Beba 30. srpnja 2023.

Bosonoge bebe su sretnije i pametnije? Evo što kaže znanost...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bose nogice imaju mnogo važniju funkciju u razvoju od onoga što smo dosad mislili!

Sigurno si se barem jednom pronašla u situaciji u kojoj tvoja beba iznova i iznova izuva svoje cipelice, a tebe se, kao i mnogim mama, od toga diže kosu na glavi? No, znanost tvrdi da tvoja noćna mora guši dječji rast, razvoj i slobodu, prenosi portal Youaremom.

U tom smislu, kontroverzna studija koja je zbunila roditelje diljem svijeta, razbija mitove o prehladama, bontonu i tjelesnim problemima. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Complutense u Madridu i snažno zagovara ostavljanje beba bosima. Naime, iako mnogi roditelji još uvijek vjeruju da bosonogo hodanje može uzrokovati češće prehlade te da nije pristojno, ako se bebe osjećaju ugodno i sretno te se mogu pravilno razvijati i istraživati, zašto ih ne ostaviti bose?

Možda te zanima... 10 mitova o njezi beba koje možeš zanemariti Beba

Evo što kaže znanost...

"Kad im se obuju cipele, lišeni su korisnih opažajnih informacija koje mogu igrati bitnu ulogu u njihovom središnjem živčanom sustavu", navode. Stručnjaci s ovog sveučilišta objavili su studiju naziva Preventivna podijatrija: Bosonoge bebe rezultiraju pametnijom djecom koja je izazvala raspravu u javnosti.

Naime, istraživači kritiziraju prodaju i oglašavanje obuće za djecu "šetače", kao i pretjerane pedijatrijske preporuke da cipele moraju biti na nogicama, što je čin potreban samo za održavanje topline stopala, kažu stručnjaci. Gentil García upozorava da pokrivanje djetetovih stopala uskraćuje percepciju položaja i kretanja njihovog tijela u odnosu na prostor. Prema ovom stručnjaku, motoričke sposobnosti bosonoge djece sazrijevaju brže, uz vizualnu i ručnu koordinaciju. Stoga ističe važnost ostavljanja beba bosonogima i tvrdi da stopala predstavljaju put koji bebu informira o vanjskom svijetu kroz koji se upoznaje s različitim površinama i teksturama.

Štoviše, u području neurologije vjeruje se da su bebina stopala osjetljivija na dodir od njihovih ruku do desetog mjeseca života, pa tijekom tih prvih mjeseci života stopala obavljaju bitnu funkciju; beba eksperimentira i uči taktilnim kontaktom. Prema Piagetovim fazama razvoja inteligencije, u senzorno-motoričkoj fazi manipulacija, kretanje i organizacija osjetilnih informacija važni su jer pružaju djetetovu prvu konceptualizaciju sebe, prostora, vremena i uzročnosti.

Odrasli se često osjećaju nervozno kad vide bosonoge bebe, ali djeci je tako ugodnije i radije će biti gola i bosa nego odjevena i obuvena. Ova studija smiruje zabrinutost pokazujući da, osim što su bosonoga djeca sretnija, to doprinosi boljem i bržem razvoju koordinacije i pomaže ostvariti dublju vezu s okolinom.

Možda te zanima... Otkriven još jedan razlog zašto plivanje pomaže razvoju beba Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.