Beba Dojenje 07. ožujka 2019.

'Tihi refluks' nema uobičajene simptome, a beba trpi bol

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Tihi refluks’ može dovesti do komplikacija s uhom, infekcija dišnih putova i oštećenja glasnica. Simptomi su ​​promukli glas, kronični kašalj, stanke u disanju ili simptomi slični astmi

'Tihi refluks' često je teško dijagnosticirati. Bebe koje ga imaju mogu progutati mlijeko, a kad se želučani sadržaj samo djelomice vrati u jednjak, moguće je da ne bljuckaju, ali trpe bol.

Kako nema simptomatičnog povraćanja, refluks je prikriven, tih. Ako beba guta nakon obroka, kad već sigurno nema mlijeko u ustima, to također može biti znak. Refluks se obično javlja između 6. tjedna i pet mjeseci, a može uzrokovati nelagodu, kašalj i spriječiti dobivanje na težini.

mama beba Možda te zanima... Zašto beba stalno bljucka? Beba

Hrana se iz želuca vraća istim putem i beba povraća veće količine nakon obroka. Bebe s 'tihim refluksom' mogu plakati tijekom ili nakon hranjenja bez očitog razloga, a neke uopće ne pokazuju znakove, pa ga je još teže dijagnosticirati. Djelomice probavljena hrana sadrži želučanu kiselinu, što izaziva bol, pa beba plače nakon obroka.

Beba plače tijekom i nakon hranjenja

Osim na plač, obrati pažnju na ove simptome: nervoza tijekom hranjenja, kiseo dah, mlijeko u ustima između hranjenja, nepravilno disanje, često štucanje i promuklost. Bebi možeš olakšati tako da je držiš uspravno dok je hraniš i radi česte pauze kako bi se podrignula. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Emily Parks, mama iz Halifaxa, je upoznata s tihim refluksom iz prve ruke. U početku, ona i njezin suprug mislili su da jednostavno imaju bebu s velikim potrebama koja je mnogo plakala i uvijek željela biti na rukama, piše portal Today's Parent

Ali Parks je ubrzo počela sumnjati da se nešto drugo događa. "Primijetila sam puno zvukova gušenja i štucanja odmah nakon hranjenja. Čini se da je njegovo plakanje ukazivalo na akutnu bol", objašnjava Parks

"Njezino iskustvo je klasičan slučaj tihog refluksa. Simptomi djeteta mogu uključivati ​​promukli glas, kronični kašalj, stanke u disanju ili simptome slične astmi", objasnila je Catherine Pound, pedijatrica iz Dječje bolnice istočnog Ontarija u Ottawi.

beba podrigivanje Možda te zanima... Kada prestaje bljuckanje i kako olakšati podrigivanje? Beba

Drugi simptomi uključuju podrigivanje, gušenje, iritaciju grla, kiseli dah, konstantno curenje iz nosa i nervozu tijekom hranjenja.  Teški refluks koji traje dulje od nekoliko mjeseci može uzrokovati oštećenje jednjaka, želuca i grla.

Pound objašnjava da su bebe osjetljive na refluks jer puno vremena provode ležeći, njihova prehrana je uglavnom tekuća i njihov mišićni tonus, uključujući tonus mišića sfinktera između želuca i jednjaka, nije razvijen.

knjižica Možda te zanima... Vodič kroz prehranu dojenčeta u prvoj godini Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.