Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 17. studenoga 2014.

Njega mliječnih zubića

djevojčica pere zube
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S higijenom mliječnih zuba treba početi odmah nakon nicanja prvih zubi, a prve zubiće treba prije spavanja nježno obrisati gazom ili mekanom četkicom primjerenom dobi djeteta. Kasnije treba odabrati četkicu mekanih najlonskih vlakana i zaobljenih vrhova koja je prilagođena dječjim ustima

Za zdravlje nježnih mliječnih zuba ključna je i njega. Preporučuje se zube nakon hranjenja, a naročito nakon zadnjeg dnevnog obroka prije spavanja, nježno obrisati mokrim komadićem gaze, mokrim vatenim štapićem ili na tržištu postojećim mekanim četkicama primjerenim dobi djeteta.

S takvom higijenom, koja pomaže uklanjanju zubnih naslaga dječjeg "plaka", treba početi odmah nakon nicanja prvih zubi. Iako dijete u prvim mjesecima isključivo jede tekuću hranu (majčino mlijeko ili mliječne formule), ne smije se zaboraviti da ona sadrži šećere koji mogu naštetiti mladim dječjim zubićima.

Kako dijete raste i postaje aktivnije i samostalnije, treba mu usaditi dobru naviku pranja zuba, a to je najbolje napraviti uz igru i imitiranje roditelja. U početku dijete neće moći samostalno izvoditi sve pokrete pravilno, ali važno je inzistirati na tome. Preporučuje se zajedničko pranje zuba posebno prije spavanja jer se inače neredovitom higijenom povećava opasnost od nastanka karijesa. Vrlo je važno da se dijete ne navikava na uzimanje zaslađenih tekućina tijekom noći jer je to jako štetno za zube.

Kontrola prilikom četkanja

S navršenom drugom godinom dijete bi trebalo prati zube zubnom četkicom i pastom barem dva puta na dan uz kontrolu roditelja. Iako je flour, koji je prisutan u pastama za zube sastojak koji je neophodan za kvalitetno održavanje zuba, njegov dugotrajni unos u neodgovarajućim količinama može uzrokovati nepovratno obojenje trajnih zubi od žute do tamno smeđe boje, promjene na caklini kao i promjene u njenoj građi (fluoroza).

oral b četkice | Author: Promo Foto: Promo

Stoga se preporučuje kontrola prilikom četkanja da dijete ne bi gutalo zubnu pastu, koristiti paste za zube prilagođene svojim sastavom za djecu te količinu paste ograničiti na veličinu graška. Nakon pranja treba dobro ispljunuti pastu, ali nije poželjno isprati zube vodom da se ne smanji preventivni učinak fluora.

Kako odabrati odgovarajuću četkicu

Dječja četkica veličinom treba biti prilagođena dječjim ustima, treba biti mekih najlonskih vlakana i sa zaobljenim vrhovima kako bi se onemogućio rast virusa i bakterija.

Za svakodnevnu njegu nježnih dječjih zubića stručnjaci preporučuju Oral B baterijske četkice za zube. Prikladne su za djecu stariju od tri godine, a mekana vlaka podsjećaju teksturom na obične zubne četkice. Disneyevi likovi potiču djecu na četkanje, a ove četkice dolaze s dvije vrste ilustracija - za dječake i djevojčice. Zamjenjiva glava četkice posebno je oblikovana za djecu - dolazi u manjoj veličini, s rascijepljenim vrhovima vlakana, a 9 600 oscilirajućih pokreta u minuti omogućuje potpunu čistoću usne šupljine. Kupnjom Oral B baterijske četkice možete sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti novi iPhone6!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.