Brokula je bogata nutrijentima koji pomažu djeci u zdravom rastu i razvoju. Jesen je pravo vrijeme za pravljenje slasnih recepata. Donosimo vam prijedlog kako na zabavan način pripremiti brokulu i krumpir
Brokula ima obilje folne kiseline i vitamina C te minerala poput kalcija koji je potreban za pravilan razvoj kostiju. "Bogata je nutrijentima koji pomažu djeci u rastu i razvoju", naglašava nutricionistkinja Mirja Jošić iz Vitaminoteke. Brokula je zelene boje zbog vitamina C, beta karotena i drugih vitamina i minerala, ali pogotovo selena koji je važan za imunitet. Znači, brokula jača dječji imunološki sustav i može ih zaštiti od brojnih infekcija.
5 nutrijenata najvažnijih za zdravlje vašeg djeteta
Jesen je pravo vrijeme za pravljenje slasnih recepata od ovog zdravog povrća. Donosimo vam prijedlog kako na novi, zabavan način pripremiti brokulu i krumpir.
Sastojci:
- 6 manjih krumpira
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 žlice soli
Sastojci za umak:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 nasjeckanog luka
- 2 do 3 češnja češnjaka
- 2 žlice svježeg bosiljka
- 1/2 šalice naribanog parmezana
- 1/2 žlice iscijeđenog limunovog soka
- sol i papar
Sastojci za punjenje:
- 1 šalica cvjetova brokule
- 1 žlica vode
Priprema:
1. Operite i dobro izribajte krumpir. Nemojte čistiti koru. Probijte ih vilicom i natrljajte maslinovim uljem i solju. Svaki krumpir posebno umotajte u foliju i položite na papir za pečenje. Stavite u pećnicu i pecite sat vremena na 200 stupnjeva Celzijusa ili dok ne omekšaju u sredini.
2. U međuvremenu, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk i češnjak. Pirjajte oko 3 minute. Dodajte svježi bosiljak, pola parmezana i limunov sok. Kad se sve spoji, začinite solju i paprom.
3. Kuhajte cvjetove brokule u poklopljenoj posudi posoljene vode. Dobro ocijedite.
4. Izvadite krumpire iz pećnice, skinite foliju i narežite ga popola. Izdubite krumpir i vratite kore na papir za pečenje. Vilicom zgnječite sredinu krumpira koju ste izvadili. Dodajte im brokulu. Napunite kore krumpira i posipajte preostalim parmezanom. Po želji, možete dodati naribanu mrkvu, tikvicu ili još topljivog sira. Vratite u pećnicu i pecite ponovno na 200 stupnjeva 10 minuta. Poslužite čim je gotovo.
Uvijek možete na brzinu i popržiti komadić pilećih prsa ili bilo kojeg drugog mesa