Beba 26. rujna 2022.

Kako da beba mirno prespava noć?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dužina i kvaliteta sna varira od bebe do bebe. Dok neke bebe preskoče prvu regresiju sna u prvim mjesecima i nemaju problem sa spavanjem, postoje i one bebe koje se često puta u noći bude i imaju nemiran san. No, na svu sreću, postoje neki trikovi koji pomažu da beba lakše zaspi i mirno prospava noć.

Prvih nekoliko mjeseci bebe većinu dana i noći prospavaju, no kako rastu, postepeno se i sve češće bude. Muče ih zubići, imaju grčeve, teško podnose razdvajanje od roditelja, a obzirom da počinju sve više istraživati svijet oko sebe, odjednom je sve zanimljivije od spavanja. Na lošu kvalitetu i isprekidan san mogu utjecati čak i neudobne ili nedovoljno upijajuće pelene, nedovoljno zamračena prostorija ili igračke. Postoji nekoliko stvari na koje biste trebali obratiti pažnju, a koje će vašoj bebi pomoći da mirno prospava noć.

1. Uspostavite rutinu spavanja

Baš kao što se nama odraslima događa da ne možemo zaspati kada smo premoreni, isto pravilo vrijedi i za bebe. Kada beba preskoči svoje vrijeme spavanja, dolazi do premorenosti, a bebama se to dogodi ako preskoče samo jedan ciklus spavanja. Uzmite u obzir da bebe do šestog tjedna budu budne tek 45 do 60 minuta, a bebe s dva mjeseca 60 do 90 minuta. Budnost izvan toga vodi u premorenost. 

''Dnevna rutina posebno je bitna kod djece koja su razdražljiva i nervozna. To znači loviti ritam takav da se u isto doba dana događaju slične stvari, kako bi dijete znalo što slijedi, da ga neizvjesnost ne drži budnim. U drugom dijelu popodneva treba osigurati neku umirujuću atmosferu, poželjno je napraviti kupku, maziti se s djetetom i slično'', savjetuje primarijus, specijalist pedijatar Milivoj Jovančević.

2. Umirite dijete kupanjem i masažom

Bebe vole rutinu, a činjenica je da rutina i roditeljima olakšava svakodnevicu. Bitno je da je rutina svaki dan ista, a na vama je da odaberete onu koja najbolje odgovara vama i vašoj bebi. Ako vaša beba uživa u kupanju, to može biti odličan primjer rutine pred spavanje. Topla kupka će opustiti bebu, a potom je možete nježnim pokretima izmasirati baby uljem koje će lagano uspavati bebu. Važno je da pritom birate proizvode koji su nježni i koji neće iziritirati osjetljivu bebinu kožu. Odličan primjer takvih proizvoda možete pronaći u asortimanu Lupilu kozmetike za bebe koja je veganska, dermatološki testirana, bez mineralnih ulja, bez silikona i bez parabena. Na policama Lidla potražite Lupilu kupku, gel za tuširanje od glave do pete, šampon za kosu, sigurnosne štapiće za uši, zaštitnu kremu, losion ili pak baby ulje koje su čitateljice missMame ocijenile odličnom ocjenom.

 | Author: Shutterstock/Lupilu Foto: Shutterstock/Lupilu

3. Dijete nakon hranjenja mora podrignuti

Pobrinite se da dijete podrigne nakon jela. Držite bebu u uspravnom položaju dokle god ne podrigne, jer bi je u suprotnom baš to moglo smetati da se opusti i zaspi. Ako je beba sklona grčevima, u ljekarnama možete potražiti razne kapi protiv grčeva, a korisno je i kupiti bočicu s filterom na vrhu koja regulira zrak i smanjuje mogućnost da se beba naguta zraka za vrijeme hranjenja.

