Beba Dojenje 19. svibnja 2023.

Dojenje ti je ubilo libido? Ne odustaj, evo kako ga opet oživjeti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postala si mama i silno želiš dojiti, ide ti i uživaš u tom. Želiš dojiti dokle god treba, dok bude išlo, dok budeš uživala. I partner te u tom podržava, a dijete se ne buni. Ali ima jedan mali problemčić…

Dijete više nije beba, ne moraš biti uz njega svake minute, sve je kako treba, dojiš na zahtjev ili kako god, uživaš u tom, tvoja je obitelj sad potpuna i baš ste u nekom stanju blaženstva, usprkos povremenom kaosu nove obitelji. Ali taj seks…

Možda te zanima... Seks nakon trudnoće - sve je isto, a ništa nije isto Beba

Može biti sve sasvim u redu. Možeš savršeno dobro funkcionirati s partnerom, možeš čak i osjetiti da je tvoj libido i više nego dobar. Ali može biti i drukčije. Možda jednostavno nemaš želju, iako je sve dobro i dobro se osjećaš. I možda ti nikad ne bi palo na pamet, ali možda je „krivac“ za to – dojenje.

Previše dodira

Činom dojenja oslobađa se oksitocin - hormon ljubavi i povezanosti, koji potiče povezanost s novorođenčetom. Iako u dojenju nema ništa seksualne konotacije, ono zapravo u nekom smislu može zadovoljiti vašu potrebu za fizičkom vezom. Dojenje uključuje puno dodirivanja, držanja i maženja. Nakon cijelog dana dodirivanja i pipkanja posljednja stvar koju želiš je da te još netko dodiruje.

Brzi savjet: U ovom slučaju može pomoći neko malo drukčije dodirivanje, malo – grublje. Na primjer, snažan zagrljaj tvog partnera umjesto nježnog milovanja može se drugačije registrirati i biti bolje prihvaćen.

Nedostatak sna

Iako hormoni imaju glavnu ulogu u utjecaju na libido, oni nisu jedini faktor u igri. Nedostatak sna također može pridonijeti smanjenom seksualnom nagonu. Uostalom, buđenje svaka 2 do 3 sata tjednima zbog dojenja gladne bebe baš i nije pogodno za seksualni život.

Brzi savjet: Intimnost ne mora uvijek biti jednaka snošaju, pogotovo kada ste iscrpljeni. Poljupci, masaža, maženje mogu potaknuti snažnu, intimnu vezu s partnerom u onim danima kad je umor prejak da se to i ostvari.

Osjetljive grudi

Možda ćeš se osjećati neugodno kad ti bilo tko grudi dodiruju na bilo koji seksualni način nakon što su cijeli dan „služile“ za hranjenje bebe. Komunikacija oko tih osjećaja je ključna.

Brzi savjet: Našali se s partnerom, ako je to vaš stil - ponekad je lakše probiti led smijehom. Ili će ti bolje odgovarati pravi ozbiljniji, iskreniji razgovor o snalaženju u novom postporođajnom tijelu. Što god vama odgovara - samo zapamtite da to ne smijete zanemariti.

Suhoća rodnice

Manjak estrogena može značiti suhoću vaginalnog tkiva i probleme s podmazivanjem, što može biti bolno tijekom seksa.

Brzi savjet: Pronalaženje dobrog lubrikanta može činiti veliku razliku, a možete i od ginekologa tražiti kremu na bazi estrogena koja može pomoći.

Curenje mlijeka

Vrlo je lako osjećati se nesigurno ili nervozno zbog curenja mlijeka za vrijeme intimnih trenutaka s partnerom. A curenje će se najvjerojatnije dogoditi. Kada osjetimo seksualni nagon, naše tijelo oslobađa oksitocin, što može uzrokovati otpuštanje mlijeka.

Brzi savjet: Započni s izdajanjem ili dojenjem neposredno prije nego što planirate imati spolni odnos. Također možeš nositi grudnjak s jastučićima za bradavice.

Ljubomora na vidiku

Ponekad se partneri osjećaju zastrašeni fizičkim odnosom koji majka dojilja ima sa svojim djetetom. Svladavanje neugodne ljubomore koju partner može osjećati zbog bliskosti između djeteta i mame može biti složeno i komplicirano. Ali znaj da to nije tvoja krivnja: nema ništa loše u dojenju bebe sve dok ne osjetite da ste završili ovaj dio vašeg putovanja.

Brzi savjet: Ono što uvelike pomaže je otvoren i iskren razgovor u kojem oboje možete početi izvlačiti te osjećaje iz ormara i riješavati ih.

Sve u svemu…

Seks tijekom dojenja može izgledati kao zastrašujuća mogućnost, ali ne mora biti. Ako se i kada odlučite na seks nakon poroda, pripremite se na to da će biti pomalo nespretno. Vratite se u igru uz dozu humora i istražite zajedno što sve omogućava to novo tijelo, a razgovor o željama, obostranim, može puno pomoći. Što je najvažnije, otvoreno razgovaraj sa svojim partnerom o tome kako se osjećaš u vezi sa seksom kako ne bi bilo nesporazuma. Imaj na umu da je svačije putovanje drugačije, a ti uspori ako je potrebno – i tijelu i duhu treba vremena za oporavak nakon poroda.

Možda te zanima... 7 načina kako se vagina mijenja nakon poroda Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.