Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 15. svibnja 2023.

Mama upozorila: Pronašla krpelja u uhu svoje kćeri - obavezno provjerite i taj dio tijela nakon igranja vani!

Foto: JESSICA DELOACH TIKTOK
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jessica DeLoach postala je viralna zbog TikTok videa koji detaljno opisuje kako je primijetila nešto u uhu svoje 2-godišnje kćeri dok ju je kupala.

Jessica DeLoach na TikToku je podijelila VIDEO svoje iskustvo s krpeljom kojeg je pronašla u uhu kćeri. Dok je kupala djevojčicu, uočila je nešto crno u njezinom uhu. Prvo je pomislila kako je njezina curica ugurala nešto u uho.  “Izgledalo je kao da je gurnula hranu u uho”, rekla je za People. Odmah je nazvala pedijatra koji joj je rekao da je odmah dovedem na pregled. 

Djevojčica se dobro ponašala pa njezina majka nije znala što očekivati. Doktor je odmah shvatio da je riječ o krpelju. 

"Proces uklanjanja krpelja bio je prilično traumatičan. Morala sam držati kćer u krilu što mirnije dok joj je doktor pincetom vadio krpelja. U pomoć su pritekle i dvije medicinske sestre koje su mojoj kćeri držale ruke i noge kako ne bi udarila liječnika", dodala je DeLoach.

Liječnik je na kraju otkrio dva krpelja u uhu ― što je iznenadilo DeLoacha.

“Nisam imala pojma da je to krpelj dok joj ga liječnik nije počeo vaditi iz uha”, ispričala je.

Snimila je video kako bi podigla svijest o krpeljima drugim roditeljima prije nego što ljetna sezona krpelja stvarno počne.

 | Author: JESSICA DELOACH TIKTOK Foto: JESSICA DELOACH TIKTOK

Krpelji kod djece

Krpelji su potencijalni prenosioci zaraznih bolesti pa nije loše da naučimo da se zaštitimo od njih, ali i znamo pravilno postupiti kad ih pronađemo na koži djeteta.

Područja najčešćeg prianjanja krpelja kod djece su mjesta gdje je koža vlažna i mekana – trbuh, prepone, pazuh, područje iza ušiju, zatiljak, vrat, dojke, a i glava. U trenutku kada krpelj probode kožu počinje se hraniti našom krvlju. Tada može doći do prijenosa zaraze na čovjeka i to Lyme borelioze, virusnog krpeljnog meningoencefalitisa, tularemije, erlihioze.

Pregledavanje kože nakon boravka u prirodi i uklanjanje krpelja kraće vrijeme nakon ugriza bitno je radi smanjivanja mogućnosti zaraze.

Kako zaštititi dijete od uboda krpelja?

Kako pravilno izvaditi krpelja?

Ako na tijelu uočimo krpelja koji je fiksiran za kožu potrebno ga je ukloniti. Bitno je da ga ne premazujemo alkoholom, uljem i sličnim sredstvima, jer tada dolazi do kontrakcije, tj. grčenja njegove utrobe i pojačanog izlučivanja uzročnika bolesti u naše tijelo.

"Krpelja odstranjujemo uz pomoć pincete. Krajeve pincete potrebno je približiti što više glavici i povući prema sebi bez manipulacije (dakle, ne okrećite ga u smjeru ili suprotno od smjera kazaljke na satu, kako je ranije bilo preporučivano). U slučaju da se glavica odvoji od tijela i ostane u koži možemo je ukloniti sterilnom iglom. Čak i ako nam to ne pođe za rukom nema panike - naš organizam će nakon nekog vremena sam odbaciti strano tijelo. Uostalom, ostanak glavice krpelja u koži ne predstavlja opasnost od zaraze, jer se zarazne klice nalaze u tijelu krpelja pa odstranjivanjem tijela uklanjamo i izvor zaraze", kaže dr.med. Ivana Novak Nakir.

Pregledavanje kože nakon boravka u prirodi i uklanjanje krpelja kraće vrijeme nakon ugriza bitno je radi smanjivanja mogućnosti zaraze. "Za umnažanje uzročnika koje zaraženi krpelj nosi u sebi potrebna je ljudska krv, a da bi se stvorila kritična količina uzročnika zaraze potrebno je više sati. Dakle, ako uklonimo krpelja s tijela unutar par sati, manja je mogućnost zaraze čak i ako je krpelj doista zaražen nekim od uzročnika bolesti", objašnjava dr. Novak Nakir.

krpelj kod djece Možda te zanima... Krpelj kod djece: Kako pravilno izvaditi krpelja i zaštititi dijete od uboda? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.