Trudnoća 07. travnja 2022.

Savjeti za mame: Koje namirnice konzumirati kada dojiš

Foto: Guliver ; Prehrana i dojenje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako dojiš, djetetu daješ hranjive tvari koje će pomoći njegovu rastu i zdravlju. Međutim, ponekad je teško saznati koja hrana i piće su najbolji i koje namirnice neće utjecati na proizvodnju mlijeka i na samo mlijeko.

Važno je znati da dnevno trebaš unositi 330 do 400 kalorija više kako bi sačuvala energiju koja će ti biti potrebna, a te dodatne kalorije možeš dobiti iz namirnica bogatima hranjivim sastojcima, kao što je kriška integralnog kruha, maslac od kikirikija ili jabuka i jogurt.

Hrana koju trebaš konzumirati za vrijeme dojenja

Bitno je da se usredotočiš na donošenje zdravih odluka koje će ti pomoći u proizvodnji mlijeka. Zbog toga, konzumiraj proteine putem mesa, jaja, mliječnih proizvoda, graha, leće i morskih plodova koji sadržavaju malo žive. Biraj cjelovite žitarice, voće i povrće, no prvo ga operi kako bi izbjegla nepotrebno unošenje ostataka pesticida.

Raznolika prehrana tijekom dojenja promijenit će okus tvojega mlijeka. Zbog toga, tvoje dijete će biti izloženo različitim okusima koji bi mu mogli pomoći prilikom prelaska na čvrstu hranu nešto kasnije, a kako bi bila potpuno sigurna da unosiš u tijelo dovoljno vitamina i nutrijenata, liječnik ti može prepisati nastavak korištenja prenatalnih vitamina.

Možda te zanima... Bebe plaču noću kako bi spriječile mamu da ponovno zatrudni? Trudnoća

Koliko tekućine trebaš unositi u organizam?

Mnogi ljudi, ne samo novopečene majke, ponekad zaborave na dnevni unos tekućina. Bitno je da piješ često, po mogućnosti prije nego osjetiš žeđ. Probaj se sjetiti da popiješ barem čašu vode svakoga puta kada i djetetu daš sisati.

Međutim, ograniči unos slatkih pića kao što su kupovni sokovi. Previše šećera može pridonijeti debljanju ili sabotirati tvoje planove za gubitak kilograma koje si nakupila u trudnoći. Ograniči unos slatkih napitaka na najviše dvije čaše dnevno. Također, kofein koji se nalazi u kupovnim pićima može dospjeti u majčino mlijeko te može uznemiriti bebu ili njezin san.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vegetarijanska prehrana i dojenje

Ako si zagovornik vegetarijanske prehrane posebno obrati pažnju na to da odabireš hranu koja će ti dati potrebne hranjive tvari.

1. Odaberi hranu bogatu željezom, proteinima i kalcijem

Dobar izvor željeza dat će ti namirnice kao što su leća, grašak, povrće tamnozelena lista kao što je arugula i kelj te sušeno voće, a kako bi ga tvoje tijelo bolje upilo važno je da jedeš i citruse.

Proteine možeš pronaći u jajima i mlijeku, a ako ne konzumiraš ni njih, možeš se okrenuti proteinima iz biljaka koje možeš pronaći u proizvodima od soje ili u orašastim plodovima, sjemenkama i cjelovitim žitaricama. Dobar izvor kalcija su također mliječni proizvodi i tamnozeleno povrće, a ostale opcije su ti proizvodi koji su ojačani kalcijem kao što su posebni sokovi, sojino mlijeko, sojin jogurt i tofu.

2. Razmisli o suplementima

Tvoj doktor vjerojatno će ti preporučiti uzimanje vitamina B-12. On se nalazi u gotovo svim životinjskim proizvodima,  pa ga je teško dobiti u vegetarijanskoj prehrani. On je neophodan za razvoj mozga tvoje bebe. Ako si vegetarijanac ili vegan, razmisli o razgovoru sa svojim liječnikom o uzimanju omega-3 dodatka.

Ako ne jedeš dovoljno hrane bogate D vitaminom - poput kravljega mlijeka i nekih žitarica, a i malo vremena provodiš na suncu, možda ćeš trebati i njega uvrstiti na popis dodataka. Tvoja beba treba D vitamin za apsorpciju kalcija i fosfora. Premalo D vitamina može uzrokovati rahitis i slabljenje kostiju.

Hrana koju trebaš ograničiti za vrijeme dojenja

Određene namirnice i pića trebala bi ili ograničiti ili u potpunosti izbaciti iz svoje prehrane kada dojiš. 

  • Alkohol - niti jedna razina alkohola u majčinom mlijeku ne smatra se sigurnom za bebe. Zato, ako piješ, izbjegavaj dojenje dok se alkohol u potpunosti nije očistio iz tvojega sustava. Obično je za, recimo, 350 mililitara potrebno dva do tri sata da se očisti. No, to ovisi i o tvojem tijelu i kilaži.
  • Kofein - izbjegavaj ispijanje više od dvije, eventualno tri šalice ili čaše pića koje sadrži kofein dnevno. Kofein u majčinom mlijeku može uznemiriti bebu ili ometati bebin san.
  • Riba - plodovi mora mogu biti sjajan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Međutim, većina morskih plodova sadrži živu, a izloženost prevelikim količinama žive u majčinom mlijeku može predstavljati rizik za razvoj živčanog sustava bebe. Kako bi ograničila izloženost svoje bebe velikim količinama žive izbjegavaj dio morske hrane kao što je riba sabljarka, skuša, morski pas, tuna i skuša. Ako ipak voliš i redovno jedeš ribu, za vrijeme dojenja probaj ograničiti njen unos na jednu porciju od 170 grama tjedno.
Skok u razvoju Možda te zanima... Skok u razvoju bebe: Beba puno plače i stalno traži dojku Beba

Može li tvoja prehrana utjecati na bebin nemir ili na alergijske reakcije?

Određena hrana ili piće u tvojoj prehrani mogu uzrokovati da tvoje dijete postane razdražljivo ili ima alergijsku reakciju. Ako beba postane nemirna ili se nakon dojenja razvije osip, proljev ili zatvor, posavjetuj se s bebinim liječnikom.

Ako sumnjaš na to da nešto iz tvoje prehrane smeta tvojoj bebi na tjedan dana izbavi namirnicu pa ćeš vidjeti utječe i stvarno na ponašanje tvojega djeteta. Najčešće je riječ o uklanjanju hrane napravljene od kravljega mlijeka, kikirikija, soje, pšenice, jaja ili kukuruza.

Kako bi ti bilo lakše utvrditi utjecaj prehrane na ponašanje svoje bebe pokušaj voditi i dnevnik hrane. U njega zapisuj vrijeme kada i ono što konzumiraš te bilježi i ponašanje svoje bebe. Važno je da zapamtiš kako nije potrebno ići na posebnu dijetu za vrijeme dojenja, važno je donositi dobre izbore i okrenuti se prema zdravim namirnicama.

Izvor: Mayo Clinic

Možda te zanima... Može li beba previše spavati i kad je buditi za hranjenje? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.