27. travnja 2013.

Infektivna mononukleoza

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Infektivna mononukleoza (IMN) je akutna infekcija Epstein-Barrovim virusom. Očituje se jakom anginom popraćenom vrućicom i izrazitim povećanjem krajnika.

Od ove bolesti često obolijevaju djeca, ali i adolescenti i mlade odrasle osobe. Zovemo je i "bolest poljupca" jer se virus nalazi u slini i može se prenijeti poljupcem u usta.

Vaše dijete ima vrućicu i glavobolju. Natečeni su mu limfni čvorovi i pati od jake angine. Upaljeni krajnici onemogućuju mu gutanje i otežavaju disanje. Može imati teškoća s jetrom koje se u nekim slučajevima očituju žuticom. Bolovi u zglobovima (artralgije) ili mišićima (mialgije) također su česti simptomi.

Vaš će liječnik analizom krvi (test na mononukleozu i protutijela na EBvirus) potvrditi dijagnozu. Ozdravljenje nastupa za 4 do 6 tjedana, bez liječenja, a bolest nema posljedica. Propiše li ipak vaš liječnik penicilin (antibiotik) protiv angine, oko desetoga dana liječenja na koži vašega djeteta može se pojaviti osip sličan onome u ospica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.