Trudnoća Porođaj 30. srpnja 2013.

Vinogradska potvrđena kao "Rodilište - prijatelj djece"

Vinogradska rodilište
Foto: Davor Kovacevic
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rodilište KBC-a "Sestre Milosrdnice" 28. je rodilište u Hrvatskoj kojem je potvrđen status "Rodilišta - prijatelja djece", što znači da se u njemu redovno primjenjuje deset koraka do uspješnog dojenja; prigodom proglašenja najavljeno je i obilježavanje Međunarodnog tjedna dojenja

Još jedna bolnica u Hrvatskoj dobila je od UNICEF-a i Ministarstva zdravlja titulu "Rodilište - prijatelj djece". Riječ je o KBC "Sestre Milosrdnice", popularnoj "Vinogradskoj", čije je rodilište po broju poroda treće u zemlji, s 3157 poroda u 2012. godini. Sada je potvrđeno da se u njemu, kao i u ostalih 27 hrvatskih rodilišta koja imaju ovu titulu, majkama i njihovoj djeci pruža najkvalitetnija skrb prema svjetskim kriterijima inicijative "Rodilišta – prijatelji djece". To znači da se u rodilištu redovno primjenjuje deset koraka do uspješnog dojenja i poštuju odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. 

Prigodom proglašenja Vinogradske "Rodilištem - prijateljem djece" 29. srpnja ministar zdravlja prof.dr.sc. Rajko Ostojić osvrnuo se na 20 godina provedbe inicijative za humanizaciju rodilišta u Hrvatskoj te ključna vladina ulaganja u zdravlje majki i novorođene djece.

Vinogradska rodilište | Author: Davor Kovacevic Foto: Davor Kovacevic

Predstojniku Klinike za ženske bolesti i porodništvo prof.dr.sc. Krunoslavu Kuni priznanje „Majka i dijete“ uručio je koordinator programa „Rodilište – prijatelj djece“ prof.dr.sc. Josip Grgurić koji je tom prigodom najavio i 23. Međunarodni tjedan dojenja koji se tradicionalno obilježava prvi tjedan u kolovozu.

Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja stavlja naglasak na potporu majkama u zajednici – od njihovih obitelji, zdravstvenog osoblja te njihovih poslodavaca. Posljednje UNICEF-ovo istraživanje o roditeljstvu pokazalo je da su stope dojenja u rodilištu visoke, ali vrlo brzo opadaju s drugim mjesecom života djeteta pa je važno osigurati jaču podršku zajednice dojenju u razdoblju nakon izlaska iz rodilišta. 

"Ove godine naša zemlja obilježava 20 godina otkako je počela inicijativa „Rodilišta-prijatelji djece“ i danas su stvoreni uvjeti da nijedno rodilište više ne razdvaja majku i dijete nakon poroda. Sljedeći korak i izazov nam je održavati kvalitetu, ali i nastavljati inicijativu u smjeru ˝Rodilišta prijatelji majki i djece˝, izjavio je koordinator te inicijative prof.dr.sc Josip Grgurić istaknuvši kako je važno da podrška dojenju dođe do što većeg broja majki i djece, a posebice djece u neonatalnim jedinicama intenzivnog liječenja. 

Ciljevi 23. Međunarodnog tjedna dojenja su usmjereni prije svega podršci majkama od njihovih  bližih i širih zajednica. U tome, pored zdravstvenog sustava veliku važnost je uvijek imala i ima iskustvena podrška majki majkama. Danas je to moguće ostvariti i kroz provjerene oblike pomoći kao što su trudnički tečajevi, grupe za potporu dojenju ili telefonska savjetovališta poput Telefončića te kroz sustav primarne zdravstvene zaštite. Usvajanjem Nacionalnog programa promicanja dojenja te reguliranjem marketinga nadomjestaka za majčino mlijeko, osigurava se nacionalna održivost napora i postignutih rezultata u podršci dojenju. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.