Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 05. siječnja 2020.

Kako napraviti prirodan šampon i sprej za borbu protiv ušiju i grinja

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uši i gnjide mogu se uspješno riješiti prirodnim uljima. Važno je da se tretiraju svi u kući.

Djeca u vrtiću i nižim razredima osnovne škole najizloženija su ušima. Iako nisu opasne jer ne prenose viruse ni bakterije, mogu biti vrlo uporne i neugodne. Uši i gnjide najčešće se nalaze kod korijena kose, uz vrat i iza uha. Ovi nametnici mogu se uspješno riješiti prirodnim uljima, kemijskim šamponima za uklanjanje ušiju i gnjida ili električnim češljevima. 

"Vrlo je važno da se terapija primjenjuje na svima u kućanstvu. Sva posteljina i roba koja dolazi u dodir s vlasištem redovito se treba prati na barem 50 stupnjeva", objasnio je aromaterapeut Saša Radulović.

Možda te zanima... Vodič kroz uši i gnjide u kosi: Što roditelji trebaju znati? Vrtić

No riješiti ih se može i na potpuno prirodan način, bez agresivnih kemikalija. Eteričnim uljima koja se dodaju u šampon, mješavinom biljnih i eteričnih ulja te svakodnevnim preventivnim nanošenjem eteričnih ulja u spreju. 

Evo kako napraviti sprej i šampon

Baza sprejeva s eteričnim uljima najčešće su hidrolati lavande ili čajevca, a ostatak čine eterična ulje čajevca i lavande, geranija, eukaliptusa, jojobe i ostalih biljaka.

dijete uši kosa Možda te zanima... Što kad dijete dobije uši? Vrtić

Postupak za izradu spreja:

Pomiješajte 100 ml hidrolata čajevca, po 10 kapi eteričnog ulja čajevca, geranija i himalajskog cedra te osam kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa. Ukapajte ulja u staklenu bočicu od 100 ml sa sprej-pumpicom te do vrha ulijte hidrolat. 

Poprskaj vlasište tri puta na dan. Obavezno dobro promućkaj jer se eterična ulja ne otapaju u hidrolatu. Pazi da ne dođe u dodir s očima. Za stariju se djecu broj kapi eteričnih ulja iz recepture udvostruči.

Postupak za izradu šampona:

Po 50 kapi eteričnog ulja čajevca, geranija, himalajskog cedra i limunskog eukaliptusa ulijte u staklenu tamnu bočicu. Prije stavljanja na dječju glavu pet kapi mješavinu nakapaj u malo uobičajenog šampona pa ostavi minutu do dvije. Odrasli koriste trostruku količinu kapi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.