28. siječnja 2015.

Znate li koje su primarne potrebe djeteta?

mama beba spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ono što dijete istinski treba kako bi se osjećalo voljeno je namirivanje njegovih primarnih potreba, a to je također temelj zdravog psihološkog i emocionalnog razvoja djeteta

'Primarne potrebe i povezanost' tema je predavanja koje će održati Tomislav Kuljiš, autor programa Roditeljstvo i rani razvoj, u četvrtak 29. siječnja od 18 do 20.15 sati u Centru Prirodno roditeljstvo, u Slavonskoj aveniji 3 u Zagrebu.

Na ovom interaktivnog predavanju govorit će se o tome kako podržati dijete u cjelovitom razvoju kako bi nosilo cjeloživotnu stabilnost u sebi, sposobnost samoregulacije, sigurnost u sebe i samopouzdanje, osjećaj osobne vrijednosti, dobar odnos s drugima i autoritetima i ostalo emocionalno otvoreno bez straha o povrjeđivanja.

Kroz ove spoznaje će doživljaj djetetovih ponašanja iza kojih je poziv za namirenje primarnih potreba biti puno ispravniji, a samim tim i naše reakcije primjerenije. Time će naša ljubav prema djetetu postati za dijete stvarnija i dublja. Ova tema će nam ukazati koliko je snažan poriv za zadovoljavanjem primarnih potreba u djetetu koje su preduvjet njegovog razvoja. Moći ćemo prepoznati za sebe i kako smo to mi sami prošli na temu namirenja primarnih potreba i što to još uvijek potražujemo i očekujemo da dobijemo od, najčešće partnera, ili još uvijek od samih roditelja.

Sagledat ćemo zašto je emocionalna povezanost majke i djeteta ono što djeca najviše trebaju od roditelja i shvatiti zašto se svim silama bore da to i dobiju. Mnoga njihova ponašanja koja smatramo nepoželjnim su upravo njihov očajnički pokušaj da dobiju neophodni im odnos s roditeljima. Ujedno ove spoznaje daju objašnjenje i za mnoge probleme u emocionalnim odnosima odraslih.

Zašto je ova tema toliko važna?

Često se kaže da je u roditeljstvu najvažnija ljubav prema djetetu, no prečesta je situacija da roditelji govore kako silno vole svoju djecu, a njihova djeca se osjećaju silno nevoljena i nesretna. Ono što dijete istinski treba kako bi se osjećalo voljeno je namirivanje njegovih tzv. primarnih potreba.

Primarne potrebe su neophodne za djetetov psihološki i emocionalni razvoj kao i hrana za razvoj tijela. O ishrani djeteta puno znamo i posvećujemo joj veliku pažnju, ali često propuštamo pružati djetetu ono bez čega se usporava njegov emocionalni i psihološki razvoj.

Većina problema s djecom i uzrok njihovih nepoželjnih ponašanja su posljedica nenamirenja djetetovih primarnih potreba od kojih je povezanost s majkom najveća. U određenim senzitivnim periodima dijete treba točno određenu interakciju s roditeljima koja je preduvjet odvijanja razvojnih procesa u njemu. Nedostatak te interakcije i nedostatna povezanost majke i djeteta je uzrok emocionalnog i psihološkog nesazrijevanja što se manifestira problematičnim i nepoželjnim ponašanjima, kako u djetinjstvu tako kasnije i u odrasloj dobi.

Za razvoj djeteta i cjeloživotnu djetetovu sposobnost za bliske odnose s drugima je presudno iskustvo emocionalne bliskosti i povezanosti majke i bebe tijekom prve godine. Pri tome je manje važno što mama radi od onoga kako mama jest. Stoga je zadatak tate i ostalih iznimna podrška mami kako bi mama bila dobro, što je preduvjet da se dijete može povezeati s njom.

Kotizacija za sudjelovanje na interaktivnom predavanju je 100 kuna, a s uključenim pripadajućim videom 200 kuna. Za sudjelovanje potrebno se prijaviti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.