ako je mučnina povezana s nekim drugim simptomima, morate potražiti liječničku pomoć. Evo nekoliko najčešćih razloga koji mogu uzrokovati mučninu i nakon porođaja.

1. Oksitocin

Mučnina tijekom dojenja vrlo je česta zbog oslobađanja hormona oksitocina. Obično ova vrsta mučnina nestaje nakon osam tjedana od rođenja djeteta.

Tjeskoba nakon rođenja djeteta

2. Dehidriranost

Dok dojite, postoje veće šanse za majku za dehidriranost. Konzumiranje dovoljno vode za vrijeme dojenja vrlo je važno, jer vas to čini hidratiziranim. Pijte najmanje osam čaša vode dnevno, jer je to važno za održavanje vašeg zdravlja i za sprječavanje mučnine.

3. Hormonalne promjene

Tijekom trudnoće vaše tijelo prolazi kroz razne fizičke i hormonalne promjene. Kod nekih žena, tijelu je potrebno još neko vrijeme da se vrati u „normalu“. Takve žene mogu doživjeti mučninu čak i nakon porođaja.

Potrebno je četiri mjeseca da se žene naviknu na ulogu majke

4. Antidepresivni lijekovi

Mučnina je česta pojava kod žena koje uzimaju antidepresive nakon porođaja. Antidepresivni lijekovi se obično propisuju ženama koje imaju postnatalnu depresiju. Pojava mučnine ovisi o vrsti i dozi lijeka.

5. Nedostatak željeza ili anemija

Nedostatak željeza ili anemija je još jedan razlog koji može izazvati mučninu i nakon porođaja. Gubitak krvi tijekom porođaja i nepravilan unos željeza putem prehrane je glavni uzrok njegovog nedostatka.

Kako spriječiti bježanje mokraće nakon poroda?

6. Infekcije mokraćnog sustava

Razina imuniteta bit će niska tijekom trudnoće i nekoliko tjedana nakon porođaja. To će učiniti žene sklonije infekcijama mokraćnog sustava. Ako osjetite mučninu, uz groznicu, morate potražiti savjet liječnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.