Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 29. travnja 2015.

Kći ima epilepsiju; trebam li je cijepiti?

cjepivo cijepljenje dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica odgovara je li moguće da je prvi epileptički napad izazvan cjepivom te treba li sad, kad je epilepsija zahvaljujći lijekovima pod kontrolom, dalje cijepiti kći

Dijete mi ima dijagnosticiranu generaliziranu epilepsiju, imala je jedan napad i nije se budila oko 2 sata nakon Diazepam klizme. Nakon 10 dana na trećem snimanju EEG je bio promijenjen (tad je imala i rota virus), CT i magnetna rezonanca uredni. Uveden joj je Convulex. Pije ga godinu i 3 mjeseca i nije imala napadaje, sve kontrole su uredne i dobro se razvija. Napad se javio nepuna tri mjeseca nakon primanja cjepiva s godinu dana i Prevenara. Zanima me mišljenje o daljnjem cijepljenju djeteta. Ja ju više ne bi cijepila jer koliko sam prije bila ažurna i vrlo povjerljiva prema cjepivima, sada su mi postala velika tajna. Nisam sigurna isplati li se riskirati i izložiti ju opasnim nuspojavama ili jednostavno štititi djetetu imunitet na prirodan način. Još veći upitnik mi se stvorio kad me pedijatrica pitala što mislimo s drugom dozom 5u1, a mišljenje naše neuropedijatrice je odgoda. Tu smo naišli na dva suprotna mišljenja. 

Vaše dijete ima epilepsiju i koliko shvaćam redovito se prati kod neuropedijatra i sada je, uz lijekove, epilepsija pod kontrolom. Nije moguće da postoji povezanost prvog napada sa cjepivom jer je udaljenost prevelika.

 

cjepivo cijepljenje dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Ako dijete ima unatoč tome što ima epilepsiju koju dobro kontrolira lijekovima uredan EEG i nema progresivnu neurološku bolest i uredno se psihomotorno razvija nema kontraindikacije za revakcinaciju Infanrix 5 u 1 te se slažem sa vašom pedijatricom da bi je trebalo cijepiti osim ako vaš neuropedijatar izričito smatra da to treba odgoditi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.