4. Uklonite sve igračke iz krevetića

Puno stvari oko bebe može djelovati kontraproduktivno, pogotovo kada je spavanje u pitanju. Ako je beba dovoljno velika da uočava stvari oko sebe, budite sigurni da će joj pažnja često biti usmjerena na predmete koje vidi oko sebe. A što ih više ima, to je teže uspavljivanje. Uostalom, igračke u krevetiću mogu biti opasne ukoliko je beba mala, jer može doći do gušenja.

5. Zamračite prostoriju i pripazite na temperaturu

Soba u kojoj beba spava neka bude zamračena. Male bebe nemaju strah od mraka, a svjetlo će ih samo razbuditi. Također, zadnje hranjenje prije spavanja možete odraditi u polumraku - hrana i mrak će uspavati dijete. Redovito provjetravajte prostoriju u kojoj beba spava. Za bebu je najbolje kada je temperatura uvijek iste visine, jer će nagle promjene uznemiriti dijete. Nikako nemojte pregrijavati prostoriju. Idealna temperatura je između 20 i 23 Celzijeva stupnja. Pripazite da krevetić nije pozicioniran pored ili ispod klima uređaja, radijatora ili prozora. Bebe se često probude kad ih s ruku prebacujete u krevet jer nedostaje vaše topline. Stoga je zgodno probati malo zagrijati krevetić termoforom.

''Striktnih pravila nema. Kao i sve ostalo, spavanje se treba temeljiti na principu da majka osluškuje svoje instinkte i pokušava prepoznati što djetetu odgovara i upravo to će mu pružiti. Ako vidi da je dijete nemirno, pospano ili cendravo, onda treba osigurati uvjete da se dijete može opustiti, smiriti i zaspati. Koji put je dovoljno zamračiti prostoriju, a koji put će biti potrebno staviti dijete na prsa'', savjetuje pedijatar Milivoj Jovančević.

6. Birajte udobne i visokoupijajuće pelene

Mokra pelena jedan je od glavnih krivaca za prekinut san. Zamislite samo sebe, da morate spavati u mokroj odjeći. Bi li vam bilo udobno? Zato za svoju bebu odaberite udobne i visokoupijajuće pelene koje garantiraju suhoću cijelu noć. missMama čitateljice svojevremeno su Lupilu pelene ocijenile odličnom ocjenom. Zahvaljujući dryway tehnologiji Lupilu pelene brzo i ravnomjerno raspoređuje vlagu, i to zahvaljujući trima upijajućim kanalima namijenjenim poboljšanju distribucije tekućine. Uz sigurnu barijeru protiv istjecanja nema brige da će pelena procuriti, a indikator vlažnosti signalizira kada je vrijeme da promijenite pelenu. Ako bebu ipak poželite presvući tijekom noći, radite to u mraku. Tijekom presvlačenja, kao i tijekom noćnog hranjenja, ne komunicirajte s bebom ni glasom ni pogledom, jer ćete joj time dati do znanja da je vrijeme spavanja završilo.

 | Author: Lupilu Foto: Lupilu

7. Povijanje bebe umirit će trzaje u snu

Povijanje beba još je jedna dobra praksa kod beba s Moorovim refleksom (trzanje ručica koje mogu uzrokovati buđenje) jer im pomaže da mirnije spavaju. Beba može spavati zamotana u dekicu ili maramu dokle god se ne počne okretati na bok, odnosno do otprilike 4. mjeseca života. 

8. Puštajte bebi uvijek isti umirujući zvuk

Bebe vole zvukove. Najbolji primjer je takozvani white noise koji pomaže novorođenčadi da zaspu, jer ih podsjeća na zvukove iz maminog trbuha. Pritom ne mislimo na buku koja može uznemiriti bebu. Pronađite neke umirujuće i blage tonove, poput zvuka oceana i puštajte ih svaki put tijekom spavanja. Budite ustrajni kako bi beba taj zvuk vremenom povezala sa spavanjem.

Više savjeta potražite u rubrici za roditelje, djecu i odrasle - Sve što beba treba! pod palicom pedijatra Milivoja Jovančevića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.